x

Homoljski planinarski maraton 2023

Homoljski planinarski maraton 2023

14. Homoljski planinarski maraton održaće se u subotu, 01. aprila 2023. godine, u Vitovnici, u organizaciji Planinarskog kluba Vukan i Planinarskog društva Gornjak.


Ovogodišnji Homoljski planinarski maraton održaće se na Homoljskim planinama, sa startom u 08:30 časova, u centru sela Vitovnica kod Petrovca na Mlavi.


Homoljske planine se nalaze u istočnoj Srbiji i pripadaju karpatsko-balkanskoj grupi planina. Spadaju u niske planine sa prosečnom visinom vrhova oko 900 metara. Pretežno su izgrađene od škriljaca i krečnjaka. Planine su bogate bukovim i hrastovim šumama, pitomim pašnjacima i krševitim vrhovima.



KO? 14. Homoljski planinarski maraton

ŠTA? planinarski maraton 

KAD? 01. april 2023. 

GDE? Vitovnica (Homoljske planine)


Programom Homoljskog planinarskog maratona predviđene su tri staze: Veliki maraton - 35 km, visinska razlika 1800m, 7 kontrolnih tačaka (KT -1 vrh Štubelj 940 m; KT- 2 vrh Veliki Vranj 884 m; KT-3 izvor Krepoljinske reke; KT-4 Miucića pećina; KT-5  Hajdučka pećina; KT-6 vrh Vrata 815 m; KT-7 vrh Kobilja glava 778 m); Polu-maraton - 16 km, 2 kontrolne tačke (KT-6 vrh Vrata 815 m; KT-7 vrh; Kobilja glava 778 m). Mala staza (Rekreativna staza) – dužina 12,5 km, uspon 460 metara i spust 460 metara. (Nema kontrolnih tačaka; Staze je kružnog tipa). Start i cilj svih staza je u centru sela Vitovnica.


Pravo učešća na Homoljskom planinarskom maratonu imaće svi zainteresovani, uredno prijavljeni i psiho-fizički sposobn za ovakav vid aktivnosti, uz plaćanje kotizacije.


Prijavljivanje zainteresovanih učesnika/ca za učešće na Homoljskom planinarskom maratonu obavljaće se putem e-mail adrese pkvukan@gmail.com slanjem prijave na Obrascu 1 KPP.


Za najuspešnije takmičare Homoljskog planinarskog maratona predviđene su sledeće nagrade: Za prva tri takmičara u muškoj i ženskoj kategoriji na velikom maratonu obezbeđene su diplome i medalje; Za prva tri takmičara u muškoj i ženskoj kategoriji na polu-maratonu obezbeđene su diplome.



Napomena:

-Staza Homoljskog maratona je zahtevna i potrebna je dobra fizička pripremljenost takmičara. 

-Obratiti pažnju na deo staze maratona, pri kretanju po stenama Velikog Vranja (KT-2).

-Nakon dolaska na cilj dati na uvid učesničku knjižicu zapisničkom stolu radi evidencije.

-Zatvaranje staze velikog maratona je u 20:00h.

-Kotizacija: 300 din i vrši se uplatom na račun kluba 205-0000000274265-47

-Za sve učesnike akcije obezbeđen je ručak koji se posebno naplaćuje. Potrebno je poneti pribor za jelo i posuđe.

-Za učesnike je obezbeđen smeštaj u Domu kulture u s. Vitovnica. Poneti vreću i podmetač. Postoji mogućnost i postavljanje šatora u neposrednoj blizini.

-Obaveze vođe grupa i vodiča koji dovode svoje grupe: Da organizatoru predaju overen spisak učesnika na propisanom obrascu br.1; Da svi učesnici imaju važeće zdravstvene knjižice i planinarske knjižice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu;

Da učesnici budu zdravi, odgovarajuće psihofizičke kondicije, da mogu da pešače prema datom programu i da imaju odgovarajuću odeću, obuću i opremu; -Vođe i vodiči grupa planinara su odgovorni za svoje grupe.

-Svi učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost i potrebno je da su u odgovarajućoj fizičkoj kondiciji.

-Od učesnika se očekuje maksimalna odgovornost prema sebi i ostalim učesnicima akcije, a od vođa grupa i vodiča da brinu o svojim članovima i na taj način pomognu organizatoru.

-Mole se učesnici da u potpunosti poštuju Pravilnik o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

-Svaki učesnik je dužan da se pridržava mera zaštite, planinarske etike, uputstava organizatora, važećih pravilnika i da bude ekološki savestan.

-Mole se učesnici da ne bacaju otpatke od hrane, konzerve, plastične kese i boce i sl. Sačuvajmo prirodu od zagađenja.

-Da svi učesnici imaju overene zdravstvene i planinarske kartice.

-Učešće maloletnih osoba, mlađih od 16 godina moguće je isključivo uz prisustvno roditelja ili staratelja.

-Organizator nije odgovoran za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon organizovanog polaska (ili polazaka), kao ni za učesnike koji odaberu drugi pravac kretanja od predviđenog. Svi učesnici akcije to čine na sopstvenu odgovornost.


Satnica Homoljskog planinarskog maratona 2023:

Subota, 01. april 2023.

06:30 - 08:30 - Prijava učesnika akcije (Dom kulture u selu Vitovnica – centar sela); podela učesničkih knjižica i preuzimanje bonova za ručak

08:10 - Svečano otvaranje akcije, pozdravne reči domaćina

08:30 - Start Homoljskog planinarskog maratona (velika staza)

08:45  - Start malog maratona

16:30 - Dodela medalja i diploma


Više informacija o Homoljskom planinarskom maratonu možete dobiti putem telefona +381 62 88 00 014 (Novica Mitić).


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 01.04.2023. do 01.04.2023.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: PK Vukan
Mesto: Vitovnica
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa: pkvukan@gmail.com
Web sajt: http://pkvukan.rs
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...