x

Damiru Mikecu evropska bronza pištoljem

Damiru Mikecu evropska bronza pištoljem Foto: SSS

Damir Mikec se okitio bronzanom medaljom pištoljem slobodnog izbora na Evropskom seniorskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u poljskom Vroclavu!


To je prva medalja za Srbiju na ovogodišnjem šampionatu Starog kontinenta MK oružjem, a Mikec je do nje došao u vrlo izjednačenoj borbi sa rivalima. Duško Petrov je u istoj disciplini bio šesti.


Inače, Damir je treći put u karijeri osvojio odličje pištoljem slobodnog izbora na kontinentalnim šampionatima.


Visok plasman, ali bez medalje, ostvario je i miks par u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava Sanja Vukašinović/Milenko Sebić. Njih dvoje su osvojili petu poziciju. Mešoviti par Andrea Arsović/Lazar Kovačević je zauzeo deseto mesto.


U takmičenju pištoljem slobodnog izbora nema finala, s obzirom da ova disciplina od Tokija više nije u olimpijskom programu, medalje se dele prema plasmanu u osnovnom delu (60 metaka). U jedinstvenoj konkurenciji gađaju muškarci i žene, mada je broj predstavnikaa jačeg pola neuporedivo veći.


Trojica strelaca su se izdvojili – Portugalac Žoao Košta, Letonac Lauris Strautmanis i Damir Mikec. Jedno vreme je i Mikec bio u vođstvu, ali do zlata je došao Košta pogodivši 558 krugova. Straumatis i Mikec su postigli identičan rezultat – samo za krug slabiji od Portugalca – 557. U ovom slučaju, drugi kritrtijum za rangiranje je broj „unutrašnjih centara“, ali i u tome su srpski i letonski strelac bili izjednačeni – po šest centara. Tako je na kraju uspešnijeg u ovoj trci „rame uz rame“ odredio rezultat u poslednjoj seriji, u kojoj je Letonac bio precizniji.


Mikec je u svoju bogatu riznicu dodao treću pojedinačnu medalju MK pištoljem slobodnog izbora na šampionatima Evrope, posle dva srebra (2017 i 2021). Damir je ovim oružjem bio prvak Evropskih igara (2015), a aktuelni je i svetski vicešampion (2018).


Duško Petrov je do šest pozicije došao sa 549 krugova. Naš treći predstvnik u ovoj disciplini trebalo je da bude Dimitrije Grgić, ali on nije učestvovao, jer se razboleo.


U kvalifikacijama miks parova imali smo dva tandema. Ekipa Vukašinović/Sebić je u prvoj fazi, u kojoj svaki član tima, ispaljuje po 15 metaka u svakom od tri stava, pogodila 878 krugova i zauzela peto mesto. Naš drugi tim Andrea Arsović/Lazar Kovačević je skupio 876 i takmičenje završio na desetom mestu. U drugi deo kvalifikacija prolazi osam parova. Zaista su nijanse odlučivale, jer kao osma dalje je sa krugom više od Arsovićeve i Kovačevića prošla ekipa Nemačke.


U drugoj fazi svaki član puca po 30 metaka (10 iz svakog stava) i opet su sitni detalji bili presudni za plasman. Sebić i Vukašinovićeva su u ovoj fazi zabelžili 582 kruga. Odskočile su dve ekipe Norveške, koje su, kao prvoplasirana i drugoplasirana, prošle u meč za zlato. Trećeplasirana Danska i četvrtoplasirana Ukrajina su se izborile za meč za bronzu. Ukrajina je postigla isti rezultat kao Sebić i Vukašinovićeva, ali Ukrajinci su pogodili više unutrašnjib centara od srpskog para i ta razlika im je donela plasman u meč za medalju.


Evropski šampionat se završava u subotu, a Srbiju će predstavljati muški i ženski tim u ekipnom takmičenju malokalibarskom puškom iz trostava.


MK pištolj slobodnog izbora: 1. Žoao Košta (Portugal) 558, 2. Lauris Strautmanis (Letonija) 557 (96 poslednja serija), 3. Damir Mikec (Srbija) 557 (89)... 6. Duško Petrov 549....


MK puška trostav, miks, plasman: 1. Norveška 1 (Džanet Heg Dueštad/Jon-Herman Heg), 2. Norveška 2 (Dženi Stene/Simon Klausen), 3. Danska 1 (Stefani Grundsoe/Štefen Olsen)... 5. Srbija 2 (Sanja Vukašinović/Milenko Sebić)...


Kvalifikacije – Prva faza: 1. Norveška 2 887, 2. Češka 2 887, 3. Danska 1 884...5. Srbija 2 878... 10. Srbija 1 876...Druga faza: 1. Norveška 588, 2. Norveška 2 587, 3. Danska 1 584, 4.  Ukrajina 1 582 (28), 5. Srbija 2 582 (25)... Meč za zlato: Norveška 1 – Norveška 2 16:14, meč za bronzu: Danska 1 – Ukrajina 1 17:9 u poenima


Datum: 16.09.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...