x

Košarkaši Srbije startovali pobedom protiv Dominikanske Republike

Košarkaši Srbije startovali pobedom protiv Dominikanske Republike Foto: Nebojsa Parausic / KSS

Srbija je Olimpijski kvalifikacioni turnir u Beogradu započela pobedom protiv reprezentacije Dominikanske Republike – 94:76. Iako smo gledali tri prilično izjednačene četvrtine zahvaljujući čak 12 trojki rivala, izabranici selektora Igora Kokoškova u poslednjoj deonici su pojačali ritam koliko je trebalo i rutinski stigli do trijumfa.


Počinje Olimpijski kvalifikacioni turnir u Beogradu


Odlično je Srbija otvorila utakmicu i posle dva i po minuta povela 8:0, od čega je šest poena postigao Marjanović. Ipak, Dominikanci su brzo uhvatili priključak i u 6. minutu smanjili na 12:9. Raspoloženi Bjelica je vezao pet poena za 17:11, a naš tim je brzo i lako rešavao napade. Trudio se rival da parira koliko je mogao, držao je jednocifreni minus, a na kraju prvog perioda posle trojke Teodosića bilo je 31:23.


Nisu se dali Dominikanci ni u uvodnim minutima druge četvrtine, sve vreme su bili u igri, čak su u 16. minutu izjednačili – 39:39, a onda tri minuta pre poluvremena i poveli – 46:43. Ređali su se promašaji na obe strane, sve do zakucavanja Marjanovića (45:46), a na veliki odmor se otišlo u egalu – 47:47.


I treća četvrtina je krenula u istom ritmu, prilično izjednačeno, da bi Bjelica u 24. minutu trojkom ponovo odlepio Srbiju na 57:52, a Marjanović je dodao polaganje za 59:52. Međutim, rival je uzvratio mini serijom 12:1 sa čak četiri trojke i ponovo poveo – 64:60, 28. minut. U prilično neprijatnoj situaciji našla se Srbija u finišu treće deonice kada je jurila zaostatak, koji je anulirao Kalinić uz zvuk sirene za prednost naše reprezentacije pred poslednju pauzu – 67:66.


Košarkaši Senegala otkazali učešće na kvalifikacionom turniru za OI u Beogradu


Pogodio je Micić u uvertiri poslednje četvrtine za 69:66, ali je Rohas izjednačio trojkom. Siguran je Micić bio još jednom za tri, Marjanović zakucao, a onda je Teodosić razigrao i Kalinića za osetnih 78:69 u 34. minutu. Posle nekoliko promašaja Dominikanaca, Arojo je pogodio trojku (72:78), ali je odlični Dobrić vratio ravnotežu sa „2+1“ i doneo Srbiji prvu dvocifrenu prednost na meču na manje od pet minuta pre kraja – 82:72. Iskoristio je u ovom periodu naš tim kvalitet i iskustvo, sjajni kapiten Teodosić je pogodio za tri, pa asistirao Petruševu, koga je u sledećem napadu uposlio i Jović. Posle četiri vezana poena mladog centra Srbije na 2:24 pre kraja imali smo „plus 15“ (89:74) i pobednik je praktično bio rešen.


DOMINIKANSKA REPUBLIKA – SRBIJA 76:94 (23:31, 24:16, 19:20, 10:27)


Raspored utakmica i rezultati - Olimpijski kvalifikacioni turnir u Beogradu


Igor Kokoškov: Morali smo da se izjednačimo sa njihovom brzinom i to nismo uradili u prvom poluvremenu. Znali smo da će odbrana jedan na jedan biti glavna stvar. Nismo bili dovoljno disciplinovani, ali možemo da budemo zadovoljni finalnim rezultatom. Nije lako igrati na ovakvom nivou. Ključna je bila poslednja četvrtina. Nije bilo lepo uopšte. Bilo je grešaka, znali smo da će ih biti, ali važno je da smo dobili. Bila je psihološki teška utakmica, igrali smo kod kuće, a protivnik energičan. Igrali su kao što sam i očekivao i drago mi je da smo pobedili.


Boban Marjanović: Igrali smo dobro, nije bila laka utakmica, protivnik je odigrao dobro, ali smo dobili tako što smo pokazali kvalitet. Možemo da igramo mnogo bolje posebno u odnosu na početak utakmice. Svako ko je došao na turnir, svi žele da odu na Olimpijske igre, svi se bore za to mesto. Ponosan sam na svoj tim jer nismo odustajali. Nećemo ni u narednim utakmicama. Nismo imali mnogo vremena da se spremimo, ali sada već sve izgledamo bolje.


Naša reprezentacija sledeći meč igra u sredu, 30.06.2021. godine, od 20.15h protiv Filipina.


Datum: 30.06.2021. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...