x

Sve što treba da znate o Evropskom prvenstvu u fudbalu 2020

Sve što treba da znate o Evropskom prvenstvu u fudbalu 2020

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020 (engl. 2020 UEFA European Football Championship) održaće se u periodu od 11. juna do 11. jula 2021. godine, nakon što je prethodno bilo odloženo na godinu dana zbog pandemije virusa Covid19, što je samo po sebi dovelo do određenih promena...Sve što treba da znate o Evropskom prvenstvu u fudbalu 2020:


Koji su ključni datumi Evropskog prvenstva u fudbalu 2020.?

Finalno takmičenje Evropskog prvenstva u fudbalu 2020 održaće se u periodu od 11. juna do 11. jula 2021. godine. Svečano otvaranje EP u fudbalu predviđeno je da se održi 11. juna 2021. godine, na Olimpijskom stadionu u Rimu. Dok će se finale EURO 2020 održati na stadionu Vembli u Londonu (Engleska) 11. juna 2021. godine.


Gde i kako možete gledati utakmice UEFA Evropskog prvenstva u fudbalu?


Revidirani datum održavanja odobrio je izvršni komitet UEFA (engl. UEFA Executive Committee) 17. juna 2020. godine. Revidirana mesta održavanja, izvršni komitet UEFA, odobrio je 23. aprila 2021. godine.Gde se održava Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020?

UEFA EURO 2020 održava se širom evropskog kontinenta, po prvi put u 60-godišnjoj istoriji takmičenja, u ukupno 11 gradova domaćina.


London, Engleska (stadion Vembli) ugostiće tri utakmice u grupnom delu takmičenja, dve utakmice osmine finala, polufinale i finale;


Sankt Peterburg, Rusija (stadion u Sankt Peterburgu) ugostiće šest utakmica u grupnom delu takmičenja i jedno četvrtfinale.


Baku, Azerbejdžan (Olimpijski stadion u Bakuu) ugostiće tri utakmice u grupnom delu takmičenja i jedno četvrtfinale.


Minhen, Nemačka (Fudbalska arena Minhen) ugostiće tri utakmice u grupnom delu takmičenja i jedno četvrtfinale.


Rim, Italija (Olimpijski stadion u Rimu) ugostiće tri utakmice u grupnom delu takmičenja i jedno četvrtfinale.


Amsterdam, Holandija (stadion Johan Cruijff Arena) ugostiće tri utakmice u grupnom delu takmičenja i jednu utakmicu osmine finala.


Bukurešt, Rumunija (stadion Nacionalna arena Bukurešt) ugostiće tri utakmice u grupnom delu takmičenja i jednu utakmicu osmine finala.


Budimpešta, Mađarska (stadion Puškaš Arena) ugostiće tri utakmice u grupnom delu takmičenja i jednu utakmicu osmine finala.


Kopenhagen, Danska (Parken stadion) ugostiće tri utakmice u grupnom delu takmičenja i jednu utakmicu osmine finala.


Glazgov, Škotska (stadion Hampden Park) ugostiće tri utakmice u grupnom delu takmičenja i jednu utakmicu osmine finala.


Sevilja, Španija (stadion La Cartuja Sevilla) ugostiće tri utakmice u grupnom delu takmičenja i jednu utakmicu osmine finala.
Ko su učesnici UEFA EURO 2020?

24 reprezentacije obezbedile su svoje učešće na UEFA EURO 2020 i to: Danska, Finska, Belgija, Holandija, Ukrajna, Austrija, Severna Makedonija, Engleska, Hrvatska, Škotska, Češka Republika, Španija, Švedska, Poljska, Slovačka, Mađarska, Portugal, Francuska, Nemačka, koje će biti raspoređene  u 6 grupa sa po 4 ekipe, i to: 


Grupa A: Turska, Italija, Vels, Švajcarska.

Grupa B: Danska, Finska, Belgija, Rusija 

Grupa C: Holandija, Ukrajina, Austrija, Severna Makedonija.

Grupa D: Engleska, Hrvatska, Škotska, Češka Republika.

Grupa E: Španija, Švedska, Poljska, Slovačka.

Grupa F: Mađarska, Portugal, Francuska, Nemačka.


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020Koji je format takmičenja UEFA EURO 2020?

Format takmičenja UEFA EURO 2020 biće isti kao prethodno EP održano 2016. godine. Dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se u osminu finala, kao i četiri od šest trećeplasiranih reprezentacija, na osnovu ostvarenih rezultata, nakon čega se takmičenje nastavlja po nokaut sistemu do finala.Kolike su novčane nagrade na UEFA EURO 2020?

Svaka reprezentacija koja se kvalifikuje na finalni turnir Evropskog prvenstva u fudbalu 2020 zaradiće po 9.25 miliona €.


Za svaku pobedu u grupnoj fazi takmičenja reprezentacije će zaraditi po 1.5 miliona €, a za svaki nerešeni rezultat po 750 000 €.


Za plasman u osminu finala EURO 2020 reprezentacije će zaraditi po 2 miliona €.


Za plasman u četvrtfinale EURO 2020 reprezentacije će zaraditi po 3.25 miliona €.


Za plasman u polufinale EURO 2020 reprezentacije će zaraditi po 5 miliona €.


Poražena ekipa u finalu EURO 2020 zaradiće 7 miliona €, dok će pobednička ekipa zaraditi 10 miliona €.


Saveti za sportsko klađenjeZanimljivosti Evropskog prvenstva u fudbalu 2020:

- Zvanični logo EURO 2020 predstavljen je na ceremoniji održanoj u Londonu 21. septembra 2016. godine. Logo prikazuje trofej "Henri Delaunay" okružen navijačima na mostu, što prema UEFA-i predstavlja kako fudbal povezuje i ujedinjuje ljude. Pored toga svaki grad domaćin imaće svoju verziju ovog logo-a.


- Zvanična lopta UEFA EURO 2020 pod nazivom "Uniforia" predstavljena je 06. novembra 2019. godine od strane Adidas-a. Naziv lopte izveden je od reči jedinstvo (engl. unity) i euforija (engl. euphoria).


- Zvanična maskota UEFA EURO 2020, pod nazivom "Skillzy" predstavljena je 24. marta 2019. godine i inspirisana je free stajl fudbalom, uličnim fudbalom i "panna" kulturom.


- Prvi put u istoriji Evropskog prvenstva u fudbalu biće korišćena VAR tehnologija (video assistant referee).


- 16. Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u organizaciji Unije Evropskih Fudbalskih Asocijacija  (Union of European Football Associations - UEFA) u saradnji sa fudbalskim savezima zemalja iz kojih su gradovi domaćini.


Datum: 22.05.2021. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...