x

Košarkaši Srbije startovali pobedom protiv Holandije na EP

Košarkaši Srbije startovali pobedom protiv Holandije na EP Foto: Nebojsa Parausic / FIBA

Srbija je otvorila Evropsko prvenstvo u Pragu ubedljivom pobedom protiv Holandije! Naš tim je potpuno kontrolisao rezultat i dešavanja na terenu, od prvog do poslednjeg minuta. Iako je rival pokušavao da drži priključak i nekoliko puta se vraćao u meč, razlika u kvalitetu je bila evidentna i zasluženo i sigurno smo slavili. Sledeći meč našeg nacionalnog tima je u subotu 3. septembra od 17.30 protiv Češke.


Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Dobro je naša ekipa otvorila utakmicu, posle poena Jokića i dve vezane trojke Marinkovića posle nešto više od dva minuta povela 13:4. Holanđani su držali kakav-takav priključak neko vreme, ali je u 7. minutu Srbija došla do prve dvocifrene prednosti – 24:13.


Lagano je rasla prednost ekipe selektora Pešića na startu druge četvrtine, posle druge trojke Jaramaza digla se na „plus 17“ (38:21). Ponovo su je malo ublažili Holanđani, čak se u 17. minutu spustili na 33:42, ali su Micić trojkom i Jokić dvojkom brzo vratili stvari na mesto, a na poluvreme smo otišli sa 51:38.


Pogodio je rival nekoliko šuteva na početku treće deonice potpuno se vratio u meč (45:51). Micić odgovorio trojkom, pa dvojkom, ali su Holanđani uzvraćali. Pojačali su naši igrači ritam i brzo vratili dvocifreni višak (65:51, 26. minut). Atraktivno su završavali akcije Micić, Lučić, Jokić, pa smo na poslednju pauzu otišli sa 75:61.


Četvrta četvrtina počela je u istom ritmu, protivnik je pretio, posle serije 8:0 ponovo smanjio na 69:77. Uzvratio je Jaramaz trojkom, pa Ristić vezao šest poena za 86:72 na četiri i po minuta do kraja, a onda precizni Marinković podigao na nedostižnih 92:72.


SRBIJA – HOLANDIJA 100:76 (31:21, 20:17, 24:23, 25:15)


Kompletnu statistiku možete videti ovde.



Svetislav Pešić - Izjava nakon utakmice:

-Utakmica kakvu smo i očekivali, bili su energični i motivisani, bez pritiska. Nismo se loše branili, ali uvek može bolje, to je pitanje… Svi ovde i na konferenciji, i naša ekipa, moraju da znaju da je ovo Evrobasket i svaka utakmica će biti na ovom nivou. Protiv Srbije svi žele da odigraju utakmicu godine. Biće drugačija utakmica sa Češkom, jer su protiv Poljske morali da pobede. U subotu, želeće pobedu i protiv nas, biće puna hala, biće motivisani, mi ih poštujemo i spremamo se kao i za ovu utakmicu. Bio sam impresioniran našom publikom i moram da kažem, možda je trebalo baš u Pragu da igramo kvalifikacije, jer takvu podršku nismo dobili nijednom osim protiv Grčke u Beogradu. Ono što je košarkaški važno, imali smo vrlo profesionalni odnos, želeli su svi da uđu u utakmicu sa pravim odnosom i to mi se najviše dopalo. Sve ima svoje, svaka utakmica donosi nešto novo, drugačije, ali odnos prema igri i želja da se odigra kao što smo pripremali utakmicu je ono što je važno za mene. (Izvor: KSS)


Datum: 02.09.2022. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...