x

Brazuka - simetrija šest panela

Brazuka - simetrija šest panela
Adidas je predstavio Brazuku, zvaničnu loptu FIFA Svetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine. Brazuka je temeljno testirana kako bi ispunila i premašila sve FIFA standarde za zvanične lopte i omogućila vrhunske performanse u svim uslovima.  

Tehnologija ugrađena u gumu i tkani kostur u unutrašnjem delu Brazuke, identična je onoj koja je korišćena za Tango 12 (UEFA Euro 2012), Cafusa (FIFA Kup konfederacija 2013) i popularne oficijalne lopte za UEFA Ligu šampiona. Ipak, nova strukturna inovacija sa jedinstvenom simetrijom šest identičnih panela od kojih je svaki drugačije površinske teksture obezbediće bolje prijanjanje, dodir, stabilnost i aerodinamičnost na terenu.

Brazuka je dobila naziv još u septembru 2012. nakon javnog glasanja u Brazilu kojeje obuhvatilo milion fanova fudbala; naziv "brazuca" je kolokvijalni lokalni termin koji znači "brazilski", i kojim se opisuje brazilski način života. Boje i trakasti dizajn panela simbolizuju tradicionalne raznobojne narukvice sa željama koje se nose u zemlji, a pored toga odražavaju živost i zabavu koji se povezuju sa fudbalom u Brazilu.

Brazuka je prošla kroz temeljno dvoipogodišnje testiranje koje je uključilo više od 600 najboljih igrača sveta, kao i 30 timova u ukupno 10 zemalja na tri kontinenta, što je čini ubedljivo najviše testiranom loptom u istoriji adidasa, i zahvaljujući čemu je pogodna za sve uslove.
 

O adidas fudbalu
adidas je globalni lider u fudbalu. Zvanični je sponzor i partner najvažnijih fudbalskih turnira u svetu, kao što su FIFA Svetski kup, FIFA Kup Konfederacija, UEFA Liga šampiona, UEFA Liga Evrope i UEFA evropskih prvenstava. adidas je i sponzor nekih od najvećih fudbalskih reprezentacijau svetu fudbala kao što su Španija, Argentina, Nemačka, Japan, Rusija, Kolumbija, Nigerija i Meksiko. adidas je takođe sponzor najvećih svetskih klubova, uključujući Real Madrid, FK Bajern Minhen, AC Milan, Flamengo i Čelsi. Neki od najboljih svetskih igrača na adidas spisku su Leo Mesi, Geret Bejl, Mesut Ezil, Dani Alveš, Oskar, Ćavi, Karim Benzema i Bastijan Švajnštajger.
 
Autor: Dušica Radojković Objavljeno: 14.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ