x

Košarkaši Srbije u polufinalu Svetskog prvenstva 2023

Košarkaši Srbije u polufinalu Svetskog prvenstva 2023 Foto: FIBA

Srbija je u polufinalu Svetskog prvenstva! U četvrtfinalnom duelu, „Orlovi“ su zahvaljujući sjajnoj igri savladali Litvaniju – 87:68. Prva četvrtina je protekla u znaku dobrog šuta za tri poena tima sa Baltika, dok su srpski reprezentativci uglavnom uzvraćali nakon prodora i igrom ispod koša. Uz odnos postignutih trojki 5:1 u korist rivala, rezultat je posle deset minuta igre glasio 25:24. Iako je Litvanija imala dva puta šest poena prednosti, Srbija je u poslednja dva minuta prve deonice svela minus na pola koša.


Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce 2023 (2023 FIBA Basketball World Cup) održava se u periodu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine, u Japanu, Indoneziji i Filipinima, u organizaciji Košarkaškog saveza Japana, Košarkaškog saveza Indonezije, Košarkaškog saveza Filipina i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). 


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2023


Energičnu igru u odbrani s kraja prve četvrtine, “Orlovi” su pretvorili u rezultatski preokret ubrzo nakon starta druge deonice. Nekoliko ukradenih lopti, uz veću kontrolu defanzivnog skoka doneli su srpskom timu šest poena prednosti na sredini druge četvrtine.


Lek za čvrstu odbranu Litvanaca, Bogdanović i Gudurić su pronalazili u prodorima kroz sredinu reketa odakle su nalazili rešenja u napadu Srbije za maksimalnih +9. Ipak, nakon dva napada Litvanija prilazi na šest poena razlike, kada selektor Pešić reaguje tajm-autom. Poeni Milutinova na drugoj strani bivaju anulirani sa linije slobodnih bacanja, da bi potom kapiten Bogdanović sa pet vezanih poena doneo 49:38 posle dvadeset minuta igre.


Treću deonicu tim Litvanije započinje serijom 5:0. Ipak, nalet rivala koji je za tri minuta postigao deset poena uspevaju da umire trojkama Nikola i Stefan Jović. Odmah potom, “Orlovi” su uspeli da umire dva napada rivala i to materijalizuju. Nova trojka Stefana Jovića za +14 sredinom trećeg perioda bila je povod za tajm-aut Litvanije. Do isteka treće četvrtine, Srbija je nastavila da kontroliše dešavanja na parketu, a 18 poena prednosti pred istek 30. minuta, „Orlovima“ donosi Aleksa Avramović.


U četvrtoj četvrtini, „Orlovi“ nisu dozvolili rivalu da ugrozi prednost Srbije, već su nakon dve uzastopne trojke Petruševa stekli velikih +25 na šest minuta pre kraja susreta. Već tada je bilo jasno da će Srbija ostvariti veliku pobedu i igrati u polufinalu Svetskog prvenstva u Manili!


LITVANIJA – SRBIJA 68:87 (25:24, 13:25, 17:24, 13:14)


Kompletnu statistiku možete videti ovde.



Srbija će u petak u polufinalu igrati protiv pobednika duela Slovenija – Kanada. (Izvor: KSS)



Datum: 05.09.2023. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...