x

Održana svetleća biciklistička vožnja

Održana svetleća biciklistička vožnja Foto: UG Ulice za bicikliste

Večeras (26.11.2022) je u Beogradu održana 133. po redu Beogradska Kritična masa, pod nazvom "Osvetli se"! Organizatori su ukazali na važnost uočljivosti u noćnim uslovima u saobraćaju, ali i na mali procenat osvetljenosti kod bicikista u Srbiji.


Akciju je podržala vlada Švajcarske kroz projekat ACT,  a neosvetljenim biciklistima su na biciklističkoj vožnji podeljena svetla (prednje belo i zadnje crveno). Organizatori, odnosno mreža biciklističkih udruženja pod nazivom Biciklistička unija Srbije planira da nastavi sa deljenjem svetala neosvetljenim biciklistima u Beogradu i Novom Sadu, ali i u gradovima u unutrašnjosti Srbije (Loznica, Sremska Mitrovica, Vrbas, Smederevo, Zrenjanin), sa idejom podizanja svesti biciklista da budu pravilno osvetljeni u saobraćaju.


Na zajedničko delovanje u ovoj kampanji biće pozvani i Uprava saobraćajne policije i Agencija za bezbednost saobraćaja. Biciklisti skreću pažnju i na najave da se kroz novi Zakon o bezbednosti saobraćaja vozačima električnih trotineta uvedu obavezni reflektujući prsluci i kacige, i sugerišu da bi predlagači zakona trebalo da uporede legislativu u zemljama Evropske unije i da izaberu rešenje koje je izabralo najviše zemalja, a to je da sami trotienti imaju reflektujuće površine i svetla, a ne da se ta obaveza nameće vozačima električnih trotineta.


Datum: 26.11.2022. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...