x

Košarkaši Srbije u finalu Svetskog prvenstva 2023

Košarkaši Srbije u finalu Svetskog prvenstva 2023 Foto: FIBA

Srbija je u finalu Svetskog prvenstva u Manili! Naša reprezentacija je u polufinalu posle maestralne igre savladala Kanadu 95:86 i u nedelju od 14.40 sati boriće se za zlato protiv boljeg iz duela SAD – Nemačka!


Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce 2023 (2023 FIBA Basketball World Cup) održava se u periodu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine, u Japanu, Indoneziji i Filipinima, u organizaciji Košarkaškog saveza Japana, Košarkaškog saveza Indonezije, Košarkaškog saveza Filipina i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). 


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2023


Početak utakmice je protekao u znaku čvrste odbrane na obe strane terena koju su tek sa po dve trojke uspeli da probiju reprezentativci Srbije (Dobrić i Bogdanović) i Kanade. Kapiten Bogdanović je sa osam poena u prvoj deonici postavio ritam igre „Orlova“, da bi ulaskom sa klupe Aleksa Avramović dodao dozu ekstra agresivnosti. Tokom poslednja tri minuta igre u prvoj četvrtini, Srbija uspeva da stekne osam poena prednosti.


Drugu četvrtinu reprezentativci Kanade započinju sa dve uzastopne trojke na koje je sa pet poena odgovorio Marko Gudurić. Igrali su rivali agresivno na obe strane terena, ali je Bogdan Bogdanović trojkom ponovo vratio +8 za Srbiju u 14. minutu igre. Do odlaska na petnaestominutnu pauzu, uspeli su srpski reprezentativci da tu prednost uvećaju na 52:39


Treča četvrtina je počela sa nekoliko neuspešnih napada za srpski tim koje su Kanađani materijalizovali i sa dve trojke učinili razliku jednocifrenom. Nastavili su rivali sa fizički jakom igrom na obe strane terena, što im je polovinom teće deonice donelo smanjenje zaostatka na 59:52. Do isteka 30. minuta, srpski tim je uspeo da trojkama Gudurića i Marinkovića vrati dvocifrenu prednost za 75:63


Poslednja četvrtina počinje „krađom“ i sa dva poena Avramovića, kao i trojkom Gudurića, koje na drugoj strani Kanađani uspevaju da neutrališu zahvaljujući pogocima van linije 6,75 metara. Na polovini četvrte četvrtine, Kanada uspeva da ponovo priđe na deset poena zaostatka – 86:76. Tada odgovornost preuzima kapiten Bogdanović koji postiže pet vezanih poena, na šta je sa 2+1 uzvratio Bruks. Međutim, čvrsta odbrana na jednoj, Bogdanović i Davidovac na drugoj strani vode Srbiju do nove serije od 6:0 i velikih 95:79 na 2:12 pre kraja. Do isteka 40. minuta, naši momci su potpuno kontrolisali situaciju na terenu i više nego zasluženo došli do istorijskog trijumfa i plasmana u veliko finale Svetskog prvenstva. (Izvor: KSS)


SRBIJA – KANADA 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:23)


Kompletnu statistiku možete videti ovde.




Datum: 08.09.2023. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...