x

Istorijat adidas lopti FIFA Svetskog prvenstva

Istorijat adidas lopti  FIFA Svetskog prvenstva
Početkom dvadesetih godina prošlog veka Adi Dasler je razvijao i proizvodio najbolje fudbalske lopte tog vremena. adidas je sve do danas nastavio sa tom tradicijom, sa istim uspehom. Više od 80 godina iskustva i strasti prema sportu, zadovoljava želje i potrebe miliona fudbalera širom sveta. Neizreciva posvećenost fudbalu i gotovo prijateljska bliskost sa najboljim svetskim sportistima i timovima, tokom dugog niza godina,  je od adidasa stvorila jednu od najzačajnijih figura  u istoriji fudbala i poziciju vodećeg fudbalskog brenda u svetu.Istorijat adidas lopti FIFA Svetskog prvenstva

Adidas je počeo sa razvojem fudbalke lopte visokih perfomansi 1963. godine, kada su sve ostale lopte bile teške, braon boje i bilo je bolno šutirati ih. Kada je 1970. godine FIFA ovlastila adidas da napravi loptu za Svetsko prvenstvo u fudbalu u Meksiku iste godine, adidas je već slovio za vodeći fudbalski brend.

Adidas Telstar lopta
1970 FIFA Svetski Kup, Meksiko
Poput svih ostalih lopti karakterističnih za to doba i adidasova Telstar lopta je bila izrađena od kože. Međitim, za razliku od drugih, ona je izrađena spajanjem  32  kožna dela i to ručnim šivenjem  (od kojih je 12 crnih imalo oblik pentagona  a 20 belih delova oblik heksagona) što je u to vreme bilo najbliže obliku pravilnog kruga.
Revolucionarni dizajn Telstar lopte se upisao u istoriju fudbala kao prva bela fudbalska lopta koja je dekorisana crnim pentagonima.  Kako je Svetsko prvenstvo u Meksiku bilo prvo koje je uživo prenosivano  na televiziji i ova revolucionarna Telstar lopta je upravo po tome i dobila ime "Star of Television",  jer je ideja adidasa i bila da napravi crno-belu loptu koja će biti jasno vidljiva tokom prenosa koji su davnih sedamdesetih bili samo u crno beloj tehnici. adidasova Telstar lopta je sve do danas ostala arhetip svih fudbalskih lopti ikada.

Aidas Telstar i adidas Chile lopte
1974 FIFA Svetski kup, Nemačka
Za vreme Svetskog kupa u Nemačkoj adidas je na terene plasirao 2 lopte. Telstar lopta je ovog puta bila brendirana crnim, za razliku od prethodne kada je brending bio zlatne boje. Oslanjajući se na uspeh svog prvenca, adidas na domaćem terenu, a pred celim svetom, tada plasirao i poptuno belu verziju svog arhetipa. Materijali I dizajn su identični onima od kojih je i samo 4 godine ranije izvedena Telstar lopta.

Adidas Tango
1978 FIFA Svetski kup, Argentina
Dizajn  fudbalske lopte je 1978. godine  doživeo novu reovluciju, uvođenjem adidas tango lopte na  zeleni teren. adidas je Tango loptom, na ovom prventsvu postavio još jedan standard, koji se i dan danas smatra prototipom, a to je: 20 panela sa trijadama stvaraju optički doživljaj 12 identičnih krugova. Sve lopte koje su obeležile 5 narednih svetskih kupova bile su dizajnirane na bazi ovog modela. Tango je napredna verzija prethodnih lopti, posebno u odnosu na njegovu bolju otpornost u odnosu na različite vremenske uslove. Argentinska strast, elegancija i senzibniltet su inspirisale adidas tim koji je kreirao Tango.

Adidas Tango Espana
1982 FIFA Svetski Kup, Španija
Osnovni dizajn Tango lopte iz 1978. je veoma malo promenjen za prvestvo 1982.godine.  Promena je učinjena u tehnološkoj smislu, jer iako je lopta, kao I sve prethodne, napravljena od kože, poboljšana je zapečaćenim šavovima koji loptu čine vodootpornijom. Ova inovacija je loptu učinila naprednijom jer manje upija vodu I umanjuje povećanje njene  težine tokom igre za vreme kiše I snega.

Adidas Azteca
1986 FIFA Svetski Kup Meksiko
Fudbalska lopta koja je lanisrana za drugo Svetsko prvenstvo u Meksiku je donela revoluciju u kategoriji fudbalskih lopti I tehnologijama proizvodnje lopti. Adidas Azteca je bila prva sintetička lopta koja je dospela na stadione Svetskog prvenstva. Korišćenje sintetičkih materijala povećava njenu postojanost i umanjuje upijanje vode. Nikada do sada nisu postignuti bolji rezultati na jednom svetskom prvenstvu kao od uvodjenja Azteca lopte na teren. Elegantan i bogato ukrašen dizajn lopte je inspirisan drevnom kulturom Azteka.

Adidas Etrusco Unico
1990 FIFA Svetski Kup, Italija
adidasova  Etrusco Unico je sledeći korak  evouliranja fudbalske lopte  sa upotrebom  sintetičkih materijala, time što je napravljena prva lopta koja sadrži unutrašnji sloj crne poliuretanske pene, što loptu čini življom na terenu i bržom nego ikada. Ime i "isprepleteni" izgled lopte je proizašao iz fascinacije Etrurcima na tlu Italije. Tri etrurske lavlje glave dekorišu svaku od 20 trijada na ovoj lopti.

Adidas Questra
1994 FIFA Svetski Kup, SAD
1994 adidas je predao najboljim svetskim fudbalerima, koji su se okupili na prvenstvu u SAD prvu      high-tech loptu  koja ima sloj bele pene polietilena  ultra visoke povratne energije. Ovaj polietilenski sloj je učinio Questra loptu mekšom  pri šutu (i sa više kontrole nad njom)  i mnogo bržom pri većoj brzini.  Inspirisana tada popularnom "space" tehnologijom, raketama i američkom fascinacijom "dosezanja zvezda"  Questra je definitivno postavila nove hi-tech standarde.

Adidas Tricolore
1998 FIFA Svetski Kup, Francuska
adidas Tricolore je bila prva višebojna fudbalska ikada. Boje francuske zastave i "Petlić     " - tradiocionlani simpoli francuza i nacionalne fudbalske federacije  odredili su i ime i izgled lopte ovog prventstva. Pored zanimljivog izgleda, Tricolore u sebi sadrži napredni  sloj sintaktičke pene čvrste matrice punjene gasom, sa mikro balonima koji su pojedinačno zatvarani i veoma izdržljivi. Sintaktička pena je učinila  loptu izdržljivijom, sa više povratne energije i samim tim više odgovarajućom fudbalerima.

Adidas Fevernova
2002 FIFA Svetski Kup, Japan/Koreja
adidas Fevernovaä je prva lopta na Svetskom kupu koja je prekinula lanac Tango prototipa lopte, iz 1978. godine. Karakteristične boje i revolucionarni izgled baziran je na kulturama  Azije.  Fevernova lopta sadrži sloj rafinisane sintaktičke pene koja lopti daje superiorne perfomanse sa 3 sloja, pletenom osnovom, što omogućava mnogo precizniju i predvidljiviju putanju leta lopte.

Adidas TeamgeistT
2006 FIFA Svetski Kup, Nemačka
Nova lopta za Svetski kup u Nemačkoj 2006 je zvanično otkrivena tokom finalnog žreba. adidas +TeamgeistT  lopta se radiklano razlikuje od svojih prethodnica po svojoj 14-delnoj konfiguraciji čime je  smanjen broj ranijih trodelnih spojeva za 60% , a dužina ivica panela  za 15%, formirajući tako gladak i savršeno kružni spoljni izgled lopte što igračima omogućava značajan napredak u preciznosti i kontroli nad loptom. Teamgeist je dizajnirana u crno - beloj varijanti, što su boje nacionalnog nemačkog fudbalskog tima, sa istaknutim zlatnim simbolom trofeja Svetskog kupa. Teamgeist je ime nastalo od osnovne karakteristike koju svaki tim mora da poseduje na putu ka trofeju, a to je timski duh.

Jabulani
2010 FIFA Svetski kup, Južna Afrika
Adidas od 1963. godine proizvodi fudbalske lopte visokih performansi i to ga čini svetskim liderom na polju fudbalskih lopti. Bez obzira na svoju sigurnu lidersku poziciju, adidas timovi su posvetili 3 godine svoga rada, dugotrajnih istraživanja i razvoja,  kako bi danas predstavili najbolju fudbalsku loptu svih vremena. Zahvaljujući revolucionarnom ""Grip"n"Groove"" profilu lopte i potpuno novom 3D obliku panela, ovaj profil obezbeđuje fudbalerima iz celog sveta stabilan let lopte i savršen prihvat lopte u svim situacijama na terenu. Igrači sada konačno imaju slobodu da pokažu sve svoje veštine, jer su kvalitet i performanse lopte identične pri svakom manveru sa loptom.

Adidas ""Innovation Team"" (a.i.t) je sproveo ozbiljna I rigorozna testiranja na lopti koju su spremili za FIFA Svetsko fudbalsko prventsvo 2010 u Južnoafričkoj Republici,  prva koja su sprovedena kroz analize najozbiljnijih laboratorijskih uslova ikada. Odmah potom, testiranja su sprovedena na terenu sa najboljim profesionalnim fudbalerima i timovima. Naučno-ekspertska istraživanja su sprovedena zajedno sa "Istraživaškog grupom sportskih tehnologija" Univerziteta u Luhborou, jednom od vodećih institucija ovog tipa u svetu. Testovima je potvrđeno da je JABULANI lopta  okruglastija i mnogo stabilnijeg leta lopte u odnosu na fudbalske lopte svih top konkurenta ikada.   

2014 Svetski kup, Brazil
Brazuka je dvanaesta po redu lopta FIFA Svetskog prvenstva, koju je proizveo adidas, a koji je joššpočetkom 20-tih godina prošlog veka počeo da razvija tehnologiju i proizvodi najbolje fudbalske lopte tog vremena. Brazuka, zvanična lopta FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu 2014 u Brazilu, temeljno je testirana kako bi ispunila i premašila sve FIFA standarde za zvanične lopte i omogućila vrhunske performanse u svim uslovima.  

Tehnologija ugrađena u gumu istkani kostur u unutrašnjem delu Brazuke, identična je onoj koja je korišćena za Tango 12 (UEFA Euro 2012), Cafusa (FIFA Kup konfederacija 2013) i popularne oficijalne lopte za UEFA Ligu ššampiona. Ipak, nova strukturna inovacija sa jedinstvenom simetrijom šest identičnih panela od kojih je svaki drugačije površinske teksture obezbediće bolje prijanjanje, dodir, stabilnost i aerodinamičnost na terenu. 

Brazuka je dobila naziv još u septembru 2012. nakon javnog glasanja u Brazilu koje je obuhvatilo milion fanova fudbala; naziv "brazuca" je kolokvijalni lokalni termin koji znači "brazilski", i kojim se opisuje brazilski način života. Boje i trakasti dizajn panela simbolizuju tradicionalne raznobojne narukvice sa željama koje se nose u zemlji, a pored toga odražavaju žživost i zabavu koji se povezuju sa fudbalom u Brazilu.

Adidas Telstar 18 predstavlja reviziju klasičnog modela sa potpuno novim dizajnom panela i najnovijom tehnologijom. Telstar 18 ima potpuno novu strukturu panela i sastoji se od svega 6 delova koji su neprimetno zalepljeni. Takođe, Adidas Telstar 18 lopta ima ugrađen (NFC) čip za komunikaciju, koji omogućava potrošačima da komuniciraju sa loptom pomoću pametnog telefona i pristupiti sadržaju i informacijama koje su jedinstvene za tu loptu. Adidas Telstar 18 lopta prvi put je predstavljena je 09. novembra 2017. godine u Moskvi (Rusija).

Adidas Telstar 18 lopta prošla je kroz dvoipogodišnje testiranje koje je uključilo više od 600 najboljih igrača sveta, kao i 31 timova u ukupno 12 zemalja, ššto je čini ubedljivo najviše testiranom loptom u istoriji adidasa, i zahvaljujući čemu je pogodna za sve uslove.

Za završnicu 21. FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu Adidas je predstavio Telstar Mechta loptu koja dolazi sa novim živopisnim crvenim dizajnom koji je inspirisan bojom države domaćina, kao i rastućom vrelinom završnice 21. FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu. Telstar Mechta izgrađena je sa istim dizajnerskim elementima kao Telstar 18, lopta koja se koristi u grupnoj fazi 21. FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu, ali je prilagođena da odražava dodatni intenzitet i mogućnosti koju donosi završnica turnira. Mechta” se sa ruskog jezika prevodi kao "san" ili "ambicija".


Al Rihla
2022 Svetski kup, Katar
Zvanična lopta za meč, „Al Rihla“, predstavljena je 30. marta 2022. Uglavnom je inspirisana kulturom, arhitekturom, kultnim čamcima i zastavom Katara.  Na arapskom, reč Al Rihla znači „putovanje“.  Lopta je dizajnirana sa održivošću kao prioritetom, što je čini prvom zvaničnom loptom za meč napravljenom lepkom i mastilom na bazi vode. Kako "igra postaje brža" i "ubrzava", Adidas je koristio neke nove karakteristike, omogućavajući da obezbedi brzinu i poboljša tačnost lopte.

* Tekst dopunjen 05.04.2022.

Autor: Jasmina Krstić Objavljeno: 25.05.2018.

PROČITAJTE JOŠ