Definicija i zadaci sportske psihologije
U domaćoj stručnoj literaturi se kao najobuhvatnija definicija sporta navodi definicija profesora Ljubiše Lazarevića: "Psihologija sporta je nauka koja proučava psihološke aspekte svih oblika i sadržaja fizičke kulture i ponašanja svih učesnika u njima sa ciljem da opiše, objasni, predvidi i kontroliše ta ponašanja kako bi bila usmjerena u pravcu postizanja lične i sportske kompetentnosti."

Ova definija je najkompletnija jer definiše psihologiju sporta kao primjenjenu granu Psihologije kao nauke i koja, prema našem iskustvu zapravo predstavlja psihologiju u malom. Ovakav zaključak smo donijeli nakon rada u praksi i susreta sa brojnim problemima sa kojima se svi sportski akteri suočavaju. Naime, akteri u sportu nisu samo sportisti (mada su oni svakako u centru pažnje), već i treneri, sudije, navijači, roditelji, publika, stručnjaci pomažućih profesija koji rade u sportu, pa i ljudi zaposleni u klubovima i savezima.

Psihologija sporta je kompleksna disciplina koja zahtijeva poznavanje mnogih drugih oblasti psihologije (Psihologije ličnosti, Socijalne psihologije, Psihološke prevencije, Psihologije međuljudskih odnosa, itd) ali i dobro poznavanje i intergaciju znanja i pristupa i drugih nauka kao što su medicina, pedagogija, sociologija, itd - tzv. "holistički pristup".

Navedenu definiciju od ostalih izdvaja i akcenat stavljen na lično usmjeravanje. Ova stavka je naročito značajna jer se njom izbjegava karakteristična greška u sportu, kojoj je sklona većina trenera klubova, roditelja, ali nažalost i nedovoljno upućenih psihologa, a to je da je "cilj svakog sportskog takmičenja pobjeda". Ovakvim pristupom možete imati taktički ali ne i strateški uspjeh, odnosno, dobićete "hibridnog" sportistu, koji će trenutačno bljesnuti i osvojiti neko prvenstvo ili medalju i poslije toga ga više nigdje nećete naći.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Odličan primjer za ovo je Sven Hanavald,ski-skakač, prvi i jedini čovjek kom je pošlo za rukom da osvoji "Turneju četiri skakonice" nakon 50 godina i koji je te godine bio proglašen za sportistu godine sa 90% glasova dok je sam Mihajl Šumaher dobio 10%! Priča, naravno, ima i epilog. Slijedeće dvije sezone, Svena Hanavalda nije bilo nigdje i postizao je rezultate koji bi bili nedostojni i sasvim prosječnog takmičara. Nakon toga slijedi mentalna kriza, odlazak na psihoterapiju i potpuno povlačenje iz profesionalnog sporta na određeni period. Da li je povlačenje konačna odluka ostaje još da se vidi ali su godine u kojima je Sven imao sve neophodne i najbolje predispozicije nepovratno izgubljene. Evo ilustracije zašto je psihički plan toliko važan.

U fizičkoj kulturi je zakletva "U zdravom tijelu zdrav duh". Ali, razmislite malo šta se dešava ako je tijelo zdravo a duh iz nekog razloga zatrovan? Da li takva osoba zaista može biti vrhunski sportista i čovjek koji je zadovoljan sobom i svojim rezultatima? Naš stav je da ne može.

Pobjeda, naravno, jeste važna ali nikako ne može biti važnija od čovjeka - u ovom slučaju sportiste. Poenta pobjede nije u "priželjkivanju smrti komšijine krave". Ono što je smisao svake pobjede je izazov, da budete bolji od samog sebe i da dokažete sebi da ste sposobni za rezultate i podvige koje niko od vas ne očekuje, pa ni vi sami i da na taj način steknete samopouzdanje i predstavu sopstvene vrijednosti sebe kao osobe.

Jedan od najbitnijih zadataka Psihologije sporta je i da vrati "sportski duh" i "fer-plej" i smisao sportu kao takmičarskoj aktivnosti te da spriječi dalju dehumanizaciju sportista (a posebno mladih), kao i da spriječi njihovo tretiranje kao potrošne robe, čija se vrijednost mjeri bojom metala koje su osvojili i namjerno preuveličanom vrijednošću transfera i ugovora, te da im pomogne da steknu ili povrate osjećanje samopoštovanja, ljudske vrijednosti i dostojanstva, jer je to jedini način da pokažu svoju vrijednost i postignu svoj maksimum.
 
Autor: Jelena Ilić
Objavljeno: 07.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Struktura ličnosti sportista i menadžera u sp...
> Društvena svera i vaspitni aspekti sporta
> Emocionalna inteligencija u sportu
> Upravljanje ličnim ciljevima u sportu
> Kritični momenti i mentalni trening u sportu
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...