x

Desetoro srpskih strelaca na Evropskim igrama, optimizam pred izazov u Vroclavu

Desetoro srpskih strelaca na Evropskim igrama, optimizam pred izazov u Vroclavu Foto: SSS

Srpska streljačka reprezentacija je puna optimizma otputovala na Treće Evropske igre, koje će sutra biti otvorene u Krakovu.


Ovaj put naši reprezentativci neće biti zajedno sa ostalim srpskim sportistima u olimpijskom selu, s obzirom da će streljački turnir biti održan u Vroclavu, gradu oko 230 kilometara udaljenom od Krakova. Streljački centar u Vroclavu je najveći objekat za ovaj sport u Poljskoj, a do sada je bio domaćin mnogih svetskih i evropskih takmičenja. Prošle godine u njemu će biti održan šampionat Starog kontinenta malokalibarskim oružjem.


Discipline Evropskih igara u kojima učestvuju srpski strelci na programu su od 22. do 29. juna.  


Srbiju će na Evropskim igrama predstavljati Damir Mikec, Zorana Arunović,  Dimitrije Grgić, Duško Petrov (vazdušni pištolj), Andrea Arsović (MK puška trostav), Ivana Anđušić Maksimović (vazdušna puška), Teodora Vukojević (vazdušna i MK puška trostav), Milutin Stefanović (vazdušna i MK puška trostav), Milenko Sebić (MK puška trostav), Lazar Kovačević (vazdušna puška).


U stručnom štabu su treneri Jelena Arunović, Goran Mikec, Stevan Pletikosić i Alina Sebić.


Strelci su se na Igre kvalifikovali kroz plasmane na Evropskim prvenstvima i na rang listama Evropske streljačke federacije. Za razliku od Olimpijskih igara, takmičari su vlasnici kvota, a ne nacionalni olimpijski komiteti i nacionalni savezi. Među kvalifikovanim strelcima bila je i Brankica Zarić, ali je ona odustala zbog trudnoće.


Takođe, došlo je do promene i u pravilima učešća u pojedinačnim i miks disciplinama. Ranije je strelac kvalifikovan u jednoj imao pravo učešća u dve pojedinačne disciplne. Od sada je neophodno kvalifikovati se za svaku pojedinačnu disciplinu, a  od srpskih strelaca dva pojedinačna nastupa izborili su Teodora Vukojević i Milutin Stefanović. Isto pravilo važiće i na Olimpijskim igrama u Parizu.


Na programu EI su i ekipna takmičenja. Duško Petrov je jedini od naših strelaca koji će se takmičiti samo u ekipnom takmičenju. Srbija je, s obzirom da je imala dva kvalifikovana strelca vazdušnim pištoljem (Mikec i Grgić), stekla pravo da prijavi dodatnog takmičara za ekipno nadmetanje i ta mogućnost je iskorišćena.


U miks takmičenjima učestvovaće timovi Arunović/Mikec (vazdušni pištolj), Vukojević/Kovačević (vazdušna puška), Anđušić Maksimović/Stefanović (vazdušna puška), Arsović/Sebić (trostav) i Vukojević/Stefanović (trostav).


Srbija će startovati u ekipnim takmičenjima vazdušnim pištoljem za muškarce i u sve četiri discipline puškom.


U našem timu vlada optimizam. 


Sem medalja na meti će biti olimpijske kvote. U svakoj pojedinačnoj disciplini biće dodeljena po jedna olimpijska viza.  Za plasman na OI boriće se sedmoro srpskih takmičara. U konkurenciji nisu Zorana Arunović i Damir Mikec, koji su Srbiji već doneli ulaznice za OI u Parizu, i Petrov, koji učestvuje samo u ekipnom nadmetanju.


-Srpska streljačka reprezentacija će na Evropskim igrama imati 21 nastup - 14 u olimpijskim disciplinama i sedam neolimpijskih. U neolimpijske spada pet ekipnih takmičnja i učešća u miks parovima u trostavu vazdušnom puškom. Imamo dosta šansi za medalje, pa očekujem bar pet odličja i nadam se jednoj ili dve olimpijske kvote – kazao je Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku pošto je ispratio reprezentaciju u Poljsku.- Na dosadašnjim ovogodišnjim takmičenjima mnogi naši strelci su dokazali kvaliet. Medalje su osvajali na Evropskom prvenstvu u Talinu i Svetskim kupovima. Nadam se da će održati kontinuitet


Sem takmičara i trenera, srpsko streljaštvo predstavlja i predsednik Stručne komisije Streljačkog saveza Srbije Nikola Marić, koga je Evropska streljačka federacija delegirala kao člana sudijskoj žirija za klasifikaciju.


Prvog dana strečjačkog turnira na Evropskim igrama, u četvrtak, na programu su pojedinačna takmičenja vazdušnim pištoljem i mešovitih parova puškom. Srpski strelci su danas odradili prve nezvanične treninge na strelištu u Vroclavu



Nema autsajdera


Broj učesnika na Evropskim igrama je manji nego na prvenstvima Starog kontinenta, na kojima svaka zemlja ima pravo da prijavi po tri takmičara po disciplini. 


Međutim, u Vroclavu će praktično svi biti kandidati za finala, s obzirom da su se skoro svi kvalifikovali zahvaljujući visokim plasmanima na takmičenjima u poslednjih godinu dana. Mali broj učesnika u Vroclav stiže sa „vajld kartama“, koje se dodeljuju zemljama bez kvalifikovanih strelaca.


Broj učesnika će biti veći na prethodna dva izdanja Evropskih igara. U pojedinačnim disciplinama učestvovaće 334 strelaca (216 u disciplinama puškom i pištoljem i 118 u gađanju glinenih golubova). Ukupan broj učesnika (ukljućujući i one koji će učestvovati samo u ekipnim nadmetanjima) je 389 iz 45 zemalja.


Na dosada održanim Evropskim igrama, srpski strelci su osvojili šest medalja. Na prvim EI, održanim u Bakuu 2015 , Damir Mikec je izborio dva zlata (vazdušni i MK pištolj slobodnog izbora), a po jednu titulu osvojili su Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Andrea Arsović (vazdušna puška). Pre četiri godine u Minsku, Zorana Arunović je ponovo osvojila zlato vazdušnim pištoljem, a i srebro u miksu sa Damirom Mikecom.


U Bakuu i Minsku, za razliku od Krakova, na programu nisu bile ekipne discipline.


Datum: 20.06.2023. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...