x

Još 100 dana do 35. Beogradskog maratona

Još 100 dana do 35. Beogradskog maratona

Jubilarni, 35. Beogradski maraton, biće održan, u nedelju, 15.05.2022. godine na Međunarodni dan porodice, pod sloganom “Prijateljstvo na duge staze”.

Kao i svi drugi događaji u organizaciji Beogradskog maratona, i ovaj će, biti posvećen izuzetno važnim i aktuelnim društvenim temama, a to su promocija značaja bavljenja fizičkom aktivnošću, promocija značaja zaštite životne sredine i pomoć i podrška osobama sa invaliditetom, kao i njihovo uključivanje u redovne tokove rekreacije, sporta i života. 

U svakoj od ovih tema, kao i uvek, Beogradski maraton priprema, zajedno sa bitnim i dokazanim organizatorima iz ovih oblasti i konkretne primere dobre prakse, kako bi ovakav događaj mogao da budu dobra prilika za društveno odgovorno delovanje. 

Obnovljen mural sa likom Dragoljuba Đuričića na trasi Beogradskog maratona

Jubileji su obično i dobre prilike da se podsetimo kako i na koji način su nastali neki događaji, da se osvrnemo na bogatu i burnu istoriju Beogradskog maratona, na dugogodišnja prjateljstva i partnerstva bez kojih ne bi bilo moguće izgraditi i održati jedan od najprepoznatljivijih sportskih brendova u Beogradu i Srbiji. 

Biće ovo prilika da se bogatstvom programskih aktivnosti, od izuzetno važnih skupova i poseta tokom održavanja 35. Beogradskog maratona, do organizovanja vrhunske međunarodne Stručne tribine, sprovođenja humanitarnih kampanja i drugih važnih događaja – napravi retrospektiva predhodnih izdanja, koja su, svako za sebe, bila specifična i ostavila trag i vrednosti koje su utkane u sportski i društveni život Beograda i Srbije. 

Prvi Beogradski maraton održan je u maju 1988. godine i jedan je od najstarijih međunarodnih tradicionalnih događaja u Srbiji i uzor je drugima u regionu kada su u pitanju mnogi elementi organizacije ovakvih događaja. Jedini sportski događaj (i ne samo sportski) koji je zadržao međunarodni status u vreme sankcija međunarodne zajednice prema SR Jugoslaviji.

Beogradski maraton je realizovan i razvijan u vanrednim i otežanim uslovima, u vreme društvenih, ekonomskih, i političkih kriza u vreme rata na prostoru bivše SFRJ, tokom rekordne inflacije, bombardovanja Beograda i Srbije od strane NATO-a 1999. godine. 

Kratka istorija Beogradskog maratona

Beogradski maraton je, čak i u uslovima globalne pandemije virusa COVID-19, pokazao veliku fleksibilnost i prilagodio se specifičnim uslovima organizacije ovog događaja, kako za domaće i strane učesnike, tako i za učesnike u organizaciji – što je bilo izuzetno značajno, pogotovo prilikom organizacije 34. Beogradskog maratona 2021. godine, kada je događaj pod sloganom “Bez barijera” organizovan na bezbedan i odgovoran način. 

Odlukom Skupštine grada Beograda iz 2003. godine, Beogradski maraton je proglašen za događaj od posebnog značaja za grad Beograd. Beogradski maraton je i najveći , najmasovniji i najznačajniji tradicionalni sportski događaj u Srbiji. 

Datum: 03.02.2022. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...