x

Srpske juniorke puškom pete u Evropi, tim pištoljem na šestom mestu

Srpske juniorke puškom pete u Evropi, tim pištoljem na šestom mestu Foto: SSS

Srpske juniorke su zabeležile visoke plasmane u ekipnim takmičenjima drugog dana Evropskog prvenstva u Osijeku.


Srbija je u omladinskoj konkurenciji imala dva sastava, ni jedan nije došao do medalje, ali oba su se našla vrlo blizu evropskog vrha. 


Ženska juniorska ekipa puškom je osvojila peto, a tim devojaka pištoljem šesto mesto u konačnom plasmanu. U takmičenju puškom je startovalo ukupno 16, a pištoljem 12 timova.


Srpski tim puškom u sastavu Aleksandra Havran, Emilija Ponjavić, Jovana Ljuboja, je juče bio peti u prvoj fazi kvalifikacija (plasman na osnovu zbira rezultata iz pojedinačnih kvalifikacija). Danas je na programu bila druga faza, u kojoj je učestvovalo osam najboljih iz prve runde. Svaki član ekipe je imao 20 hitaca (60 po timu).  Srpski tim je u drugoj fazi potvrdio peto mesto, a od četvrte pozicije, koja vodi u meč za bronzanu medalju, mlade Srpkinje su delila manje od četiri kruga.


Marko Ivanović juniorski vicešampion Evrope puškom


Omladinski tim pištoljem (Jovana Todorović, Jelena Todorović, Stanislava Popov) je u subotu u zauzeo osmu poziciju u prvoj fazi, a danas je napravio dva koraka napred. Srbija je skupila 557 krugova i osvojila šesto mesto u konačnom plasmanu. Kao četvrta u meč za bronzu prošla je Mađarska sa pet krugova više.


Uz dve ekipe, danas su se takmičila i dva srpska mešovita para. U prvoj fazi kvalifikacija mikseva puškom, tim Srbija 1 (Aleksandra Havran/Petar Erdei) je zauzeo 15, a Srbija 2 (Emilija Ponjavić/Marko Ivanović) 20. poziciju. Takmičenje je nastavilo osam najboljih parova.


Podsetimo, prvog dana Srbija je imala tri pojedinačna finala. Marko Ivanović je osvojio srebrnu medalju vazdušnom puškom, Aleksandra Havran je peta juniorka Evrope puškom, dok je Jovana Todorović osvojila osmu poziciju pištoljem. 


Danas je završen juniorski deo šampionata Starog kontinenta vazdušnim oružjem. Strelci omladinskog uzrasta sada se sele na malokalibarsko strelište.Naši juniori će se ponovo nadmetati u utorak.


Osmoro srpskih juniora na vatrenoj liniji prvog dana EP u Osijeku



Rezultati drugog dana


Vazdušna puška, juniorke, ekipno takmičenje, druga faza kvalifikacija: 1.Rusija 625,2, 2. Španija 624,2, 3. Mađarska 623,8, 4. Austrija 621,5, 5. Srbija (Aleksandra Havran, Emilija Ponjavić, Jovana Ljuboja) 617,7... (prve dve ekipe su prošle u meč za zlato, a trećeplasirana i četvrtoplasirana u duel za bronzu)


Vazdušni pištolj, juniorke, ekipno takmičenje, druga faza kvalifikacija: 1. Italija 567, 2. Turska 563, 3. Rusija 563, 4.Mađarska 562... 6. Srbija (Jovana Todorović, Jelena Todorović, Stanislava Popov) 557... (prve dve ekipe su prošle u meč za zlato, a trećeplasirana i četvrtoplasirana u duel za bronzu)


Vazdušna puška, miks, meč za zlato: Španija 1 – Italija 2 16:6 u poenima, meč za bronzu:Rusija 1 – Rusija 2 16:10. Kvalifikacije, druga faza: 1.Italija 2 415,3 kruga... Kvalifikacije, prva faza: 1.Italija 2 624,3, 2. Mađarska 1 624,1, 3. Rusija 2 624,1... 15. Srbija 1 (Aleksandra Havran/Petar Erdei) 618,8... 20. Srbija 2 (Emilija Ponjavić/Marko Ivanović) 616,3...


Sanja Vukašinović najbolja na Prvenstvu Budimpešte



Seniori startuju u ponedeljak


U ponedeljak počinju seniorska takmičenja . Sutra su na programu pojedinačne kvalifikacije i finala u sve četiri discipline vazdušnim oružjem. 


Sutra će se podeliti i šest olimpijskih kvota – po dve puškom za muškarce i žene i po jedna u nadmetanjima pištoljem. 


Sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Dragan Marković sa optimizmom dočekuje početak seniorskih nadmetanja.


–Evropsko prvenstvo u Osijeku je za naš tim važno iz dva razloga. Prvi je to što je ovo prvo veliko takmičenje posle 14 meseci i doći će dobro da vidimo u kakvoj formi su naši olimpijci, a drugi je i zbog toga što imamo priliku da osvojimo još kvota za naš olimpijski tim. Trenutno imamo šest kvota, a očekujemo još jednu do dve. Konačni broj kvota znaće se po završetku takmičenja, a odluka o tome ko će braniti boje Srbije u Tokiju biće doneta neposredno po povratku iz Osijeka, a u skladu sa kriterijumima za učešće na Olimpijskim igrama koji su objavljeni pre prvog kvalifikacionog takmičenja – ističe Marković i dodaje:


– Kako je ovo prvo veliko međunarodno takmičenje na kome se naša reprezentacija pojavljuje još od početka pandemije, atmosfera u timu je dobra i svi su motivisani da ostvare maksimalne rezultate.


Naša reprezentacija startuje u punom sastavu. Vazdušnim  pištoljem gađaće Zorana Arunović, Jasmina Milovanović i Brankica Zarić u ženskoj, a Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Duško Petrov u muškoj konkurenciji. U ženskoj ekipi puškom su Andrea Arsović, Sanja Vukašinović i debitantkinja u seniorskoj reprezentaciji Teodora Vukojević. Srbiju će u takmičenju muškaraca puškom predstavljati Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Lazar Kovačević.


Takmičarski program trećeg dana trajaće 12 sati. Kvalifikacije počinju u 8.15, a završavaju se u 17.30. Finala su na programu u 16 (muškarci,puška), 17.15 (žene,puška), 18.30 (muškarci pištolj) i 19.45 (žene,pištolj).


U svakoj od disciplina startovaće po više od 70 strelaca. Konkurencija će biti jaka i u borbi za ekipni plasman. U nadmetanjima puškom za muškarce i pištoljem u obe konkurencije učestvovaće po 15, a puškom za žene 22 tima. 


Datum: 24.05.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...