x

Program pomoći klubovima SSS: Nova akcija podrške budućim šampionima

Program pomoći klubovima SSS: Nova akcija podrške budućim šampionima Foto: SSS

Streljački savez Srbije će i ove godine realizovati veliku akciju u okviru Programa pomoći klubovima, ustanovljenog pre nekoliko godina.


Ove godine klubovima će biti podeljeno na korišćenje 2.000 serijskih vazdušnih pušaka „Crvena zastava“, kao podrška za razvojni program SSS i rad streljačkih škola. Naš nacionalni savez je od Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije dobio puške koje više nisu u upotrebi u vojsci.


Za učešće u raspodeli mogu da konkurišu klubovi koji imaju škole streljaštva i pod uslovom da garantuju da će biti krajnji korisnici, čime se ostvaruje cilj – pomoć klubovima i razvoj sportskog streljaštva. 


-Proteklih godina, u okviru Programa pomoći Savez je po beneficiranim cenama ili besplatno klubovima obezbeđivao vazdušno i malokalibarsko oružje, opremu i municiju. Prilikom planiranja aktivnosti za 2023, odlučili smo da ove godine akcenat Programa pomoći klubovima bude na bazi, na najmlađim strelcima, koji su budućnost našeg sporta. Cilj je da omogućimo kvalitetniji rad škola streljaštva i omasovljenje sporta – kaže Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije.


Razvojni program sportskog streljaštva u Jugoslaviji je još od sredine 20.veka zasnovan na vazdušnim puškama „Crvena zastava“. Svi strelci u našoj zemlji počinju sa „Zastavinim“ serijskim puškama. Međutim, ovo oružje se više ne proizvodi.


-Delegacija SSS krajem prošle godine posetila fabriku „Crvena zastava“ i razgovarala o mogućnostima za obnavljanja proizvodnje serijskih vazdušnih pušaka, ali kragujevačka fabrika trenutno nema kapacitete za proizvodnju. Potom smo se obratili Ministarstvu odbrane Republike Srbije.


Ministarstvo je prihvatilo zahtev SSS i odlučilo da Savezu ustupi 2.000 serijskih vazdušnih pušaka modela Crvena zastava 81 i 81A, za kojima Vojska više nema potrebe. Vlada Republike Srbije je odobrila dodelu u namenu razvoja sportskog streljaštva, koje je sa 14 medalja jedan od najuspešnijih srpskih olimpijskih sportova.


-Dugujemo zahvalnost Ministarstvu odbrane, ministru Milošu Vučeviću, kao i Ani Brnabić, predsednici Vlade Republike Srbije, na razumevanju potreba olimpijskog streljačkog sporta u Srbiji. Nadamo se da će ova akcija iznedriti nove šampione, koji će nastaviti tradiciju uspeha sportskog streljaštva u našoj zemlji. Vazdušno oružje „Crvena zastava“ je iznedrilo toliko olimpijskih šampiona i bilo je osnov za jedinstvenu nekada jugosloslovensku, a sada srpsku školu streljaštva, u kome mi kao mala zemlja, na osnovu ovih resursa kojima raspolažemo ostvarujemo visoke svetske rezultate – zaključio je Putnik.


Po isteku roka za prijavljivanje, Stručna komisija će predlog liste klubova sa količinama za preuzimanje proslediti na konačno usvajanje Upravnom odboru SSS. 


Ovaj put neće biti raspodeljeno svih 2.000 pušaka. Par stotina će još jedno vreme ostati u magacinu SSS. Međutim, i te puške su namenjene članicama SSS i biće kasnije podeljene klubovima koji trenutno ne ispunjavaju uslove, ali nameravaju da obnove ili pokrenu škole streljaštva. 


Datum: 05.09.2023. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...