x

Istorijski plasman na listi Svetske badminton federacije

Istorijski plasman na listi Svetske badminton federacije Foto: BSS

Učešćem na seniorskom turniru Svetske badminton federacije Italian International 2022, koji je od 02. do 05. juna održan u Milanu, najbolji srpski dvojac pokazao je da odlučno korača ka vrhu evropske i svetske badminton scene. U jednom od najuzbudljivijih mečeva u sezoni protiv izuzetno jakih protivnika Ratchapol Makkasasithorn/Jhenicha Sudjaipraparat sa Tajlanda, nastavljena je serija uspešnih nastupa srpskih reprezentativaca na velikim internacionalnim takmičenjima.


Napeta borba i rezultatska klackalica nije omela srpske igrače da u presudnim momentima održe izuzetnu psihičku stabilnost, te su prvi set rešili u svoju korist rezultatom 25:23. Sličan prozor viđen je i u drugom setu, no sreća je ovog puta bila na strani tajlandskih igrača (19:21). Iako treći set nije rešen u korist srpskih reprezentativaca, Anđela Vitman i Mihajlo Tomić pokazali su kvalitet igre koji opravdava skok ovog para na svetskoj rang listi. 


“Možda 118. mesto na svetskoj rang listi neće nekima zvučati kao preveliki uspeh, ali oni koji su imali priliku bar malo da se upoznaju sa ovim olimpijskim sportom, razumeće šta znači ovaj plasman. Naći se nadomak top 100 igrača sveta prevazišlo je sva trenutna očekivanja. Anđela i Mihajlo su među najmlađim takmičarima u seniorskoj konkurenciji, a već se bore sa igračima iz ostatka sveta. Primera radi, samo u Aziji kao badmintonski dominatnom kontinentu imate registrovano milione igrača”, izjavio je Milan Barbir glavni trener reprezentacije Srbije ističući da je ovaj istorijski plasman polazna tačka za dalje uspehe i da su ambicije BASS daleko veće. 


“Odlični  juniorski rezultati u proteklih desetak godina vrlo su dobar pokazatelj i savršena odskočna daska za ovaj, a uveravam vas u bliskoj budućnosti i mnoge druge, daleko veće uspehe. Sjajno je i to što Mihajlo i Anđela nisu jedini koji blistaju i koji će tek zablistati, tako da sa puno pozitivne energije nastavljamo da radimo kako bismo ostvarili elitno pozicioniranje naših takmičara na svetskim rang listama. Borba za olimpijske, svetske i evropske medalje apsolutni su prioritet u našem daljem razvoju”, zaključio je Barbir. 


Kada su kratkorični planovi u pitanju, najboljem srpskom dublu predstoji učestvovanje na što većem broju turnira do kraja godine, kako bi se početkom naredne ostvario plasman oko 50. mesta na svetskoj rang listi i realno ušlo u borbu za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.


Datum: 07.06.2022. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...