x

Dva srebra i bronza za Srbiju na startu sezone

Dva srebra i bronza za Srbiju na startu sezone Foto: BASS

Na samom startu takmičarske sezone juniorska reprezentacija u širem sastavu učestovala je na turniru u Sloveniji koji je okupio više od 250 igrača uzrasta do 11, do 13 i do 15 godina. Aleksa Radovanović i Danilo Stevanović ponovo su briljirali u konkurenciji muških parova, osvojivši ovoga puta srebrnu medalju u kategoriji do 15 godina, dok su Andrea Bogojević i Teodora Latas donele Srbiji srebro i bronzu u pojedinačnoj ženskoj konkurenciji u istoj uzrasnoj kategoriji. 


Put do srebrnog odličja utabao je ovaj dvojac odlučnom igrom protiv domaćih igrača Aljaža Fujsa i Davida Pirnovara (21:3, 21:8), potom hrvatskog para Radovanović/Šurina (21:13, 21:18) i Mađara Marka Ćira i Ferenca Kapronjia (21:17, 21:15). U finalnom meču protiv englesko-austrijskog dvojca Senturan/Zang prikazana je izuzetna borba u trećem odlučujućem setu, no sjajnom srpskom dvojcu zlato je ovoga puta izmaklo iz ruku. U pojedinačnim U15 muškim konkurencijama, Radovanović i Stevanović zaustavljeni su u četvrtfinalnim mečevima.


U konkurenciji devojčica pojedinačno do 15 godina, Andrea Bogojević i Teodora Latas potvrdile su da sa pravom spadaju u najbolje juniorke Evrope osvojivši ovoga puta srebrnu i bronzanu medalju u ovoj konkurenciji. Na samom startu takmičenja, Bogojević se u okviru Grupe B sastala sa Julijom Vojtriškovom iz Slovačke (21:4, 21:6), potom je savladala Čehinju Anu Pargačovu (21:9, 21:17), da bi u četvrtini finala sa pobedničkim nizom nastavila i protiv Mađarice Elze Sandor (21:18, 21:13). U polufinalnom meču pokazala je Bogojević čvrstu igru i psihu savladavši Bugarku Ivanu Gurovu rezultatom 25:23, 22:20. Sreća je u finalu bila na strani Mađarice Elize Liang osvajačice zlatne medalje, te je srpska igračica završila takmičenje sa osvojenim srebrom. 


Sve do polufinalnog meča nezaustavljiva je bila i Teodora Latas koja je u okviru Grupe H savladala Čehinju Luciju Bernarovu (21:8, 21:6), Slovakinju Luciju Skorkovsku (21:7, 21:9), a potom u četvrtfinalu Bugarku Teodoru Pavlovu, gde se nakon izgubljene meč lopte u drugom setu, vratila Latas u igru i obezbedila sebi prolazak u polufinale (21:15, 20:22, 21:17). Mađarica Eliza Liang, osvajačica zlatne medalje na turniru, zaustavila je Teodoru Latas te je srpsko finale ovoga puta izostalo.


„Turnir u Sloveniji će se pamtiti zbog velikog broja naših igrača, ukupno petnaestoro, a većini je to bilo prvo internacionalno iskustvo koje će im puno značiti. Lepo je bilo čuti i i međusobnu podršku kada su naši igrači nastupali. Do medalje nije bilo lako doći, a naredno takmičenje očekuje nas već krajem septembra i očekujem još bolju igru i rezultate“, izjavio je trener reprezentacije Dragan Antić


Priliku da osete atmosferu međunarodne U11, U13 i U15 scene dobili su i Gluhović Mila i Maša, Lena Brkić, Obradović Vulašin, Đorđe Omrčen, Popović Vasilije, Ristić Konstantin, Todorović Filip i Nađa, Milica Tomić i Vasiljević Jana iz BK Beograd i BK Clear. 


Učešće reprezentacije na 29th TEM Mirna Youth International 2023 podržalo je Ministarstvo sporta Republike Srbije kroz obezbeđenje finansijske podrške. 


Datum: 04.09.2023. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...