x

Milica Babić overila vizu za Olimpijske igre mladih

 Milica Babić overila vizu za Olimpijske igre mladih
Milica Babić, mlada takmičarka Novog Sada osvojila je sedmo mesto u finalu vazdušnom puškom u kvalifikacijama u Moskvi za druge letnje Olimpijske igre mladih u Nankingu od 16. do 26. avgusta i donela Srbiji drugu olimpijsku vizu. Prvog dana kvalifikacija  četvrtim mestom u finalu vazdušnom puškom olimpijsku kvotu osvojio je Nišlija Andrija Milovanović.

Babićeva je ušla u finale  kao četvrta sa 412,6 krugova. Najbolja je bila Kaščuk iz Ukrajine 413,2, ispred Glavinskaje (Rusija) sa 412,8 i Nemice Baniš sa 412,7 krugova. Finale je vredelo 410,9 krugova. Druge dve srpske takmičarke nisu uspele da se plasiraju. Sanja Vukašinović, mlada takmičarka Jedinstva iz Stare Pazove završila je na 22. mestu sa 497,6 krugova, a Nina Radulović iz beogradske Zvezdare je na kraju bila 30. sa 405,8 krugova u konkurenciji tačno 60 takmičarki. Pošto  su se u finale plasirale po dve takmičarke Ukrajine i Hrvatske, Babićeva je automatski osvojila olimpijsku vizu bez obzira na konačni plasman, jer je pravilo da po jedan stralac iz šest najboljih nacija osvaja kvotu za Nanking.

- Ovo je veliki uspeh, čestitam strelcima, stručnom štabu reprezentacije i grenerima iz klubova osvajača kvota Lidiji Mihajlović u Nišu i Marijani Novković u Novom Sadu - komentar je Srećka Pejovića sportskog direktora SS Srbije.- Ispunili smo plan u kvalfikacijama skoro sto posto, potajno smo se nadali i kvoti pištoljem za devojčice. Sada su na redu borbe za evropske trofeje u koje ulazimo sa mnogo optimizma na talasu ovih sjajnih plasmana.

Sve tri srpske takmičarke su debitovale za reprezentaciju, ali su dobro izdržale pritisak:
- Imala sam užasnu tremu. Počela sam nešto slabije, serijom od 102,1 krug i znala sam da moram da se smirim i da do kraja popravim rezultat. Uspela sam, bila sam presrećna kada sam videla da sam u finalu i da sam obezbedila olimpijsku vizu - rekla je Milica Babić.

Hrvatica Ivana Babić osvojila je u finalu prvo mesto sa 206,6 krugova, Austrijanka Nadin Ungernak drugo sa 205,1 krug a Nemica Šarlin Baniš treće sa 183 kruga. Olimpijske vize izborile su još je i četvrtoplasirana Ukrajinka Viktorija Suhorukova, kao i sedmoplasirana, naša Milica Babić sa 100,7 kruova  i osmoplasirana Ruskinja Olga Glavinskaja.

U gađanju pištoljem za dečake i deveto mesto donelo je olimpijsku vizu jer su se u finale plasirala tri Rusa i dva Ukrajinca, odnosno strelci iz ukupno pet zemalja. Kvote su osvojili takmičari od prvog do trećeg mesta u finalu Igitjan (Jermenija), Korostilov (Ukrajina) i Todorov (Bugarska), petoplasirani Dortomb (Francuska), šestoplasirani Bašarev (Rusija) i devetoplasirani Rumun Kodrean. Najbolji rezultat pre finala, koje je vredelo 568 krugova, imao jer  Rus Borovoj (580) koji se nije domogao olimpijske vize.

Takmičenja u juniorskim kategorijama na Prvenstvu Evrope počeće 2. marta. Na vatrenu liniju izlaze od 9 časova juniorke pištoljem (Ana Alentijev, Lea Aleksić i Jovana Dragačevac) a od 10,35 juniori puškom (Andrija Milovanović, Stevan Jovanović i Miloš Ivanović).

Juniorke  će gađati puškom 3. marta od 9 časova (Tiha Todorović, Milica Babić i Nina Radulović). Nemamo predstavnike u kategoriji juniora vazdušnim pištoljem. Seniorska takmičenja počinju 4. marta. Na vatrenu liniju će seniorke pištoljem (Šekarić, Veličković, Arunović) i seniori puškom (Stefanović, Pletikosić, Sebić). Poslednjeg dana Šampionata Evrope 5. marta gađaće seniorke puškom (Maksimović, Todorović i Arsović) i seniori pištoljem (Mikec, Grgić i Zlatić).
Veliku pomoć u obezbeđivanju sredstava za ovo takmičenje Streljačkom savezu Srbije pružili su Ministarstvo omladine i sporta Srbije i Olimpijski komitet SrbijeDatum: 03.03.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...