x

Srpski strelci na Svetskom prvenstvu: Optimizam pred izazov u Kairu

Srpski strelci na Svetskom prvenstvu: Optimizam pred izazov u Kairu Foto: SSS

Sredinom septembra srpski strelci su završili učešće na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Vroclavu, a već kroz nekoliko dana ih očekuje novi veliki izazov.


U petak u Kairu počinje Svetski šampionat u gađanju vazdušnim i malokalibarskim oružjem. Srpska selekcija danas kreće na put, a našu zemlju će predstavljati 17 strelaca – 11 u seniorskoj i šest u juniorskoj konkurenciji.


Na EP u Vroclavu Srbija je osvojila jednu medalju. Damir Mikec je bio srebrni MK pištoljem slobodnog izbora. Marko Ivanović je bio četvrti junior u juniorskoj konkurenciji MK puškom iz trostava. Međutim, u olimpijskim disciplinama – trostav u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji niko od naših strelaca nije stigao do finala. Najbliži plasmanu među osam najboljih bio je Milenko Sebić koji je zauzeo 15.mesto.


-Ukupnim učinkom u Vroclavu, pre svega u olimpijskim disciplinama, ne možemo da budemo zadovoljni. Neki strelci su bili na dobrom putu ka boljem plasmanu, ali u završnici su posustajali. Verujem da smo iz učešća na Evropskom prvenstvu izvukli dobre pouke pred Šampionat sveta – kazao je pred put Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.


U Vroclavu su u olimpijskim disciplinama našim strelcima su raspolaganju bile po dve olimpijske kvote u gađanju iz trostava.


Šampionat sveta je drugo kvalifikaciono takmičenje za OI u Parizu, a broj raspoloživih ulaznica je veći. U svim olimpijskim disciplinama vazdušnim i MK oružjem podeliće se po četiri olimpijske vize. Strelci puškom će imati po dve, a takmičari pištoljem po  jednu priliku da u Kairu stignu do kvoti. Međutim, i konkurencija će biti jača. Očekuje se da će se prvi put na svetskoj sceni ove sezone pojaviti kineski strelci, koji su propustili sve Svetske kupove, dolazi i veliki broj odličnih takmičara iz ostalih neevropskih velesila.


Marković je pred start šampionata optimista.


-Atmosfera u ekipi je odlična. Strelci su tokom priprema pokazali da su u dobroj formi, postizali su odlične rezultate i to nam daje razloga za optimizam.


Kvote su glavni cilj, naravno na nišanu su i medalje. S obzirom na sistem kvalifikacija i na činjenicu da je do sada podeljen vrlo mali broj kvota, osvajanje medalje u svakoj disciplini donosi kvotu.


-Mnogo bi nam značilo ako već sada na početku kvalifikacionog ciklusa neko od naših strelaca izbori kvotu. To bi bilo rasterećenje pred ostala kvalifikaciona takmičenja. Međutim, ne brinem puno kada je reč o kvalifikacijama za Olimpijske igre, čak i ako se iz Kaira vratimo bez ijedne kvote – kaže Marković i dodaje da naši takmičari u Kairo idu bez opterećenja 


- Svi naši olimpijski kandidati dobro pucaju, sledeće godine ćemo imati još tri kvalifikaciona takmičenja, kao i u 2024. Ubeđen sam da ćemo na streljačkom turniru na Olimpijskim igrama 2024 imati bar šestoro predstavnika,  kao i da će za Pariz biti još spremniji nego za Tokio, gde smo imali četiri plasmana u finala i dve medalje – zaključuje Marković.


Za razliku od prethodnih Olimpijskih igara, Svetski kupovi više nisu u kvalifikacionom ciklusu, strelci će kvote ciljati na kontinentalnim i svetskim  šampionatima. Srpski reprezentativci će u 2023, šanse za olimpijske vize imati na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Talinu, na Evropskim igrama u Krakovu (sve discipline) i na Svetskom šampionatu u svim disciplinama u  Bakuu. Kad je o 2024.godini reč, uoči OI na programu su tri takmičenja – kontinentalni šampionat vazdušnim oružjem u Đeru i dva olimpijska kvalifikaciona turnira.   


Sastav Srbije za SP u Kairu


Seniori, vazdušna i MK puška trostav: Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (Novi Sad 1790), Lazar Kovačević (Jagodina 92).


Seniorke, vazdušna i MK puška trostav: Andrea Arsović (Partizan), Teodora Vukojević („Čika Mata“), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790)


Seniori, vazdušni i MK pištolj: Damir Mikec (Policajac). Samo vazdušni pištolj: Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (Kikinda)


Seniorke, vazdušni pištolj: Zorana Arunović (Olimpik 011), Brankica Zarić (Novi Sad 1790).


Juniori, vazdušna i MK puška trostav: Marko Ivanović („Čika Mata“). Samo vazdušna puška: Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), Petar Erdei (Novi Sad 1790).


Juniorke, vazdušna puška: Aleksandra Havran (Jedinstvo, Stara Pazova), Anja Knežević (Novi Beograd-Ušće), Anja Popović (Partizan).


Sastavi miks parova će biti određeni na samom takmičenju.


U stručnom štabu su Dragan Marković, Dragan Donević, Ivan Manojlović, Saša Iker, Goran Mikec, Jelena Arunović i Stevan Pletikosić.


Prvenstvo za srpske strelce počinje u petak, 13. oktobra takmičenjem vazdušnom puškom za muškarce, a poslednje discipline u kojima će naša zemlja imati predstavnike na programu su 23. oktobra.


Datum: 10.10.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...