x

Srpski trio u svetskoj eliti na testiranju novih pravila u Vroclavu

Srpski trio u svetskoj eliti na testiranju novih pravila u Vroclavu Foto: SSS

Tačka na sezonu takmičenja Svetske streljačke federacije (ISSF) biće stavljena u Vroclavu u narednih nekoliko dana.


Od 4. do 9. novembra u ovom poljskom gradu biće održan „Kup predsednika“, svojevrsna zamena za finale Svetskog kupa.


Po 12 najboljih na svetskim rang listama u svakoj disciplini pozvani su na Kup da se bore za trofeje i nagrade. 


Među njima je u troje srpskih reprezentativaca: Damir Mikec, olimpijski vicešampion i trenutno drugoplasirani na rang listi za vazdušni pištolj, zatim Milenko Sebić, osvajač olimpijske bronze i petoplasirani na listi za MK pušku trostav, i Andrea Arsović. Jedina ženska predstavnica Srbije u Vroclavu je na OI zauzela osmu poziciju u trostavu. Na rang listi je na 13.mestu, ali je posle otkazivanja jedne od takmičarki plasiranih do 12. pozicije pozvana i Andrea .


Srpska ekspedicija danas kreće put Poljske. Uoči polaska na put, šef stručnog štaba i selektor za pušku Dragan Donević kaže:


-Činjenica da na turniru na koji su pozvani najbolji strelci sveta ove godine imamo troje predstavnika je još jedan pokazatelj uspešne sezone srpskog streljaštva, a ujedno održavamo i kontinuitet. Andrea Arsović i Damir Mikec iza sebe imaju osam finalnih turnira Svetskog kupa, poslednjih godina su bili redovni učesnici ovih turnira. Oboje su osvojili po dva zlatna globusa. Andrea ima i dva srebra i bronzu. Milenko Sebić je debitovao na finalu Svetskog kupa 2019. i osvojio srebro. 


Naši strelci imaju dosta iskustva sa velikih takmičenja, ali u Vroclavu će i oni i svi ostali učesnici doživeti nešto novo. 


„Kup predsednika“ će biti održan po eksperimentalnim pravilima.


U trostavu, u kome će učestvovati Arsovićeva i Sebić, je promenjen sistem kvalifikacija. Po zvaničnim pravilima svi strelci u kvalifikacijama gađaju po 120 metaka (tri puta po 40 u svakom stavu). Međutim, u Vroclavu će kvalifikacije sadržati dva dela. Dvanaest učesnika će najpre gađati 3 puta po 20 metaka. Deset najboljih prolazi u drugu fazu, u kojoj se kreće od nule, ponovo ih očekuje gađanje iz tri stava od po 20 metaka i prvih osam iz druge faze prolaze u finale.


Kvalifikacije u disciplinama vazdušnim oružjem, između ostalog i pištoljem, u kojima učestvuje Mikec, će biti organizovane po zvaničnim pravilima, ali finale će biti eksperimentalno. Osam najboljih iz kvalifikacija se dele u dve polufinalne grupe, iz kojih prvoplasirani i drugoplasirani prolaze u finale. Rezultati u krugovima se pretvaraju u poene. 


-Naši reprezentativci su se u pripremama trudili da se prilagode na nova pravila i isprobavali ono što ih čeka u Vroclavu. Što se trostava tiče, Andrea, kao i ostale njene rivalke, verovatno neće imati mnogo problema da se prilagodi, jer do 2018. i poslednje promene pravila žene su u kvalifikacijama trostava pucale tri puta 20 metaka. Međutim videćemo kako će se i žene i muškarci prilagoditi na to da su kvalifikacije podeljene u dva dela, da li će svi uspeti da održe isti nivo u obe faze. Finala vazdušnim oružjem su nešto potpuno novo. Turnir u Vroclavu je veliki test  za strelce, ali i za Svetsku streljačku federaciju da vidi da li promene idu u dobrom pravcu i da li će od naredne godine eksperimentalna pravila postati zvanična– kazao je Donević.


Starne liste još nisu objavljene, srpska selekcija će ih saznati po dolasku u Vroclav, ali nema dileme da će konkurencija biti izuzetna.


-Nema sumnje da će se u Vroclavu okupiti svetska elita. Verovatno je da će skoro svi pozvani doći i sigurno je da će u svakoj disciplini borba za medalje biti žestoka.


Prvog dana Svetskog kupa, u četvrtak, na programu su kvalifikacije revijalnog takmičenja miks parova vazdušnim oružjem, u kome će učestvovati Damir Mikec. Sastavi timova biće određeni žrebom. Damirova partnerka biće jedna od 12 učesnica pojedinačnog takmičenja vazdušnim pištoljem za dame.


Pojedinačna takmičenja počinju u petak.


Poeni umesto krugova


Najveće razlike između zvaničnih i eksperimentalnih pravila su u disciplinama vazdušnim oružjem.


Kvalifikacije u Vroclavu će biti održane po zvaničnim pravilima – svi pucaju 60 hitaca i osam najboljih prolazi dalje. 


Posle kvalifikacija, takmičenje se, umesto klasičnim finalom, nastavlja u polufinalnim i finalnoj grupi. Neće se računati zbir krugova, već poeni.


Osam najboljih će biti podeljeno u dve grupe – u prvoj će biti osvajači prvog , trećeg, petog i sedmog mesta u kvalifikacijama, ostali u drugoj. Polufinale je podeljeno u dve faze. U prvoj sva četvorica strelaca u grupi pucaju po pet hitaca. Posle svakog hica pravi se presek, strelac sa najboljim rezultatom dobija četiri, drugoplasirani tri, trećeplasirani dva i najlošiji jedan bod (ukoliko dvojica ili više strelaca zabeleže isti rezultat dobijaju isti broj bodova). Posle petog hica četvrtoplasirani završava takmičenje. Preostala trojica pucaju u drugoj fazi od pet hitaca. Poeni se takođe dodeljuju posle svakog hica (u ovoj fazi polufinalisti dobijaju 3, 2 i 1 poen). Prvoplasirani u drugoplasirani posle 10 serija idu u finalnu grupu.


Finale je podeljeno u tri dela. Prva dva su ista kao u polufinalu. Trećeplasirani posle 10.hica osvaja bronzu, a prvoplasirani i drugoplasirani raspicavaju još pet serija. U trećem delu, bolji posle svakog hica dobija dva boda, drugi ništa, ukoliko su izjednačeni svakome ide po bod. Ako posle ukupno 15.serije finala dvojica takmičara imaju isti broj bodova, duel se nastavlja raspucavanjem.


U gađanju malokalibarskom puškom iz trostava, umesto kvalifikacija od tri stava od po 40 metaka, 12 učesnika „Kupa predsednika“ će u prvoj fazi gađati 3 puta 20 metaka. U drugi deo prolazi deset najboljih u kojima ih očekuju nove tri serije od po 20 metaka, a rezultati iz prve faze se ne prenose. Sistem finala je nepromenjen.


I u takmičenju miks parova vazdušnom puškom i pištoljem biće primenjena eksperimentalna pravila. U kvalifikacijama svaki član tima puca po trideset dijabola. Osam najboljih mikseva prolaze u polufinalne grupe, koje će biti održane po istom principu kao i finalne grupe u pojedinačnim disciplinama vazdušnim oružjem (tri faze dok se ne dobije pobednik). Pobednici polufinala prolaze u duel za zlato, u kome bolji tim posle svakog hica dobia dva boda, pobeđuje ekipa koja prva skupi 16 bodova. Neće biti meča za treće mesto,biće dodeljene dve bronze, koje dobijaju drugoplasirani u polufinalnim grupama.


Datum: 03.11.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...