x

Navijač ili potrošač sportskog proizvoda

Navijač ili potrošač sportskog proizvoda
Potencijalnim potrošačem sportskog proizvoda čije je izvorište u sportskim resursima valorizovane nematerijalne vrednosti, pojavljuju se uglavnom primaoci različitih sportskih informacija. Oni mogu da budu u liku pojedinca ili organizacije. Postoje sinonimi termina potrošac. kao što su kupac. klijent, adapter, korisnik i respodent.

Potencijalnog kupca na sportskom tržištu ne predstavlja samo ličnost običnog navijača, iako se oni podrazumevaju kao značajni deo interesenata za sportskim događanjima, već i oni koji čitaju novine, gledaju takmičenja na televiziji, slušaju radio prenos i neformalno razgovaraju o sportu. Svi oni smatraju se primaocima sportskih informacija a time i potencijalnim ciljnim tržištem za najrazličitije marketinške ponude svih onih koji nude svoje proizvode na sportskom tržištu (bilo da dolaze sa strane sponzora, oglašivaca, ili od sportista i sportskih klubova).

Svaka grupa primalaca sportskih informacija ima svoju psihologiju koja ga opredeljuje kao potencijalnog kupca. Bilo koja grupa potencijalnih kupaca na sportskom tržištu ima svoje potrebe, želje i nužde za odgovarajućim proizvodima. Na svaku od tih grupa može se uticati marketing aktivnostima i planskim procesom pretvaranja potencijalnih kupaca u stvarne i stalne potrošace.

Navijaci, kao potencijalna ciljna grupa, imaju neposredne potrebe za tipičnim sportskim proizvodom - ulaznicama za sportsko takmičenje, ili proizvodima klubskog suvenirnog karaktera. Medutim, njih je potrebno posmatrati i iz drugog ugla. Oni navike sa stadiona. na primer u konzumiranju nekih bezalkoholnih pića ili brze hrane, prenose i u svakodnevni život. Osnovna strategija nekih kompanija tipa, Koka Kola, Mekdonalds... nalazi se upravo u toj nijansi.

Zato se na velikim sportskim borilištima ili takmičenjima primećuje snažna borba za neposrednu prodaju napitaka ili brze hrane. Osim što ostvaruju momentalni profit, kompanije takvog tipa računaju na dugoročni pozitivan uticaj na imidž. Ne bi li osvojili ciljne grupe u sportskom auditorijumu, već se formirala i produžava se i dalje još veća borba među konkurentima, sponzorima, oglašivačima ali i proizvođačima napitaka i hrane koji zbog strukture biznisa imaju potrebe za masovnim tržištem. Takvo tržište može da im ponudi upravo savremeni sport sa mnogobrojnim sportskim auditorijumom.
 
Autor: N/A Objavljeno: 08.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ