x

Duplantis oborio svetski rekord u areni na Belgrade Indoor meeting-u

Duplantis oborio svetski rekord u areni na Belgrade Indoor meeting-u Foto: SAS

Atletska čarolija protutnjala je Štark Arenom i najavila fantastičan scenario od 18. do 20. marta 2022. kada će se asovi „kraljice sprotova“ boriti za naslov svetskog šampiona u dvorani. 

Belgrade Indoor Meeting“, takmičenje iz svetske silver serije okupilo je pod svodovima srpske sportske lepotice 140 takmičara iz 34 zemlje planete među kojima su svoje umeće i genijalnost zbog koje sa razlogom nose titule rekordera demonistrirali najbolja srpska atletičarka, svetska šampionka u dvorani u skoku udalj Ivana Vuleta, olimpijski šampion i svetski rekorder u skoku s motkom Šveđanin Armand Duplantis, koji je srušio i rekord čuvenog Sergeja Bubke, olimpijski šampion u trci na 100 metara, aktuelni najbrži čovek planete  Italijan Marsel Džejkobs. 

U pravoj atletskoj magiji uživanjima nije bilo kraja, pao je SVETSKI REKORD koji je novim “nebeskim letom” oborio fantastični 22 - godišnji Duplantis. Svetski i ujedno sopstveni rekord u skoku s motkom leteći Šveđanin postavio je sada na koti 6,19 m i time ponovo oborio granice I ispisao istoriju atletike. Oboreni su i brojni nacionalni rekordi, a pale su i suze kako radosnice, tako i one druge. Beogradska publika mogla je da uživa u tročasovnoj idili “kraljice sportova”  koja je bila briljantna uvertira za sve ono što sledi u Areni za 11 dana – Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani Beograd22.

“Imao sam puno sreće ovde u Beogradu. Uvek želim da pomeram limite I ne mislim da je ovo najviše što ću skočiti ovde. Beograd je dobro mesto za skakanje i ovo nije kraj. Uzbudjen sam što sam se vratio u Beograd. Osećao sam se prilicno samouvereno posle prvog skoka. Pokusavam da uradim sve kako treba, svaki mali detalj. Ovakav skok zahteva perfekciju i sve mora da se poklopi”, rekao je svetski rekorder u skoku motkom Armand Duplantis.

Miting je otvorio zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić i predsednik Srpskog atletskog saveza, Veselin Jevrosimović.

Svetska šampionka u skoku udalj u dvorani, srpska atletska kraljica Ivana Vuleta zauzela je prvo mesto rezultatom 6,88 m, odmah iza Ivane drugu poziciju osvojila je takođe Srpska reprezentativka Milica Gardašević skokom 6,69 m. 

“Svi treba da budemo srećni što se održava prvenstvo kod nas i što imamo priliku da nastupamo. Ja sam navikla da svim konkurentkinjama aplaudiram, među njima imam prijateljice i za nju navijam oduvek (Milicu) i nju najavljuju kao moju naslednicu. Ima moju podršku od početka i uvek treba da se nađe neko ko će nasleđivati i ne treba sve svesti na jednog ili dva takmičara, tu je i Topićeva i ima mnogo dece koja se razvijaju u šampione. Danas sam se ispromašilvala, ošišala sam se, ali moram da smislu način kako da mi kosa ne smeta pri skoku. U principu rezultati su daleko od loših, tehnički znam šta treba da popravim. Svih šest skokova sam morala da napravim na ovoj stazi na kojoj ću skakati na prvenstvu.  Veliki sam ljubitelj dasaka i to odgovara mom stilu trčanja jer sam jača skakačica i volim da iskoristim podlogu. Mnogo mi znači, danas je bila super provera i kad se završi dan pogledaću na čemu treba da poradim. Oseti se razlika u podlozi mi koji znamo šta je razlika, ali generalno staza je odlična, brza, dobra za skokove, srećna sam što sam prisustvovala  svetskom rekordu, ali biće ih sigurno još u nedeljama koje dolaze. Mislila sam da će jedan skok biti blizu sedam, ali eto kosa mi je smetala i imala bih taj skok, ali sve je dobro kada se osvrnem na prethodne dve godine, drago mi je što sam zdrava”, rekla je Ivana Vuleta.


Petoro najvrednijih rezultata nagrađeni su novčanim čekovima naših sponzora: Comtrade, Sava osiguranje, Voda voda. Peti najvredniji rezultat ostvarila je naša atletičarka Ivana Vuleta, četvrti najvredniji rezultat ostvario je Elliot GILES u trci na 1500 m sa 3:37,49, treći ček osvojio je Miltiadis TENTOGLOU iz Grčke u skoku udalj rezultatom 8.25 m, drugi najvredniji rezultat postignut je u bacanju kugle od strane Nick PONZIO - 21.61 m,a prvi I najvredniji rezultat postigao je Armand DUPLANTIS koji je oborio svetski rekord u skoku motkom – 6.19 m.

Srpska atletičarka Anja Lukić istrčala je normu za SP Beograd22 kada je trku na 60 m prepone prešla za 8.14 s i time postala šesta atletičarka našeg tima sa postignutim novim nacionalnim rekordom.


Još jedna norma i nacionalni rekord ostvaren je u trci na 400 m, od strane Boška Kijanovića koji je zabeležio fenomenalan rezultat od 46.22 s. Ovim rezultatom Boško je oborio rekord star 30 godina, a prethodni je bio u vlasništvu direktora Atletskog saveza Srbije Slobodana Brankovića iz davne 1992. godine koji je iznosio 46.23 s.


Elzan Bibić ponovo je potvrdio sjajan nivo forme i još jednom ove sezone oborio državni rekord na 1500 m rezultatom 3:38,84. Asmir Kolašinac bacio je kuglu 20.99 m i zauzeo drugo mesto na mitingu. 


Najbrži čovek planete Italijan Marsel Džejkobs nastupio je u trci na 60 m, ali mu se u finalu dogodio peh, zbog prevelike želje za obaranjem svetskog rekorda napravio je prestup zbog kojeg je diskvalifikovan. 


Mlada juniorska šampionka Srbije u skoku uvis Angelina Topić blistala je u seniorskoj konkurenciji na „Belgrade Indoor Meeting“ zauzevši treće mesto rezultatom 1,87 m. 


Sava osiguranje bilo je zvanično osiguranje Belgrade indoor meetinga kao I Srpskog atletskog saveza.


Datum: 08.03.2022. Autor: Katarina Branković

PROČITAJTE JOŠ...