x

Evropsko prvenstvo u rukometu za žene 2022

Evropsko prvenstvo u rukometu za žene 2022

Evropsko prvenstvo u rukometu za žene održaće se u periodu od 04. do 20. novembra 2022. godine, u Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, u organizaciji Rukometnog saveza Slovenije, Rukometnog saveza Severne Makedonije, Rukometnog saveza Crne Gore i Evropske rukometne federacije (EHF).


Evropsko prvenstvo u rukometu za žene predstavlja zvanično takmičenje seniorskih ženskih rukometnih reprezentacija Evrope i održava se svake dve godine. Evropsko prvenstvo u rukometu za žene prvi put održano je 1994. godine u Nemačkoj, uz učešće svega dvanaest reprezentacija. 


Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u rukometu za žene održaće se na četiri lokacija u Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, i to u: Ljubljani, Celju, Podgorici i Skoplju, a u skladu sa pravilima Evropske rukometne federacije (EHF).


KO? Evropsko prvenstvo u rukometu za žene

ŠTA? evropsko prvenstvo, rukomet, žene

KAD? 04. -20. novembat 2022.

GDE? Slovenija, Severna Makedonija, Crna Gora 


Programom Evropskog prvenstva u rukometu za žene predviđeno  je učešće 16 reprezentacija koje će žrebom biti raspoređene u četiri grupe sa po četri ekipe,  i to:


Grupa A: Norveška, Mađarska, Hrvatska, Švajcarska.


Grupa B: Danska, Švedska, Slovenija, Srbija.


Grupa C: Francuska, Holandija, Severna Makedonija, Rumunija.


Grupa D: Poljska, Crna Gora, Nemačka, Španija.


Takođe programom manifestacije, predviđeno je da nakon takmičenja po grupama (I faza) budu formirane dve nove grupe sa po 6 ekipa (II faza). U nove grupe (faza II) plasiraće se po tri prvoplasirane ekipe iz svake grupe (faza I). Dve prvoplasirane ekipe iz svake novoformirane grupe (faza II) plasiraće se u polufinale, odakle će se dalje igrati po kup sistemu.


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u rukometu za žene 2022Zanimljivosti - Evropsko prvenstvo u rukometu za žene:

-Titulu sa prethodnog Evropskog prvenstva u rukometu za žene, koje je održano 2018. godine u Danskoj, brani reprezentacija Norveške koja je u finalu pobedila Francusku sa 22:20, dok je treće mesto zauzela reprezentacija Hrvatske.

-Kao najuspešnije reprezentacije u dosadašnjoj istoriji EP u rukometu za žene, izdvajaju se sledeće reprezentacije: Norveška sa 12 medalja (8 zlatnih, 3 srebrne, 1 bronzana), Danska sa 5 medalja (3 zlatne, 2 srebrne), Francuska sa 5 medalja (1 zlatna, 1 srebrna, 3 bronzane), Mađarska 4 medalje (1 zlatna, 3 bronzane).

-Sledeće Evropsko prvenstvo u rukometu za žene održaće se 2024. godine u Austriji, Mađarskoj i Sloveniji.

-Evropsko prvenstvo u rukometu za žene ujedno je i kvalifikacioni turnir za Svetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023 i Letnje Olimpijske igre 2024. 

-Prve tri reprezentacije na ovogodišnjem EP plasiraće se direktno na SP 2023, a pobednik će se plasirati i na OI 2024.


Program Evropskog prvenstva u rukometu za žene 2022:

04. - 09. novembar 2022 - Takmičenje po grupama (I faza)

10. - 16. novembar 2022. - Takmičenje po grupama (II faza)

18. novembar 2022. - Polufinale

20. novembar 2022. - Utakmica za treće mesto 

20. novembar 2022. - Finale


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 04.11.2022. do 20.11.2022.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Evropska rukometna federacija - EHF
Mesto: Slovenija; Severna Makedonija; Crna Gora
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: https://ehfeuro.eurohandball.com/women/2022/
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...