x

Nebeski trkači iz dvadeset i pet zemalja na Staroj planini ovog vikenda

Nebeski trkači iz dvadeset i pet zemalja na Staroj planini ovog vikenda Foto: Skyrunning Asocijacija Srbije i Crne Gore

Najveća skajraning i trejl trka u Srbiji održava se po deveti put na Staroj Planini od 10. do 12. juna, a učestvovaće 250 trkača iz čak 25 zemalja.

Uzbudljive staze, najduži planinski venac Srbije i kontakt sa netaknutom prirodom samo su neki od razloga zbog kojih svake godine sve više trkača iz inostranstva dolazi na Staru planinu kako bi učestvovali na najvećoj međunarodnoj planinskoj trci u Srbiji - Ultra trail Stara planina. Ultra Kleka, kako su takmičari nazvali ovu trku, održava se po deveti put od 10. do 12. juna na ovoj veličanstvenoj planini koja svake godine svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima osvaja takmičare iz celog sveta. 

Trka će se uporedo odvijati na tri staze, a svaki takmičar odabrao je da li će trčati 34 km, 64 km ili 100 km do cilja. Staze se razlikuju po težini terena, dužini uspona i vremenskim ograničenjima, ali svaka od njih otkriće najlepše vrhove i predele ove planine. "SkyRace Dupljak" je tehnički najteža trka (34km, 2.300D+) koju odlikuje ozbiljan teren, strme deonice i dugi usponi, a takmičari imaju samo 8 sati vremena da stignu do cilja. "Ultra Trail Midžor" (64km, 2.650 D+) je omiljena staza nebeskih trkača, baš zato što je „trčljiva“. Važi za tehnički duplo lakšu od skajrejsa, ali svakako nije za potcenjivanje - vremenski rok za takmičare da stignu do cilja iznosi 15 sati. Ozbiljan izazov i predivni predeli čekaju i takmičare koji se prijave na "Ultra Trail Kopren" (100km, 4.900D+), trku koja će trajati 23 sata i koja predstavlja svojevrstan poduhvat za ljubitelje ovog sporta. 

Ovogodišnja Ultra Kleka ugostiće 250 takmičara, a oni najbrži osvojiće dragocene i korisne nagrade koje uključuju vredne vaučere za vrhunsku outdoor odeću i obuću Terrex kolekcije, sportski sat Garmin Fenix, čuvenu Therragun "recovery alatku", Woolona majice od merino vune, "one touch" Dechkotzar kačket i stalak za medalje. Nagrade su ravnopravne u muškoj i ženskoj konkurenciji, a ove godine organizatori će dodeliti i posebnu nagradu za najmlađeg takmičara/ku. 

Skajraning takmičenje na Staroj planini nezaobilazan je događaj u svetu planinskog trčanja koji svake godine privlači sve veći broj učesnika iz svih delova sveta, a istovremeno promoviše potencijale ove netaknute planine u  oblasti avanturizma i aktivnog odmora. 

Ovo je treća od sedam planiranih trka u ovoj sezoni u organizaciji Skyrunning Asocijacije Srbije i Crne Gore. Skajraning podrazumeva trčanje na planinske vrhove i neuređene terene, tehničke deonice i vertikale. Na našim prostorima ova asocijacija organizuje takmičenja od 2014. g, a prošle godine Skyrunning reprezentacija Srbije i Crne Gore prvi put je učestvovala na Evropskom prvenstvu u ovoj disciplini. Organizacija se zahvaljuje sponzorima na nesebičnoj podršci, a to su Red Bull, SP Resort - Hotel Stara planina, Intersport i Adidas Srbija, Infoteam i brend Garmin, Autokomerc, DD Wellness solution, Skijališta Srbije, opštine Knjaževac i Pirot, brend Dechko Tzar, Outergear i brend Woolona Merino world.

Datum: 08.06.2022. Autor: Dina Vuković

PROČITAJTE JOŠ...