x

Produženo trajanje izložbe OKS - Put pravih vrednosti - zbog velikog interesovanja

Produženo trajanje izložbe OKS - Put pravih vrednosti - zbog velikog interesovanja Foto: OKS

Na dan kada se obeležavalo tačno 100 dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju, 14. aprila, otvorena je izložba "Put pravih vrednosti" u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti. Izložba u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije – Olimpijskog muzeja i Srpske akademije nauka i umetnosti govori o istoriji olimpizma u Srbiji i zbog velikog interesovanja umesto do 30. maja trajaće do 13. juna.


Izložba „Put pravih vrednosti” ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.


Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.


Konferencijom za medije u Galeriji SANU najavljena izložba - Put pravih vrednosti


Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Kratka priča o njihovom nastanku biće uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima.


Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. 


Predstavljeni Olimpijski krugovi od stabala japanske trešnje


Treća celina izložbe obuhvata arhitektonsko nasleđe beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (XIX i XX), a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu.


Svi zainteresovani će moći da posete izložbu „Put pravih vrednosti“ do 13. juna u Galeriji SANU. 


Biće organizovane i vođene ture u trajanju od pola sata. Već sutra u četvrtak od 13 časova biće organizovane dve polučasovne ture, kao i u subotu, dok će u petak svi posetioci imati priliku da od 19 časova prošetaju izložbom u dve polučasovne vođene ture.


Tokom juna vođene ture biće organizovane utorkom, sredom i petkom od 19 časova, dok su četvrtkom, subotom i nedeljom ture počinjati od 13 časova.


Datum: 26.05.2021. Autor: Jovan Simić

PROČITAJTE JOŠ...