Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene 2019

8. Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene (FIFA Svetski kup) održaće se u periodu od 07. juna do 07. jula 2019. godine, u Francuskoj, u organizaciji Fudbalskog saveza Francuske i Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA).


Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene, iliti "Svetski kup" (engl. FIFA Womens World Cup), predstavlja međunarodno fudbalsko takmičenje ženskih seniorskih nacionalnih timova članica FIFA, koje se održava svake četiri godine i koje okuplja najbolje ženske seniorske fudbalske reprezentacije iz celog sveta. Od 1970. do 1988. godine, održano je 8 nezvaničnih Svetskih prvenstava, da bi 1986. godine, odlučeno da se 1991. godine održi prvo zvanično Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene. 1. Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene održano je u Kini 1991. godine. Na prva dva Svetska prvenstva u fudbalu za žene učestvovalo je 12 reprezentacija, od 1999. godine na takmičenju je učestvovalo po 16 reprezentacija, da bi 2015. godine takmičenje prošireno na 24 reprezentacije.


Ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene održaće se u 9 gradova domaćina: Lion (Parc Olympique Lyonnais), Ren (Roazhon Park), Pariz (Parc des Princes), Monpelje (Stade de la Mosson) Nica (Allianz Riviera), Grenobl (Stade des Alpes) Le Havre (Stade Océane), Valenciennes (Stade du Hainaut), Reims (Stade Auguste-Delaune), u Francuskoj, u skladu sa pravilima Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA).


KO? 8. Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene

ŠTA? fudbal, svetski kup, prvenstvo sveta

KAD? 07. jun - 07. jul 2019.

GDE? Francuska


Programom Svetskog prvenstva u fudbalu za žene predviđeno je učešće 24 ekipe, koje će biti raspoređene u 6 grupa sa po 4 ekipe, i to:

 • Grupa A: Francuska; Južna Koreja; Norveška; Nigerija.G
 • Grupa B: Nemačka; Kina; Španija; Južna Afrika.G
 • Grupa C: Australija; Italija; Brazil; Jamajka.G
 • Grupa D: Engleska; Škotska; Argentina; Japan.G
 • Grupa E: Kanada; Kamerun; Novi Zeland; Holandija.G
 • Grupa F: SAD; Tajland; Čile; Švedska.

Takođe, programom takmičenja, predviđeno je da po 2 prvoplasirane ekipe iz svake grupe prođu dalje, kao i 4 najbolje trećeplasirane ekipe. Nakon grupne faze takmičenja, uslediće plejof takmičenje (nokaut faza) od osmine finala.Zanimljivosti:


 • Žreb za finalni turnir Svetskog prvenstva u fudbalu za žene 2019 održan je 8. decembra 2018. godine.

 • Zvanična maskota 8. Svetskog prvenstva u fudbalu za žene je pile “ettie” koje gaji strast za životom i fudbalom.

 • Reprezentacija SAD brani titulu sa prethodno održanog Svetskog prvenstva u fudbalu za žene koje je održano u Kanadi, pošto su u finalu pobedili Japan sa 5:2.

 • Na svim dosadašnjim Svetskim prvenstvima u fudbalu za žene samo 8 reprezentacija osvajalo je medalje, i to: SAD 7 medalja (3 zlatne, 1 srebrna, 3 bronzane); Nemačka 3 medalje (2 zlatne, 1 srebrna); Norveška 2 medalje (1 zlazna, 1 srebrna); Japan 2 medalje (1 zlatna, 1 srebrna); Švedska 3 medalje (1 srebrna, 2 bronzane); Brazil 2 medalje (1 srebrna, 1 bronzana); Kina 1 medalja (1 srebrna); Engleska 1 medalja (1 bronzana).

 • Na Svetskom prvenstvom u fudbalu za žene, nezavisno od generalnog plasmana, dodeljuju se i sledeće nagrade: Zlatna, srebrna i bronzana lopta za tri najbolje igračice finalnog turnira; Zlatna, srebrna i bronzana kopačka za tri igračice sa najviše postignutih golova na turniru; Zlatna rukavica za najboljeg golmana finalnog turnira; Nagrada za najbolju mladu igračicu finalnog turnira; Nagrada za fer-plej.


Program Svetskog prvenstva u fudbalu za žene 2019:


 • 07. - 20. 06. 2019. - Takmičenje po grupama

 • 22. - 24. 06. 2019. - Osminafinala

 • 27. - 29. 06. 2019. - Četvrtfinale

 • 02. - 03. 07. 2019. - Polufinale

 • 06. 07. 2019 - Utakmica za treće mesto

 • 07. 07. 2019. - Finale
Autor: Marko Skorić
Održavanje: od 07.06.2019. do 07.07.2019.

PODACI O ORGANIZATORU
Naziv Organizatora:
Fudbalski savez Francuske; FIFA
Mesto:
Francuska
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt:
nije dostupno

Facebook:
posetite stranicu
Twitter:
posetite stranicu

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI DOGAĐAJI...
+ Svetsko prvenstvo u košarci 2019
+ Biciklistička trka Tur de Frans 2019
+ Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2019
+ Evropske igre 2019
+ Svetsko prvenstvo u basketu 3x3 2019

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...