x

Arunovićeva i Mikec precizniji od svetskih rekorda za zlatne medalje u Zagrebu

Arunovićeva i Mikec precizniji od svetskih rekorda za zlatne medalje u Zagrebu Foto: SSS

Srpski strelci blistali su drugog dana 45. turnira „Trofej Mladosti“ u Zagrebu.


U nedelju su održana takmičenja vazdušnim pištoljem. Olimpijski vicešampion Damir Mikec (Policajac) je bio najbolji u muškoj, a Zorana Arunović (Olimpik 011) u ženskoj konkurenciji. 


Oboje su postigli nove državne rekorde finala, bolje od važećih svetskih rekorda.


Naši predstavnici su osvojili i obe srebrne medalje. U nadmetanju seniora drugi je bio Duško Petrov, a kod dama srebrom se okitila njegova klupska drugarica iz Kikinde Jelena Tomić.


Mikec je u kvalifikacijama bio najprecizniji sa 574 kruga. Olimpijski vicešampion je fantasično startovao u finalu i u sjajnom ritmu gađao do kraja, pogodivši 247,2 kruga, sedam desetih delova kruga više od dosadašnjeg državnog rekorda koji je upravo on držao od 2018.godine. Zvanični svetski rekord je ravan dosadašnjem Mikecovom državnom– 246,5 krugova, a u vlasništvu je Song Guk Kima (Severna Koreja).


Zorana Arunović je postigla ubedljivo najbolji rezultat dana u kvalifikacijama – 584 kruga. U finalu je poput Damira Mikec dominirala od početka i trijumfovala sa 247,0 kruga, što je za 0,1 bolje od dosadašnjeg Zoraninog državnog, ujedno i svetskog rekorda finala – 246,9 krugova, postignutog na Evropskom prvenstvu u Mariboru 2017.godine.


Rezultat Arunovićeve iz Maribora će ostati svetski rekord, s obzirom da se planetarni rekordi priznaju samo na kontinentalnim, svetskim prvenstvima, Svetskim kupovima i Olimpijskim igrama. Međutim, miting u Zagrebu ispunjava uslove za priznavanje državnih rekorda. I u muškoj i u ženskoj konkurenciji učestvovali su strelci iz pet zemalja.


Arunovićeva i Mikec, tandem koji čini jedan od najboljih miks parova sveta, se od aktuelnih pravila oprašta rekordima, jer 1.januara na snagu stupaju nova pravila, po kojima se u finalima neće računati krugovi, već poeni. Do kraja godine neće biti takmičenja na kojima će se priznavati svetski, ali imaće šansu da poprave nacionalne rekorde.


Damir i Zorana su današnjim pobedama zaključili novo uspešno učešće srpskih strelaca na tradicionalnom „Trofeju Mladosti“, koje su u subotu osvajanjem bronzanih medalja puškom započeli Andrea Arsović i Milutin Stefanović.


Vazdušni pištolj muškarci: 1. Damir Mikec (Srbija) 247,2, 2. Duško Petrov (Srbija) 238,3, 3. Mikloš Tatrai (Mađarska) 219,9... Kvalifikacije: 1. Mikec 574... 3. Petrov 571... 21. Dušan Latinović 553... 32. Srđan Jovanović 539, 33.Stefan Popaživanov 538...


Vazdušni pištolj, žene: 1. Zorana Arunović (Srbija) 247,0, 2. Jelena Tomić (Srbija) 235,5, 3. Renata Šike (Mađarska)  215,4... Kvalifikacije: 1. Arunović 584... 5. Tomić 558...


Datum: 06.12.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...