x

Novi sad – centar evropskog badmintona

Novi sad – centar evropskog badmintona

Novi Sad će od 24. do 27. juna 2021. biti centar evropskog badmintona. Preko 600 učesnika iz 25 država sa Starog kontinenta u Sportskom centru “Slana Bara” vojevaće važne bitke na tradicionalnom “Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2021”, ujedno najmasovnijem događaju za badminton podmladak u Evropi u protekle dve godine. 


Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i Badminton klub Novi Sad, organizatori takmičenja, koja će po deveti uzastopni put biti održana u “srpskoj Atini”, maksimalno su se potrudili da sve protekne u najboljem redu i da, kao i prethodnih godina, podignu lestvicu kvaliteta, organizacije i sadržaja na još viši nivo. 


Uostalom, ovi turniri, koji imaju važno mesto u kalendaru Evropske badminton konfederacije (BEC) pod čijim se okriljem i održavaju, već godinama ostvaruju status manifestacija od značaja za državu, AP Vojvodinu i grad Novi Sad što dodatno obavezuje organizatore da događaj obeleži veličanstvena atmosfera i perfektna organizacija.


Takmičenja počinju u četvrtak od 9 časova mečevima po grupama na turniru ‘’Serbian Youth International Novi Sad 2021’’, na kojima će se igrači do 15, 13, 11 i 9 godina ogledati u pojedinačnim i parskim konkurencijama. Dan kasnije, od 10 časova, počinju i okršaji na ‘’Serbian U17 International Novi Sad 2021’’ gde će na programu biti svih pet konkurencija. Finalni mečevi i svečana ceremonija zatvaranja će se održati u nedelju, 27. juna. Srbiju će u Novom Sadu predstavljati 65 takmičara.


Tomiću dva trofeja, Miliću peti uzastopni trijumf u singlu, povratak na tron Sudimčeve…


Na turniru zvaničnog Evropskog kupa za igrače do 17 godina ‘’Serbian U17 International Novi Sad 2021’’, nastupiće kompletna U17 reprezentacija naše zemlje predvođena Anđelom Vitman, prvoplasiranom takmičarkom na Evropskoj rang listi u mešovitim parovima, i Viktorom Petrovićem, darovitim Kruševljaninom i najboljim srpskim igračem u ovom uzrastu. Vitmanova i Petrović će biti prvi nosioci u mešovitom dublu, a pored ove konkurencije Srbija će imati nosioce u još dve. 


U ženskom dublu Vitmanova i Nina Bogdanović su postavljene za druge nosioce, dok je Bogdanovićeva osmi nosioc u ženskom singlu. Ulog na “Serbian U17 International Novi Sad 2021“ će ove godine biti posebno značajan budući da će ovaj turnir biti jedan od poslednjih na kojima će takmičari imati priliku da osvoje bodove za rangiranje za učešće na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Sloveniji u septembru. Poseban značaj imaće i “Serbian Youth International Novi Sad 2021“ pošto će takmičenja u kategoriji U15 biti kvalifikaciona za Evropsko prvensto za ovaj uzrast.


Pokrovitelji turnira u Novom Sadu su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novi Sad, Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija grada Novog Sada, a prijatelji kompanije “Victor”, “Tin Šped”, ”Minaqua”, ”Ledeni Kvas”, ”Integraltechnic”, ”Siboasi” i ”Koka Plus”.


“Međunarodni badminton turniri, koje Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i Badminton klub Novi Sad, tradicionalno organizuju u “srpskoj Atini”, potvrđuju da jesu svojevrstan brend. U specifičnim uslovima koji su i dalje prisutni u sportu i životu, dostigli smo broj od više od 600 učesnika iz 25 država što dovoljno govori da se napor i trud koji godinama ulažemo prepoznaje i ceni. Nakon perioda koji je dominantno obeležila pandemija, sa ogromnom radošću ali i odgovornošću smo dočekali da ponovo okupimo veliki deo Evrope u našoj zemlji na masovnim i prestižnim takmičenjima. Takmičarski uslovi koji se pružaju mladim takmičarima i zvaničnim predstavnicima su izvanredni. Nastojaćemo da gostima predstavimo i brojne znamenitosti i sadržaje Novom Sada kako bi im boravak ostao u najlepšem mogućem sećanju i kako bi se dobar glas, širom Evrope i sveta, i dalje širio. Najsrdačnije se zahvaljujem glavnom pokrovitelju – Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, zatim Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, Gradu Novom Sadu, Turističkim organizacijama Srbije i Novog Sada kao i prijateljima takmičenja na podršci koju su pružili organizaciji ove fantastične sportske manifestacije’’, kazao je predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović.


Datum: 23.06.2021. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...