x

Nastavljena žetva medalja u Fort Beningu

Nastavljena žetva medalja u Fort Beningu

Srpski strelci sjajno su počeli sezonu Svetskih kupova osvajanjem četiri medalje -dva srebra i dve bronze na Svetskom kup u vojnoj bazi Fort Bening u SAD. Srebrom su se okitili Ivana Maksimović i Milutin Stefanović (oboje vazdušnom puškom) a bronzanim odličjima Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Andrija Zlatić (MK pištolj).

Time je nastavljena žetva trofeja jer su na Šampionatu Evrope u Moskvi krajem februara i početkom marta strelci osvojili tri medalje - zlato (ekipno seniorska ženska reprezentacija puškom sa evropskim rekordom), srebro (Andrea Arsović - vazdušna puška) i bronza (Ivana Maksimović - vazdušna puška).

Četvrta u finalu u Fort Beningu bila je Andrea Arsović vazdušnom puškom. Osma mesta u finalu zauzeli su Zorana Arunović (MK pištolj) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj). Deseto mesto osvojila je Ivana Maksimović MK puškom trostav. Blizu finala bio je Milenko Sebić MK puškom trostav zauzevši 12. mesto, dok je vazdušnom puškom bio 13. Damir Mikec je bio 13. vazdušnim pištoljem.

Srbija je, po olimpijskom principu (više zlatnih trofeja) deveta u konkurenciji 13 nacija koje su osvajale medalje, a po ukupnom broju odličja je treća iza Rusije i Kine koje imaju po šest medalja.

- Sve čestitke svim strelcima, njihovim trenerima, članovima stručnog štaba na ovom izvanrednom uspehu i još jednom zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta Srbije, OKS i kancelariji našeg saveza na podršci i pomoći da realizujemo odlazak na ovo veoma važno takmičenje.  - kaže Srećko Pejović sportski direktor SS Srbije.- Konkurencija je bila zaista žestoka, učestvovalo je 430 strelaca iz 53 zemlje, koji su 680 puta izašli na vetrenu liniju u deset olimpijskih disciplina. Ovo je sjajna injekcija optimizma pred nastavak sezone u kojoj nas očekuju još tri Svetska kupa, Svetski kup za juniore u maju u Sulu, Olimpijske igre mladih u avgustu i najvažnije takmičenja Svetsko prvenstvo u septembru u Granadu na kome će se vaditi olimpijske vize za Rio.

U Fort Beningu su oborena i tri svetska rekorda: Petra  Cublasing iz Italije je sa 591 krug za krug popravila stari svetski rekord osnovnog dela MK puškom trostav, vijetnamski strelac Ksuan Vinh Hoang je vazdušnim pištoljem postavio novi svetski rekord finala 202,8 (stari 202,3) dok je prvi juniorski svetski rekord finala MK puškom trostav postavila Julija Karimova (Rusija) sa 413,7 krugova.

Lane na Svetskom kupu u Fort Benigu srpski strelci su osvojili pet medalja (dva zlata, srebro i dve bronze). Dva zlatna odličja su osvojili Andrea Arsović (MK puška trostav) i Andrija Zlatić (MK pištolj), jednu srebrnu Zorana Arunović (MK pištolj) i dve bronzane Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Jasna Šekarić (MK pištolj).

 U 2011. u Fort Beningu naši strelci su osvojili dve bronze (Andija Zlatić  MK pištoljem i Nemanja Mirosavljev MK puškom 60 ležeći) a u 2010. su imali zlato (Damir Mikec vazdušnim pištoljem) i bronzu (Andrea Arsović vazdušna puška).
U ovoj godini su još tri Svetska kupa, u   Minhenu (4 - 13. jun), Mariboru (13 - 21. jun) i Pekingu (1 - 7. jul).


Bilans medalja u Fort Beningu

1. Rusija          2          1          3          6
2. Italija            2          0          0          2
3. Kina 1          3          2          6
4. Nemačka    1          1          0          2
5. SAD            1          0          2          3
6. Bugarska     1          0          0          1
7. Švajcarska  1          0          0          1
8. Vijetnam      1          0          0          1
9. SRBIJA      0          2          2          4
10. Gruzija       0          1          0          1
11.Indija           0          1          0          1
12. Japan        0          1          0          1
13. Irael           0          0          1          1


Datum: 04.04.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...