x

Košarkaši Srbije protiv Portorika overili plasman u drugu fazu Svetskog prvenstva

Košarkaši Srbije protiv Portorika overili plasman u drugu fazu Svetskog prvenstva Foto: KSS

Srbija je overila plasman u drugu fazu Svetskog prvenstva. U drugom kolu Grupe B, „Orlovi“ su ubedljivo savladali Portoriko i tako overili plasman u narednu fazu takmičenja gde će se naći po dve prvoplasirane ekipe iz grupa A i B.


Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce 2023 (2023 FIBA Basketball World Cup) održaće se u periodu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine, u Japanu, Indoneziji i Filipinima, u organizaciji Košarkaškog saveza Japana, Košarkaškog saveza Indonezije, Košarkaškog saveza Filipina i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). 


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2023


Selektor Pešić se odlučio da i ovu utakmicu počne sa istom petorkom kao protiv Kine. Stefan i Nikola Jović, Ognjen Dobrić, Nikola Milutinov i Bogdan Bogdanović su vrlo brzo pokazali razliku u kvalitetu i doneli srpskom nacionalnom timu dvocifrenu prednost. Kako je rezultat rastao, selektor Pešić je bio u prilici da drži visok ritam sa svom jedanaestoricom rapsoloživih košarkaša, jer je Filip Petrušev ovaj meč propustio zbog povrede. Nakon 20 minuta igre, na semaforu je stajalo velikih 57:27 u korist Srbije.


Početak treće deonice je prošao u znaku nominalnog domaćina večerašnjeg susreta. Ekipa Portorika je nakon tri i po minuta igre smanjila zaostatak na 22 poena, ali je posle tajm-auta Svetislava Pešića, Bogdan Bogdanović trojkom najavio zaustavljanje serije tima u belim dresovima. Ipak, nastavili su Portorikanci da pogađaju šuteve van linije 6,75m što im je donelo smanjenje razlike na 17 poena uoči poslednje deonice.


Dobra igra u trećem periodu dala je zamajac Portorikancima koji su na pet minuta pre kraja susreta prišli na svega deset poena zaostatka. U narednom napadu, Aleksa Avramović hvata ofanzivni skok posle promašaja Milutinova i sa linije za slobodna bacanja prekida seriju Portorika. Odmah zatim, Bogdan Bogdanović sa četiri vezana poena vraća +17 i uvodi utakmicu u mirniju završnicu. Tačku na meč, stavio je zakucavanjem Nikola Jović na asistenciju Stefana Jovića.


PORTORIKO – SRBIJA 77:94 (15:27, 12:30, 31:18, 19:19)


Kompletnu statistiku sa pogledajte ovde





Izjave nakon utakmice:

Selektor Srbije Svetislav Pešić:

Ušli smo u meč sa dovoljno jakom tenzijom, oni su dobra ekipa što su pokazali u trećoj četvrtini. Opuštanja nema. Ovo je Mundobasket, ne Ol star utakmica. Ništa novo ne mogu da kažem. Protivnik je igrao onoliko koliko smo mu dozvolili. Više ne razmišljamo o Portoriku, već o Južnom Sudanu, nemamo vremena da razmišljamo. Pokušavamo da iz svake utakmice nešto profitiramo. Nije dobro ako se dobije, a ne nauči nešto novo. Ova utakmica nam je pokazala šta treba da radimo i odlično je što se ovo izdešavalo. Na kraju smo pobedili zasluženo. Bilo je dosta dobrih stvari. U trećoj četvrtini smo im dali inicijativu kao u fudbalu, oni su se rastrčali i pokazali su malo ponos. Oni znaju da igraju košarku, to su pokazali.


Nikola Jović:

– Poželeo bih selektoru srećan rođendan. U prvom poluvremenu smo radili sve što je trebalo, baš kako smo se dogovorili. U nastavku smo radili sve suprotno, oni su pogodili mnogo trojki. Pobedili smo, ali nismo srećni. Ovo je ono što želimo, Bogdan je naš najbolji igrač, nije imao najbolje šutersko veče, ali smo verovali u njega. Danas sam bio otvoren, pogodio sam neke otvorene šuteve. Ipak, Milutinov i on su vodili našu igru u napadu, bili dobri iz pika i to nas je guralo napred. (Izvor: KSS)


Datum: 28.08.2023. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...