x

Srbija pobedila Veliku Britaniju, u četvrtfinalu protiv Belgije

Srbija pobedila Veliku Britaniju, u četvrtfinalu protiv Belgije Foto: FIBA

Košarkašice Srbije pobedile su Veliku Britaniju u kvalifikacionom meču za četvrtfinale, u kome će u četvrtak od 15.00 časova igrati protiv Belgije.


Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2023 održaće se u periodu od 15. do 25.  juna  2023. godine, u Izraelu i Sloveniji, u organizaciji Košarkaškog saveza Izraela, Košarkaškog savez Slovenije i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2023


Naš tim je bio dosta neprecizan u uvodnim minutima, posle četiri minuta igre postigli smo samo dva poena (2:5), a Britanija je u 8. minutu povela 8:4. Brzo je Srbija izašla iz minusa i preko Nogić i  Jovanović serijom 8:0 povela 12:8, a na isteku desetog minuta bilo je 13:10.


I druga četvrtina bila je prilično tvrda i neefikasna, posle četiri minuta igre na semaforu je stajalo 18:17. Razmenili smo par trojki, pa su Britanke u 16. minutu povele 22:21. Pogodila je trojku Čađo, ali je rival do poluvremena ponovo imao minimalnu prednost, a po isteku 20. minuta bilo je 29:28.


Povele su Britanke u 23. minutu 36:32, nastavilo se sa mnogo promašaja na obe strane, a Anderson, Jovanović i Crvendakić su donele Srbiji 45:38 u 27. minutu posle serije 9:0. Pojačale su odbranu naše devojke, ali nismo imali dobru realizaciju, pa je na kraju treće četvrtine bilo 45:42.


Imao je naš tim šansu da se odlepi na početku četvrte četvrtine, ali je promašivao slobodna bacanja, pa smo tek posle „2+1“ Janković došli na „plus 8“ u 32. minutu – 52:44. Pogađale su Britanke trojke i držale priključak, ali se Srbija nije dala i držala je od četiri do šest poena viška. Odlična Nogić je četiri minuta pre kraja podigla na 59:52, a onda trojkom i na 62:54. Smanjile su protivnice na samo „minus 4“ na 1:19 pre kraja, ali je Janković pogodila za 64:58 na 37 sekundi pre kraja i praktično rešila meč.


SRBIJA – VELIKA BRITANIJA 66:60 (13:10, 16:18, 16:14, 21:18)


Marina Maljković, izjava nakon meča:


Očekivano teško. Jako teško… Najveća stvar je što smo bili egal sa njima u skokovima, a to je ekipa koje do sada u tom segmentu bila najjača. Odradili smo i taj „prljav“ posao u reketu, da odigramo odbranu na tim njihovim domanantim centrima, kakve je imala i Mađarska i Turska. Mučili smo se mnogo… Sveli smo greške na manji broj nego što je to bio slučaj pre i uspeli smo da pobedimo. Raduje me pobeda, samo me pobeda raduje. Ovo je tim koji znam još iz 2019, kada smo poveli 20 razlike, pa nas u sekundi spuste na 6-7. Prisećali smo se toga. Svakako me raduje što smo više poštovali plan i sve ono što smo se dogovorili. Tako smo došli i do pobede. A to je pre svega bila odbrana na njihovim centrima i kontrola skoka. Taj deo smo prilično uspešno odradili. Naravno da uvek ima grešaka. Srljali smo u napadu, pravili i neke druge odbrambene greške, ali makar smo se skupili da pobedimo ovu utakmicu, posle tog bolnog poraza od Mađarske, koji je iz milion razloga bio bolan. Bilo je jako teško psihički igrati, jer je ovo ekipa koja ne gleda semafor. Oni igraju, ne zanima ih da li je plus ili minus 15 i strašno je teško igrati sa takvom ekipom. Psihički je bila jako teška utakmica, jer su oni baš borbena ekipa, baš grizu. Videćemo šta možemo dalje. Da se skupimo, koliko možemo da budemo zdravi i da se se borimo sa favoritima. (Izvor: KSS)


Datum: 20.06.2023. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...