x

Svetski kup: Srpski strelci na novom izazovu u Osijeku

Svetski kup: Srpski strelci na novom izazovu u Osijeku Foto: SSS

Tri sedmice po završetku Evropskog prvenstva u svim disciplinama streljačka elita se ponovo okuplja u Osijeku.


Ovaj put stižu takmičari sa svih kontinenata, izuzimajući Okeaniju. U gradu na Dravi u četvrtak, 24. juna, počinje turnir Svetskog kupa, koji će trajati do 2. jula. Discipline u kojima Srbija ima predstavnike završavaju se do 29.juna.


Predstojeći turnir nije bio u kalendaru Svetske streljačke federacije za 2021.godinu. Međutim, posle odlaganja SK u Čangvonu i otkazivanja SK u Bakuu, Osijeku je poverena organizacija Svetskog kupa.


Naša selekcija u Osijek nije otputovala u najavljenom sastavu. Zorana Arunović, po savetu lekara, propušta SK, kako bi u potpunosti sanirala povredu, koja se pojavila posle Evropskog prvenstva. Arunovićeva trenira po planu u Beogradu i sprovodi terapije.


Završeno Prvenstvo Srbije: Dupla kruna za Teodoru, dominacija Kragujevčana


U našem timu je 18 takmičara. Stručni štab je seniorskim reprezentativcima  priključio i članove juniorskog nacionalnog tima koji su se u dobrom svetlu predstavili na Evropskom prvenstvu. Većina juniora će se takmičiti van konkurencije. Izuzetak je Jovana Todorović, finalistkinja juniorskog EP vazdušnim pištoljem, koja će se boriti za plasman. 


Konkurencija je žestoka. Učestvuju strelci iz 62 zemlje, među njima veliki broj učesnika Olimpijskih igara. 


Turnir u Osijeku je tek drugi Svetski kup i veliko interkontinentalno streljačko takmičenje od septembra 2019.godine, kada je završen SK u Rio de Žaneiru. U martu ove godine je održan SK u Nju Delhiju, ali naša reprezentacija je, kao i mnoge druge, zbog velikog zdravstvenog rizika, odustala od puta u Indiju.


Program turnira u Osijeku je izuzetno bogat i naporan. Kao i na Evropskom prvenstvu, vodiće se borbe za medalje i u novim, još uvek neolimpijskim, disciplinama – timskim nadmetanjima u svim disciplinama i miks takmičenjima malokalibarskim oružjem.


U četvrtak, prvog dana biće podeljena četiri kompleta medalja, jer na rasporedu su sva četiri pojedinačna takmičenja vazdušnim oružjem. Program počinje u 9 a završava se oko 19 časova. U sve četiri discipline srpski strelci će biti i u konkurenciji za ekipni plasman. Po osam najboljih sastava, na osnovu zbira rezultata u pojedinačnim kvalifikacijama, će u petak učestvovati u timskom takmičenju.


Stefanović odbranio titulu šampiona Srbije, ubedljive Vukojevićeva i Milovanovićeva


Srbija na Svetskom kup u Osijeku


Seniori, puška - Vazdušna puška: Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (Novi Sad 1790), Lazar Kovačević (Jagodina 92). Van konkurencije za plasman: Marko Ivanović („Čika Mata“). MK puška trostav: Stefanović, Stevan Pletikosić („Čika Mata“), Sebić.Van konkurencije: Kovačević i Ivanović.


Seniorke, puška -  Vazdušna puška: Andrea Arsović (Partizan), Teodora Vukojević („Čika Mata“) , Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790). Van konkurencije: Aleksandra Havran (Jedinstvo, Stara Pazova). MK puška trostav (3 puta 40 metaka): Arsović, Vukojević, Vukašinović. Van konkurencije: Ivana Marić (Policajac) i Marija Kolarević (Novi Sad 1790).


Seniori, vazdušni pištolj: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (Kikinda).


Seniorke, pištolj - Vazdušni pištolj: Jasmina Milovanović (Akademac), Brankica Zarić (Novi Sad 1790), Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće). Van konkurencije: Jelena Todorović (Olimpik 011). MK sport pištolj: Milovanović, Jov. Todorović.


Datum: 23.06.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...