x

Sudar Davida i Golijata u kraljevačkoj Kutiji šibica

Sudar Davida i Golijata u kraljevačkoj Kutiji šibica Foto: SPD RADNIČKI

Novu 2023. godinu košarkašice Radničkog započinju gostovanjem ekipi Kraljeva u utakmici 13. kola Prve ženske lige Srbije, koja je na programu u subotu od 16.30 časova u Staroj kraljevačkoj hali sportova, poznatijoj kao „Kutija šibica“. Za razliku od Kraljevčanki koje trenutno dele prvo mesto na tabeli sa beogradskom Crvenom zvezdom, Kragujevčanke se nalaze na samom začelju prvoligaškog karavana sa ne baš sjajnim izgledima da sačuvaju mesto u elitnom rangu takmičenja.

Radnički je minulu godinu završio kao jedina ekipa bez ostvarenog trijumfa nakon dvanaest prvenstvenih rundi. Ovaj neslavan rekord nusprodukt je drastičnog podmlađivanja igračkog kadra, a sve sa ciljem afirmisanja mladih i talentovanih kragujevačkih košarkašica, čiji kvalitet kako vreme protiče sve više dolazi do izražaja. Kragujevački klub trenutno u svojim redovima ima dve juniorske reprezentativke Srbije, Andrijanu Vuković i Maru Nikolić, dok se njihova par godina mlađa saigračica Aleksandra Aleksić pre par dana vratila sa mini priprema kadetske selekcije u Banji Koviljači.

Ipak, slabi rezultati i loš plasman na tabeli ono su što prvenstveno bode oči pristalicama Radničkog, koje su u strahu da će njihov voljeni tim na kraju sezone izgubiti prvoligaški status. Istina je da su popularne Crvene dame u krajnje nezavidnom položaju na prvenstvenoj lestvici, ali to ne znači da su bez šansi da „prežive“ u prvoligaškoj konkurenciji. Doduše, teško da gostovanje jednoj tako iskusnoj i kvalitetnoj ekipi kao što je Kraljevo, koja je tek u prošlom kolu doživela svoj prvi poraz u šampionatu nakon jedanaest uzastopnih pobeda, predstavlja priliku za rezultatsku renesansu Kragujevčanki, koje će bodove spasa ipak morati da potraže u mečevima sa rivalima približnog kvaliteta. 

Prethodni meč košarkašica Radničkog i Kraljeva na parketu kragujevačkog „SBB Jezera“, u kome su Kraljevčanke trijumfovale sa čak 46 poena razlike (95:49), jasno je pokazao razliku u iskustvu i kvalitetu između ova dva tima. 

I dok će za Draganu Gobeljić, Ivanu Brajković, Tamaru Rajić i ostale prekaljene igračice Kraljeva predstojeći meč sa mladom i neiskusnom ekipom Radničkog predstavljati neku vrstu lakšeg treninga, za izabranice trenera Saše Milojevića gostovanje u hali kraj Ibarskog keja predstavlja priliku da dodatno nadograde stečeno prvoligaško iskustvo, i to u duelu sa jednom ekipom ozbiljnog kvaliteta, koja će ove sezone očigledno predstavljati glavnog konkurenta beogradskoj Crvenoj zvezdi u borbi za oba domaća trofeja.

Uz sve gore navedeno treba istaći i da tradicija međusobnih duela ne ide u prilog Kragujevčankama, koje su poražene u poslednja četiri odmeravanja snaga sa kraljevačkim timom, dok im je trijumf u popularnoj „Kutiji šibica“ i dalje misaona imenica.

Datum: 13.01.2023. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...