x

Košarkaši Srbije sigurnom igrom do druge pobede na EP

Košarkaši Srbije sigurnom igrom do druge pobede na EP FOTO: NEBOJSA PARAUSIC / FIBA

U drugom meču na Evropskom prvenstvu u Pragu, Srbija je pred prepunom „O2 Arenom“ savladala domaćina Češku i zabeležila drugu pobedu. Sutra je slobodan dan, a u ponedeljak 5. septembra od 21.00 sat „Orlovi“ igraju protiv Finske.


Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Utakmica je počela sa nekoliko promašaja na obe strane, a posle četiri minuta bilo je nerešeno – 7:7. U tim trenucima je Jokić preuzeo inicijativu, počeo da pogađa pod košem i doneo 14:7. Međutim, Česi su se vratili sa dve trojke, a posle deset minuta bilo je 15:20.


Odlično je naš tim otvorio drugu deonicu, poenima Jokića i trojkom Marinkovića došao u 12. minutu i do dvocifrenog viška – 27:15. Podigao je raspoloženi Gudurić sa šest vezanih poena na 33:15, pa Marinković na velikih „plus 20“ – 35:15. Do odlaska na poluvreme Srbija nije iskoristila nekoliko napada, što je domaćin iskoristio da malo smanji razliku, ali je ponovo bilo velikih 43:25 za Srbiju.


Košarkaši Srbije startovali pobedom protiv Holandije na EP


Pokušavali su Česi i u trećoj četvrtini da se približe, ali je Srbija bila previše jaka za njih, pa je konstantno bilo dvadesetak razlike, čak i najvećih „plus 23“ posle trojke Micića u 27. minutu (58:35). U finišu četvrtine, posle nekoliko nerealizovanih napada našeg tima i promašenih trojki, Česi su konačno zapretili serijom 14:2 za 49:60 na poslednjoj pauzi.


Nije naša reprezentacija najbolje počela poslednji period igre, što je domaćin iskoristio sa smanji na 53:62. Međutim, pogodili su Ristić, pa Micić i ponovo podigli prednost. Još jednom se Česima probudila nada 2:11 pre kraja (66:74), bili su još neko vreme na osam poena minusa, a onda je minut pre poslednje sirene Marinković trojkom za nedostižnih 79:68 stavio tačku na ovaj meč. (Izvor: KSS)


ČEŠKA – SRBIJA 68:81 (15:20, 10:23, 24:17, 19:21)


Kompletnu statistiku možete videti ovde.



Svetislav Pešić izjava nakon meča 

-Atmosfera je bila izvanredna, pravi spektakl u kojem su učestvovali i naši navijači. Mi smo ih malo podigli početkom poslednje četvrtine, možda je baš dobro što smo imali ovakvu utakmicu pred one koje nas očekuju. U drugoj četvrtini smo demonstrirali odbranu koju želimo da igramo. Napravili smo seriju 17:2 zahvaljujući fantastičnoj odbrani i to je dalo rezultat. Malo smo se opustili u trećoj četvrtini, što nije dobro na ovakvom turniru i važno je da budemo svesni da to ne sme da se dešava u narednim utakmicama. Česi su pokazali ponos, šta bi drugo na 20-30 razlike, pred svojim navijačima i bili su dosta agresivni. Interesantno da smo imali samo sedam izgubljenih lopti, što je fantastično. Nije nikada dobro da se gube lopte, ali je sve ispod deset razumljivo. Radimo na tome da što manje gubimo lopte. Na kraju smo malo izgubili organizaciju, pritisli su nas preko celog terena, uzimali smo neke šuteve ne bez razloga, već jer su oni igrali dobru odbranu. Sada je važno da od toga profitiramo i naučimo šta nas očekuje na ovom turniru, na kojem se igra skoro svaki dan. U nedelju imamo priliku da malo odspavamo, i u petak smo imali utakmicu, iako vi mislite da je to bila utakmica „levom rukom“, ne postoji takva utakmica. Ako protivnik nije na našem nivou, onda igra meč godine protiv nas što nam je mnogo teško…


Datum: 03.09.2022. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...