x

Spektakularni badminton dani u Novom Sadu

Spektakularni badminton dani u Novom Sadu Foto: BSS

Organizacija na nivou najvećih svetskih sportskih takmičenja, visoko kvalitetni mečevi, izvanredna atmosfera, dobri rezultati srpskog badminton podmlatka... Ovako glasi rezime spektakularnog, devetog po redu, “Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2021”, koji je od 24. do 27. juna 2021. održan u Sportskom centru “Slana bara” u Novom Sadu, uz učešće od preko 600 aktera iz 25 država Starog kontinenta. Tradicionalni novosadski turnir, koji je ujedno bio najmasovnije takmičenje za badminton podmladak u Evropi u protekle dve godine, još jednom je opravdao epitet prvorazrednog sportskog događaja, a organizatori, Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i Badminton klub Novi Sad, mogu da budu ponosni na bajkovita četiri dana u “srpskoj Atini”.


Na turniru zvaničnog Evropskog kupa za igrače do 17 godina ‘’Serbian U17 International Novi Sad 2021’’, gde je nastupila kompletna U17 reprezentacija naše zemlje, Srbija je, u veoma jakoj konkurenciji, iskovala jedno odličje. Ono je delo mešovitog dubla Viktor Petrović, Anđela Vitman, koji je posle izuzetno teškog meča četvrtfinala, vrednog medalje, savladao u tri seta tursku kombinaciju Bugra Aktas, Sinem Jildiz. Uprkos povredi Petrović je izdržao iscrpljujući duel u borbi za polufinale, ali, na žalost, to je bio kraj turnira za srpski miks koji je bio postavljen za prvog nosioca u ovoj konkurenciji. Meč za ulazak u veliko finale predat je bez borbe Rusima Iliji Vesnovskajem i Dariji Karlampovič, koji su na kraju i stigli do trofeja. U ostalim konkurencijama najdalje su stigli Nina Bogdanović u ženskom singlu, koja je stala na korak od plasmana među osam najboljih, i Uglješa Mihajlović i Vanja Rašeta, koji su zaustavljeni u osmini finala muškog dubla.


“Moj poslednji “Serbian U17 International Novi Sad“ završila sam sa samo jednim odličjem iako sam imala cilj da stignem do dva trofeja i da tako završim sezonu u velikom stilu. Na žalost zbog povrede mog partnera Viktora Petrovića i malo slabijeg nastupa u ženskom dublu nisam uspela da ispunim cilj. Bez obzira na to ova sezona za mene je bila neverovatna i puna novih iskustva stečenih na velikim evropskim seniorskim turnirima. Odlazim na dvonedeljnu pauzu veoma ponosna na sebe, a jedva čekam da započnem pripreme za Evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina koje me očekuje u septembru“, istakla je Anđela Vitman koja je nastupila i u ženskom dublu u paru sa Bogdanovićevom.


Komentar svog nastupa na “Serbian U17 International Novi Sad 2021“, na kojima su takmičari prikupljali i bodove za rangiranje za učešće na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Sloveniji u septembru, dao je i Viktor Petrović:


“Atmosfera u Novom Sadu bila je fenomenalna, kao i uvek, a veliko je zadovoljstvo kada si deo ovakvog događaja. Presrećan sam što sam stigao do postolja. Anđela i ja smo se dobro uklopili, igrali fantastično u miksu, ali na žalost, nismo mogli dalje od bronze. Povreda koju sam zaradio u četvrtfinalu bila je jača od ogromne želje da zaigramo meč za finale, pa smo bili prinuđeni da predamo polufinale bez borbe. Ostaje žal zbog toga, ali i to je deo sporta. U svakom slučaju ponosan sam što smo uspeli da podarimo Srbiji još jedno odličje sa turnira zvaničnog Evropskog kupa za igrače do 17 godina“.


Turnir “Serbian Youth International Novi Sad 2021“, na kojem su se ogledali takmičari uzrasta do 15, 13, 11 i 9 godina, naša zemlja je završila sa ukupno 13 medalja od toga tri zlatne, dve srebrne i osam bronzanih. Najsjajnija odličja osvojile su Andrea Bogojević i Teodora Latas u ženskom dublu kategorije U13, Lena Brkić u ženskom singlu kategorije U9, kao i Mila Gluhović u ženskom dublu kategorije U9, u kojem je nastupila u paru sa Bugarkom Valjom Makarskom. Do vicešamponskih titula stigle su Mila Gluhović u ženskom singlu kategorije U9, kao i Lena Brkić i Maša Gluhović u ženskom dublu iste uzrasne kategorije. Bronzana odličja osvojili su Vasilije Janković i Đorđe Omrčen, te Aleksa Radovanović i Danilo Stevanović u muškom dublu kategorije U13, Teodora Latas u ženskom singlu kategorije U13, Danilo Stevanović u muškom singlu kategorije U13, Mia Veličković i Natalija Ðoković u ženskom dublu kategorije U11, Aleksandar Balać i Simon Vujović u muškom dublu kategorije U11, Anja Adlešić i Iva Adlešić u ženskom dublu kategorije U9 i Maša Gluhović u ženskom singlu kategorije U9.


“Zadovoljna sam svojom igrom posebno u ženskom dublu gde sam uspela da sa svojom klupskom i reprezentativnom drugaricom osvojim prvo zlatno odličje na nekom međunarodnom turniru. Smatram da sam mogla malo bolje da odigram u singlu, a krivo mi je zbog propuštene šanse u polufinalu. Ipak, znam da sam dala sve od sebe i neću da žalim. Samo takmičenje je bilo na najvišem mogućem nivou. Upoznala sam mnogo novih prijatelja iz drugih država što mi je dodatno ulepšalo ovaj turnir, a nadam se da me u budućnosti očekuje još mnogo ovakvih međunarodnih događaja“, kazala je Teodora Latas, najuspešnija srpska takmičarka na “Serbian Youth International Novi Sad 2021“, koji je u kategoriji U15 bio kvalifikacioni za Evropsko prvenstvo za ovaj uzrast.


Pokrovitelji turnira u Novom Sadu su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novi Sad, Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija grada Novog Sada, a prijatelji kompanije “Victor”, “Tin Šped”, ”Minaqua”, ”Ledeni Kvas”, ”Integraltechnic”, ”Siboasi” i ”Koka Plus”. Inače, “Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2021” ima važno mesto u kalendaru Evropske badminton konfederacije (BEC) pod čijim se okriljem i održava, a godinama unazad ostvaruje status manifestacija od značaja za državu, AP Vojvodinu i grad Novi Sad.


Svečanoj ceremoniji zatvaranja i dodeli priznanja i nagrada prisustvovali su zvanični predstavnici krovnih institucija: Darko Udovičić, pomoćnik ministra omladine i sporta, Aranka Binder, pomoćnica pokrajinskog sekretara za sport i omladinu i Jelena Marinković Radomirović, predsednica Skupštine grada Novog Sada. Za najuspešnijeg takmičara rekordnih turnira u Novom Sadu proglašen je Gleb Stepakov iz Rusije, osvajač dve zlatne i jedne srebrne medalje u najstarijoj uzrasnoj kategoriji do 17 godina. Najmlađe učesnice takmičenja, Iva i Anja Adlešić, takođe su nagrađene tokom svečane ceremonije zatvaranja.


“Utisci gostiju, svih učesnika i nas kao organizatora su fantastični. Pozitivna energija, osmesi i sreća kojom je odisao Sportski centar ‘’Slana bara’’ ne mogu se rečima opisati. Uspeli smo da, uprkos specifičnim okolnostima u kojima se svet nalazi, napravimo rekordan događaj za pamćenje. Deveto izdanje naših najmasovnijih i najprestižnijih evropskih turnira više je nego uspešno organizovano. Vrhunski, perspektivni ali sportisti koji su na početku takmičarskog razvoja iz 25 država nadmetali su se i istovremeno uživali u Novom Sadu. Upućujem ogromnu zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu i gradu Novom Sadu kao i prijateljima takmičenjima. Predstavnici krovnih institucija su svojim prisustvom uveličali manifestaciju od nacioanalnog, teritorijalnog i lokalnog značaja.’’, kazao je predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović.


Datum: 29.06.2021. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...