x

Sara Lončar trostruka prvakinja Trofeja Beograda

Sara Lončar trostruka prvakinja Trofeja Beograda Foto: BSS

Više od 150 učesnika iz čitave Srbije okupilo se prethodnog vikenda u Nacionalnom badminton centru na Adi Ciganliji kako bi se borili za prestižne trofeje XXII Kupa Grada – Trofej Beograda. Za tutulu najboljih, takmičari iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina, Vršca, Kragujevca, Kruševca i dr. nadmetali su se na dva odvojena turnira - A turnir koji se igrao u svih pet konkurencija i juniorski kup na kome su nastupili perspektivni i talentovani badmintonci uzrasta do 11, 13, 15 i 17 godina. Juniori su se nadmetali u pojedinačnim muškim i ženskim konkurencijama, dok su U15 takmičari nastupali i u konkurenciji muških, ženskih i mešovitih parova.


Najistaknutiji takmičar Trofeja Beograda bila je Sara Lončar sa tri zlatna odličja, i to u konkurenciji žena pojedinačno, kao i u ženskim i mešovitim parovima. Ubudljiv finalni meč protiv borbene Sanje Perić i sjajna igra tokom takmičenja dovela je Saru do titule najbolje seniorke Trofeja Beograda. Do druge zlatne medalje Lončar je došla u tandemu sa Viktorom Petrovićem, koji se i u konkurenciji muških parova sa partnerom Mihajlom Tomićem popeo na pobedničko postolje. Protivnice u finalu žena pojedinačno, udružile su snage u konkurenciji ženskih parova, te je Sara Lončar zajedno sa Sanjom Perić, došla do treće osvojene zlatne medalje na ovogodišnjem Trofeju Beograda. Najbolji u konkurenciji muškaraca pojedinačno bio je Dragoslav Petrović koji je konstantno dobrom igrom na takmičenju zasluženo podigao pobednički pehar. 


„Trofej Beograda je takmičenje na kome rado volim da učestvujem. Prvog dana smo igrali mečeve u dublu i uz sjajne partnere Sanju i Viktora, osvojene su dve zlatne medalje. Drugi dan takmičenja je za nas seniore protekao u duhu singl mečeva i uzbuđena sam što sam uspela da, među jakom konkurencijom i odličnim takmičarima, osvojim prvo mesto“, izjavila je Sara Lončar nakon turnira u Beogradu.


Zadovoljstvo nije krio ni najmlađi od braće Petrović, koga ove godine očekuje prelaz iz juniorske u seniorsku katgoriju:  “Organizacija samog takmičenja je bila odlična kao i uvek do sada.  Zadovoljan sam svojim učinkom, ali moram da priznam da sam došao sa višim ciljevima. Čekaju nas jaki treninzi i dalji rad ka ostvarenju rezultata”, rekao je najmlađi od braće Petrović i dodao da već za par dana reprezentacija putuje u Mađarsku sa velikim optimizmom.


Juniorski kup obeležili su sjajni mečevi najmlađih učesnika turnira i potencijal koji će u narednim godinama srpskom badmintonu tek donositi nove radosti i rezultate. Najuspešniji juniori ovogodišnjeg Trofeja Beograda bili su kruševački zmajevi Đina Čelar i Aleksa Radovanović sa po dve osvojene zlatne medalje. Prvu je Čelar izborila u pojedinačnoj U13 konkurenciji devojčica, dok je u istoj kategoriji među dečacima najuspešniji bio Lazar Subotin (BK Novi Sad). Drugo zlato Čelar je osvojila u konkurenciji ženskih parova do 15 godina zajedno sa Selenom Stojanović (BK Ravens). Jedan od najperspektinijih dubl igrača u mlađoj juniorskoj kategoriji Aleksa Radovanović osvojio je zlatnu medalju sa klupskim saigračem Danilom Stevanovićem u muškom dublu do 15 godina, a na pobedničkom tronu u konkurenciji mešovitih parova pridružila mu se sjajna Teodora Latas (BK Zmajevi). 


U konkurenciji dečaka pojedinačno do 11 godina, trofej je otišao u ruke Ilije Vulića (BK Zmajevi), dok je među devojčicama najuspešnija bila Milica Savić iz istog kluba. Zlatnu medalju osvojili su i Petar Smiljković (BK Zmajevi) i Ana Dimitrijević (BK Fanatik) u pojedinačnim konkurencijama do 15 godina, a među najstarijim juniorima do 17 godina, najuspešniji su bili beogradski igrači Uglješa Mihajlović (BK Clear) i Miona Filipović (BK Beograd).


Kup grada - Trofej Beograda 2022 je i u svom 22. izdanju potvrdio da je uz Prvenstvo Srbije najprestižnije domaće takmičenje sa najdužom tradicijom. Preko 220 mečeva je  odigrano u seniorskoj i četiri juniorske kategorije, u kojima su takmičari iz čitave Srbije pokazali zavidan nivo badmintona dostojan najviših međunarodnih takmičenja. Veliku zahvalnost dugujemo pokroviteljima turnira Sekretarijatu za sport i omladinu Grada Beograda i Ministarstvu sporta republike Srbije kao i Sportskom savezu Beograda i brojnim prijateljima koji su omogućili da se praznik sporta - Trofej Beograda i ove godine organizuje na najvišem nivou”, izjavio je Miodrag Kaličanin, generalni sekretar Badminton saveza Beograda u čijoj organizaciiji se takmičenje održava.


Sve medaljiste ovogodišnjeg Trofeja Beograda možete videti OVDE.


Datum: 01.11.2022. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...