x

Debakl košarkašica Srbije od Belgije u četvrtfinalu EP

Debakl košarkašica Srbije od Belgije u četvrtfinalu EP Foto: FIBA

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije ubedljivo je poražena protiv Belgije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Ljubljani. Sledi borba za plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre, u koje idu prvih pet ekipa, odnosno prvih šest pošto su Francuskinje prošle u polufinale, jer one kao domaćin imaju direktan plasman na OI u Parizu. Naš tim će u subotu od 14.45 sati igrati protiv Crne Gore, koja je u četvrtfinalu ubedljivo izgubila od Francuske 90:46, a u slučaju pobede u nedelju će imati meč za peto mesto.


Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2023 održaće se u periodu od 15. do 25.  juna  2023. godine, u Izraelu i Sloveniji, u organizaciji Košarkaškog saveza Izraela, Košarkaškog savez Slovenije i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2023


Mnogo je bolje Belgija otvorila meč, naš tim je grešio, pa su protivnice povele sa velikih 14:0. Srbija je prvi koš postigla tek posle pet minuta, ali se loša igra nastavila, pa je po isteku šestog minuta bilo 19:2, a dva minuta kasnije i 25:6 za Belgiju. Na isteku prvih deset minuta bili smo u ogromnom minusu – 8:28.


Napravila je Srbija u uvodnim minutima druge deonice seriju 8:0 i smanjila na 16:31, ali je rival vezao dve trojke i ponovo otišao na preko 20 poena predsnosti – 37:16. Pogodila je tri trojke Čađo i u 18. minutu smanjila na 29:43, ali je Meseman na drugoj strani i dalje pogađala. Na veliki odmor izabranice Marine Maljković otišle su sa „minus 18“ – 31:49.


U istom ritmu je počela i treća četvrtina, nismo imali rešenje u napadu, rival je ponovo pogađao i u 33. minutu bilo je najvećih 57:31. Usledila je serija Srbije 10:2 za 41:59, ali su Belgijanke i dalje sjajno šutirale za tri poena i tako držale veliku prednost, koja je na isteku 30. minuta iznosila 26 poena razlike (71:45).


Rasla je prednost rivala i u poslednjoj četvrtini, sve su pogađale Belgijanke. Posle serije 14:0 u 35. minutu bilo je neverovatnih 85:45, a Srbija pet i po minuta nije poentirala. Konačno je pogodila dva slobodna bacanja Anderson, pa Nogić, ali je rival rutinski priveo meč kraju sa velikom razlikom.


BELGIJA – SRBIJA 93:53 (28:8, 21:23, 22:14, 22:8)



Marina Maljković, izjava nakon meča:


Nije bio loš dan. Ovo je bilo vrlo realno. Ona prava realnost. Nažalost… Desilo se to da smo ih u prvoj četvrtini pustili da nas napadnu. Samleli su nas u prvoj četvrtini, kao što smo mi uradili sa Slovačkom. Posle toga smo se ukočili, nismo mogli da se vratimo. Teško je tu, jer su ove devojke igrale ovakve utakmice, igrale četvrtfinala, navikle da dobijaju… Ovo je veliki šok, sad kada sediš i svestan si da nisi taj neki tim koji može tako lako da dobija te utakmice. U svakom slučaju, Belgiji ogromne čestitke. Da li smo mogle da odigramo bolje, sigurno jesmo. Jako ružno je izgubiti sa tolikom razlikom. Ali, sa druge strane, svima je jasno da ovde praktično nije postojala nikakva šansa da Srbija pobedi. I te kako imamo za šta dalje da igramo. To je sada ono najvažnije. Videli ste opet naše muke, da nam nedostaju igračice, da stalno igramo sa deset igračica maksimum, da nam nedostaju dve, Tina je probala, ali to je definitivno ispod njenog nivoa. Aleksandra muči muku da se vrati, to se vidi, propustila je dve utakmice. Imamo probleme u tom pravcu sa dve vodeće igračice iz startne postave. Jedna je povređena, sa drugom se desilo to što se desilo, ali motiv je ogroman. Mi samo moramo da vidimo da se posle ovog poraza dobro podignemo, jer nas čeka izuzetno teška utakmica. (Izvor: KSS)


Datum: 22.06.2023. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...