x

Gastrointestinalni simptomi i fizička aktivnost

Mnogi sportisti su osetili veliku frustraciju zbog lošeg učinka tokom značajnih takmičenja izazvanu gastrointestinalnim simptomima. Drugi su iskusili nemogućnost da optimalno treniraju zbog hroničnih smetnji u gastrointestinalnom traktu. Gastrointestinalni (GI) simptomi se uobičajeno klasifikuju u one koji potiču iz gornjih delova i one koji potiču iz donjih delova GI trakta.

Neubičajeno je da postoji samo jedan uzrok svih gastrointestinalnih simptoma tokom fizičke aktivnosti. Prvo se mora istaći da simptomi mogu biti prouzrokovani i uzrocima koji nisu povezani sa samom fizičkom aktivnošću. To su infekcije, tumori, gastrični ili duodenalni ulkus ili različita druga stanja gastrotestinalnog trakta.

Za simptome koji se povezuju sa fizičkom aktivnošću, a ne sa organskim oboljenjima postoje tri moguća etiološka mehanizma: Prvi, skretanje krvnog protoka iz GIT u kontrahujuće mišiće tokom fizičke aktivnosti velikog intenziteta ili produženog trajanja, koje može dovesti do relativne ishemije mukoznog sloja GIT, i do rektalnog krvarenja kod nekih sportista; Drugo, mehanički pokreti ili "bućkanje" tankog i debelog creva posebno tokom trčanja ili skakanja mogu izazvati simptome vezane za donji deo GIT; Treće, fizička aktivnost velikog intenziteta ili produženog trajanja povezana je sa oslobađanjem mnogih GIT hormona koji mogu imati udela u razvoju simptoma.

U studijama koje su izvedene na različitim grupama sportista identifikovan je veliki broj mogućih faktora rizika za razvoj GIT simptoma a neki od njih su: ženski pol, mlađe životno doba, loše kondiciono stanje, sportovi u kojima se trči i skače, trčanje nizbrdo, fizička aktivnost velikog intenziteta, dijeta (restriktivna), dehidracija, nepodnošenje laktoze, ranije operacije u abdomenu, medikamenti.

Lečenje zavisi od uspostavljanja tačne dijagnoze. Važno je konsultovati se sa gastroenterologom ili specijalistom sportske medicine da bi se utvrdio uzrok problema. Ako simptomi zavise samo od fizičke aktivnosti a ne ni od jedne organske bolesti, klubski lekar može dati odgovarajući savet sportisti.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Praktični saveti koje lekar sportskog tima može dati sportisti sa gastrointestinalnim simptomima: Žgaravica - izbegavati obimne obroke 2 do 3 sata pre treninga ili takmičenja; Koristiti antacid ako je potrebno.

Mučnina i povraćanje - izbegavati obimne obroke 2 do 3 sata pre treninga ili takmičenja; izbegavati fizičke aktivnosti velikog intenziteta ili dugog trajanja, posebno ako sportista nije dobro utreniran.

Abdominalne kolike - Sportista bi trebalo da bude dobro utreniran za takmičenje; ako sportista nije naviknut, trebalo bi da izbegava treninge velikog intenziteta; izbegavati unos visoko dijetalnih vlakana u okviru 24 časa pre takmičenja; izbegavati dehidraciju tokom treninga i ili takmičenja.

Nagon na defekaciju i proliv - Izbegavati unos visoko dijetalnih vlakana u okviru 24 časa pre takmičenja; izbegavati trčanje nizbrdo ili brzo trčanje.
 
Autor: N/A Objavljeno: 13.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ