x

Rukometašice Srbije otputovale na Evropsko prvenstvo

Rukometašice Srbije otputovale na Evropsko prvenstvo Foto: RSS

Rukometašice Srbije krenule su put Celja na Evropsko prvenstvo, koje će se od 4. do 20. novembra 2022. godine održati u Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. 


Put Slovenije krenule su sledeće rukometašice:


GOLMANI – Jovana Risović (Krim Merkator, Slovenija), Kristina Graovac (Kišvarda, Mađarska), Jelena Đurašinović (Jagodina)


LEVA KRILA – Sanja Radosavljević (Krim Merkator, Slovenija), Aleksandra Stamenić (Kišvarda, Mađarska), Nataša Ćetković (Vojvodina)


PIVOTI – Marija Petrović (Glorija Buzau, Rumunija), Edita Nuković (Union Hale, Nemačka), Katarina Bojičić (Jagodina)


DESNA KRILA – Ana Kojić (Šiofok, Mađarska), Nataša Lovrić (Železničar), Jovana Bogojević (Kristijanštad, Švedska)


BEKOVI – Jovana Stoiljković (Šambrej, Francuska), Jovana Kovačević (Ramnicu Vlčea, Rumunija), Teodora Majkić (Bor Zijin Koper), Kristina Liščević (Dunarea Braila, Rumunija), Jelena Lavko (Dunarea Braila, Rumunija), Anđela Janjušević (Šiofok, Mađarska)


Na Evropsko prvenstvo sa rukometašicama je otputovala i predsednica UO RSS, Milena Delić koja je uoči polaska u Sloveniju istakla:


- Ono što raduje i što mi uliva nadu u dobar rezultat je atmosfera koja vlada u reprezentaciji i želja devojaka da što pre krenu i što pre započnu prvenstvo. Imam utisak da su počele da veruju u sebe, pogotovo posle prethodnog Svetskog prvenstva gde su pokazale da mogu da se nose sa svim reprezentacijama i smatram da su tu shvatile da vrede i da mogu. U našem sportu je uvek Evropsko prvenstvo jače od Svetskog i po mišljenju mnogih nalazimo se u najjačoj grupi. Imamo izuzetno teške protivnike, ali idemo utakmicu po utakmicu. Možda se smatra da smo autsajderi, ali autsajderi umeju i te kako da iznenade, ali isto tako znam da mnogi protivnici gledaju na nas sa velikim respektom. Ono što bih ja želela jeste da se ponovi sva ona želja i pristup sa Svetskog prvenstva. Tamo je sistem takmičenja nažalost bio drugačiji, pa nismo uspeli da zauzmemo visoko mesto, ali je ukupan utisak  bio veliko zadovoljstvo jer su devojke zaista dobro igrale. Odlična je atmosfera, imamo veliki broj mladih igračica, tokom ove dve godine je nastupila smena generacija. Ostalo je nekoliko iskusnijih igračica i bez njih bi sve to teško moglo da se sprovede. Imamo pet igračica iz domaćeg prvenstva, imamo mladu Natašu Ćetković koja ima 17 godina i zaista me raduje što su sve mlađe rukometašice dobro prihvaćene i što im je omogućeno da se brzo i lako uklope u sistem. Ne znam da li će sve ovo biti dovoljno za medalju, ali sigurna sam da će devojke dati sve od sebe.


Na reči predsednice Milene Delić nadovezala se Jovana Stoiljković, kapiten naše selekcije:


- Zadovoljna sam kako je proteklo ovih deset dana priprema u Staroj Pazovi. Pružili smo maksimum i mislim da smo spremni kako fizički, tako i psihički za izazove koji su pred nama.  Ekipa je spremna i u dobroj atmosferi krećemo u Sloveniju. Sa Švedskom smo igrali u kvalifikacijama za EHF EURO 2022 i dobro ih poznajemo. Takmičenje počinjemo utakmicom sa Švedskom i mislim da će pre svega to biti kvalietetan meč i da ćemo prikazati dobar rukomet. Iskoristila bih priliku da pozovem sve da nas gledaju i podrže tokom Evropskog prvenstva. Pored Šveđanki, sa nama su i Danska i domaćin Slovenija. Sa Danskom nismo igrali skoro, ali to je ekipa koja je predstavnik klasičnog skandinavskog rukometa i igraju slično kao i Švedska. Spremali smo se za sve tri utakmice, ali naravno malo više smo se posvetili prvom meču na takmičenju, duelu sa Švedskom. Mislim da je naša ekipa spremna za sve tri utakmice u grupi. 


Selektor Uroš Bregar rekao je da veruje u ekipu uprkos teškoj grupi i da je na našoj selekciji da sve tri utakmice u preliminarnoj fazi odigra na visokom nivou: 


- Istina je da smo u veoma teškoj grupi. Igramo prvu utakmicu sa Švedskom koja je bila četvrta na prethodnim Olimpijskim igrama, zatim tu je Danska koja je zauzela treće mesto na Svetskom prvenstvu i domaćin Slovenija koje će biti izuzetno motivisana jer igra kod kuće. Čeka nas težak posao, ali mi verujemo u sebe i na nama je da odigramo sve tri utakmice na visokom nivou. Prvi zadatak je da prođemo grupu, to je najbitnije i bitno je koliko se bodova prenosi dalje. Naša grupa se ukršta sa grupom A u kojoj su Norveška, Mađarska, Hrvatska i Švajcarska, ali polako, idemo utakmicu po utakmicu pa ćemo videti.  Prvi meč igramo sa Švedskom, dobro ih znamo, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo smo ih u Zrenjaninu pobedili, na gostujućem terenu smo izgubili, pa videćemo šta nas sad u Sloveniji očekuje. Korak po korak i utakmica po utakmica.


Evropsko prvenstvo u rukometu za žene 2022


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u rukometu za žene 2022


Šesnaest ekipa učesnica ovog Evropskog prvenstva podeljene su u četiri grupe preliminarne faze takmičenja. Grupa A će svoje utakmice igrati u Ljubljani, selekcije iz grupe B u Celju, domaćin grupe C je Skoplje, dok će grupa D igrati u Podgorici.


Nakon preliminarne faze takmičenja, po tri najbolje plasirane ekipe će formirati dve nove grupe glavne faze takmičenja koje se odigravaju od 10. do 16. novembra. Ekipe iz grupa A i B će formirati grupu koja će se igrati u Ljubljani, dok će selekcije iz grupa C i D igrati u novoformiranoj grupi u Skoplju. Finalni vikend takmičenja na programu je od 18. do 20. novembra 2022. godine u Areni Stožice u Ljubljani.


Bojičić: O pobedama će odlučivati veća motivacija, srce i želja


Naša selekcija će igrati u grupi B u Celju sa Danskom, Švedskom i Slovenijom. Srbija će preliminarnu fazu takmičenja započeti utakmicom sa Švedskom u petak, 4. novembra od 20:30 časova. Sledeći protivnik je Danska u nedelju, 6. novembra u 20:30, dok je susret sa Slovenijom zakazan za utorak, 8. novembar od 18:30 časova. (Izvor: RSS)


Datum: 02.11.2022. Autor: Rukometni savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...