x

Lužnički skaj rejs 2022.

Lužnički skaj rejs 2022. Foto: Skyrunning asocijacija Srbije i Crne Gore

Poslednja trka u okviru nacionalne skajraning lige Srbije je održana u Babušnici u subotu 8. oktobra. Manifestacija je opravdala sva očekivanja i što je najbitnije sve je prošlo bez velikih povreda, obzirom da je staza imala vrlo opasne tehničke deonice u kuloarima Golemog Stola, tu je bio najveći fokus organizacije. Bezbednost.

Lužnički skajrejs koji je nastao od čuvenog Lužničkog megdana (zimska trka preživljavanja) je od ove godine dobio bodovanje za najveću planinsku trku planete Zemlje, popularni UTMB u Alpima. Ova vrsta tehničkog planinskog trčanja ima izuzetan rast u poslednjih par godina širom sveta a tereni Lužnice su sjajni za ovu vrstu aktivnog turizma i sportova u prirodi.

Veliki je uspeh da se nakon 5 godina pauze (od poslednjeg izdanja u Babušnici) na startu našlo 103 takmičara iz 10 zemalja koji su pretrčali 26km sa 1.650 m uspona, preko Golemog Stola i zahtevnih kuloara (žlebova) do sela Stol. Kroz netaknutu prirodu, atraktivne planinske predele uz sunce i jesenje boje osmesi su bili neizostavni na ciljnoj liniji.

Treća u ženskoj konkurenciji je bila Viktorija Keler iz Rusije sa vremenom 3 sata, 41 minutom i 7 sekundi dok je drugo mesto zauzela Marija Kostić iz Beograda sa vremenom 3 sata, 17 minuta i 30 sekundi. 

Prvo mesto, sa sjajnih 3 sata i šest minuta, osvojila je Miluša Bošković iz Kotora. Osmo mesto i u muškoj (generalnoj) konkurenciji, fantastičan povratak crnogorske takmičarke.

Kod muškaraca je bila neverovatna i nesvakidašnja borba.

Treće mesto zauzima Artem Rostovstev iz Rusije sa vremenom 2 sata i 36 minuta dok je dva minuta ispred Artema na cilj stigao dvojac Brano Baltić i Danijel Lončarević u punom sprintu. 

Odlučio je bukvalno foto finiš i elektronsko merenje vremena sa tri decimale, gde pobedu za 19 stotinki odneo Brano Baltić iz Mojkovca, što bi se reklo „za dlaku“ ispred Danijela Lončarevića iz Bečeja. Zvanično vreme Danijela je 2 sata 34 minuta 2 sekunde i 59 stotinki, Dok je Brano Baltić ušao u cilj za 2 sata 34 minuta 2 sekunde i 40 stotinki. 

Spektakularna bitka i fer plej za primer! Od kad je stvorena skajraning liga Srbije 2014. godine, za 42 trke nijednom se nije desio ovaka sprint finiš. Atomsfera u selu Stol je bila vanserijska a domaćini na visini zadatka.

Treba posebno istaći i najmladjeg takmičara. Marko Aleksić iz sela Vava, opština Babušnica sa 13 godina je završio celu stazu u limitu, sa fantastičnim vremenom od 4 sata i 22 minuta. Marko je dobio posebne nagrade od strane organizacije i opštine Babušnica.

„Ovakav vid manifestacija i rada na razvoju ruralnog turizma je prava stvar za opštinu Babušnica koja u narednom periodu planira ozbiljno ulaganje u smeštajni kapacitet“ rekla je predsednica opštine Babušnica g-dja Ivana Stojičić.

Skyrunning asocijacija Srbije i Crne Gore se zahvaljuje na velikoj podršci i su-organizaciji opštini Babušnica, turističkoj organizaciji opštine Babušnica, Autokomercu, vulkanizerskoj radnji Dakar kao i svim volonterima koji su srce ovog sporta i organizacije.

Ovo je bila krajnje dinamična i uspešna sezona, sa čak sedam trka u tri države na vanserijskim stazama. Jahorina, Zlatibor, Stara planina, Durmitor, Prokletije, Sinjavina i Lužnica. Nivo ovog sporta se polako diže kod nas a pravo vreme tek dolazi.

Krajem oktobra se organizuje zvanična dodela za pobednike lige za 2022. u Beogradu dok će se već sredinom novembra objaviti kalendar za 2023.

Datum: 10.10.2022. Autor: Marko Nikolić

PROČITAJTE JOŠ...