x

Rukometaši Srbije bolji od Alžira na startu SP

Rukometaši Srbije bolji od Alžira na startu SP Foto: Rafał Oleksiewicz

Rukometaši Srbije ubedljivo su savladali ekipu Alžira rezultatom 36:27 (16:13) u prvom kolu Svetskog prvenstva koje se održava u Poljskoj i Švedskoj.


Toni Đerona počeo je utakmicu sa Vladimirom Cuparom na golu, kapiten Nemanja Ilić na levom krilu, Bogdan Radivojević sa suprotne strane, Lazar Kukić na poziciji centralnog beka dok su Petar Đorđić i Predrag Vejin bili na poziciji levog odnosno desnog beka, uz Dragana Pešmalbeka na crti. 


Svetsko prvenstvo u rukometu 2023


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u rukometu 2023


Susret u Katovicama nije izgledao onako kako se očekivalo, ali je evidentan pritisak početka šampionata učinio svoje. Stegnutost u napadu dovela je do toga da Alžir u nekoliko navrata bude i u rezultatskom egalu, ali je čuvar mreže srpskog tima Cupara sa devet odbrana u prvom delu igre omogućio da ne dođe do preokreta.


Igrač utakmice u redovima Srbije, Petar Đorđić otvorio je duel prvim golom i najavio sjajnu partiju i upisanih osam golova. Do kraja utakmice, gol više postigao je Mijajlo Marsenić.


Odmah po otvaranju golgeterske serije, ispratio je i kapiten Nemanja Ilić odličnom kontrom, ali su na isti način uzvraćali Alžirci, postigavši na samom početku četiri od šest golova iz kontri i polukontri. 


Rezultatski egal naterao je iskusnog Španca na klupi Srbije da ubrzo menja, i najveći doprinos donela je svežina debitanta na srednjem beku, mladog Stefana Dodića. Miloš Orbović i Uroš Borzaš odlično su odigrali svoju ulogu do kraja poluvremena, dok je rotacija na pivotu bila standardno efikasna. 


Zabrinjavajući faktor bila su dva puta po dva minuta za Dragana Pešmalbeka u prvih pola sata, ali je pivot uspeo da završi utakmicu bez isključenja. Ipak, ono što je više uplašilo sve prisutne u hali jeste povreda skočnog zgloba hrabrog pivota, međutim posle intervencije medicinskog tima vratio se na teren i odigrao odličnu partiju do kraja utakmce. 


U nastavku je na teren istrčao izmenjen sastav. Prvu liniju odbrane činili su Vanja Ilić i Vukašin Vorkapić na krilnim pozicijama, bekovi Ilija Abutović, Marko Milosavljević i Predrag Vejin sa Draganom Pešmalbekom na poziciji pivota.


Odbrana na čelu sa Ilijom Abutovićem naterala je Alžir na veći broj tehničkih grešaka u drugih 30 minuta čime je uz golgetersko veče Petra Đorđića i Mijajla Marsenića prvi susret završen sa gol razlikom od plus devet.


Pored još dve odbrane Vladimira Cupare koji je do kraja utakmice došao do broja od ukupno 12 intervencija i Milan Bomaštar u statistiku je dodao dve, posle penala. Reprezentaciji Srbije za čitavu utakmicu nije sviran nijedan sedmerac, dok su po jedno isključenje imali Mijajlo Marsenić i Marko Milosavljević.



Igrač utakmice iz redova srpskog tima, Petar Đorđić nije krio zadovoljstvo zbog ostvarene pobede.


Utakmica je bila očekivano specifična, znali smo da neće biti lako igrati protiv Aažira koji izuzetno poštujem. Pokazali smo da verujemo u nas, da nas krasi zajedništvo i da ne odustajemo svih 60 minuta. To je naša snaga i toga treba da se držimo. Zaslužili smo pobedu, ali ovu utakmicu moramo da zaboravimo i okrenemo se narednom protivniku.”


Selektor Srbije istakao je važnost što je veliki broj igrača dobio minutažu i nije puno zabrinut zbog spornog početka, posebno u odbrani.


Čestitao bih ekipi Alžira na izuzetnoj partiji koju su pružili večeras. Nije bilo ni malo lako igrati protiv Alžira večeras, dokazali su zašto im je mesto na Svetskom prvenstvu. Većinu stvari koje smo mi kao tim dogovorili, momci su ispoštovali. Nekim igračima ovo je bila prva utakmica na šampionatu i bilo je važno da što više igrača dobije svoju prilku da oseti teren i atmosferu. Niko nije povređen, upisali smo dva važna boda i sada se okrećemo pripremi naredne utakmice.”


Srbiju posle dana pauze očekuje na papiru najteži protivnik grupne faze, selekcija Nemačke, koja je u prvoj utakmici savladala Katar rezultatom 31:27. (Izvor: RSS)


Datum: 13.01.2023. Autor: Rukometni savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...