x

Koliko zarađuju srpske atlete - 2021

Koliko zarađuju srpske atlete - 2021

Kako se svet modernizuje i napreduje, tako se i sport širom sveta ali u našoj zemlji razvija. Srbija je kao veoma mala zemlja u Evropi, ali i u svetu, izbacila preko 10 000 profesionalnih sportisa koji se danas takmiče u mnogim sportskim granama.


Kako u Americi, Australiji, Španiji ili Nemačkoj tako i zemljama Skandinavije i Azije, pa čak i Afrike. Fudbaleri, teniseri, košarkaši, naši najtalentovaniji sportisti su godinama unazad, zahvaljujući svojim trudom, zaradili veoma veliki novac. 


U ovom članku, čiji je urednik Jadranka Sojkić (ovde možete pogledati detaljnije), saznaćete koji srpski sportisti zarađuju najviše i kolike su cifre tih prihoda. Takođe o ovom članku možete pročitati i na jedinstven način, a to je meridian mobilna aplikacija.

Koji su to srpski sportisti koji najviše zarađuju u svom poslu?

U timu najplaćenijih srpskih sportista nalaze se 5 muškaraca i jedna žena, 2 fudbalera, 2 koškaraša 1 teniser i 1 atletičarka. A sada ćemo da vidimo o kome je reč i koliko zarađuju.



1. Novak Đoković

Naš najpoznatiji teniser Novak Đoković, ujedno i najbolji teniser na svetu, nalazi se na vrhu ATP liste već 321 nedelju. Posle silnih turnira što na Australian Openu, Roland Garosu i raznim drugim trofejima poslednjih godina, Novak je dostigao cifru od čak 145 miliona dolara a njegova neto vrednost iznosi oko 220 miliona dolara. Što ga ujedno čini i jednim od najplacćenijih sportista na svetu. 


U protekloj godini, procenjuje se da je Novak zaradio oko 44 miliona dolara gde su mahom zaslužni Novakovi sponzori. Novak je svojim radom maksimalno zaslužio novac koji poseduje, sa kojim takođe može komotno da živi do kraja života – Čak i ako sutra odluči da se povuče iz sveta tetenisa.



2. Nikola Jokić

Iza našeg najboljeg tenisera je naš košarkaški reprezentativac Nikola Jokić koji trenutno ima dvogodišnji ugovor sa Denverom vredan 145 miliona dolara. 


Da, cifra izgleda ogromno ali u realnosti nije tako. Amerika je veoma zahtevna i komplikovana kada su porezi u pitanju tako da Jokić nakon plaćanja dažbina, što državi, agentima i menadžerima, spada na drastično manju cifru. Ali, to ne menja činjenicu da je idalje na listi naših najplaćenjih sporista. 


Jokić je u predstojećoj sezoni zaradio 28,54 miliona dolara ali nakon napomenutih dažbina i poreza koje moraju biti namirene Jokićev godišnji prihod, po malo grubljoj računici iznosi oko 14,6 miliona dolara. Dakle Nikola Jokić mesečno zarađuje malo više od 1,2 miliona dolara, dok na nedeljnom nivou to iznosi okvirno 280 hiljada dolara.



3. Luka Jović

Mladi reprezentativac Srbije koji je počeo u Zvezdi, i preko Frankfurta se dočepao Real Madrida. Ali svojim zalaganjem nije zadovoljio Zinedina Zidana i vraćen je na pozajmicu u Frankfurt gde je i njegov talenat buknuo.


Luka Jović je sa Realom potpisao ugovor do 2025. godine, koji je vredan oko 700 hiljada funti na mesečnom nivou. Sto bi u prevodu značilo, Luka Jović zarađuje blizu 10 miliona eura  godišnje (9,7 okvirno), ali će Luka morati na dokazivanje i ispuni uslove ugovora i uz dovoljno truda povrati poverenje stručnog štaba Madridskog giganta.



4. Bogdan Bogdanović

Naša lista najplaćenijih srpskih sportista je od nedavno bogatija za Bogdana Bogdanovića. U slučaju da momak koji je ponikao u Partizanu, potipiše ugovor za Džordzijansku Atlantu, imaće znatno veće šanse da poveća prihode nego što bi to bilo u situaciji ako bi odlučio da se zadrži u Kingsima. 


Kako za Jokića, tako i za Bogdanovića, sa porezima iz Kalifornije koji izose oko 13,3 posto i uz to JTB, njeova zarada bice značajno manja nego što bi bila u Atlanti.  Što znači da će Bogdanović od celokupnog iznosa, koji po ugovori iznosi 72 miliona dolara, izaći na okvirno 38 miliona dolara. 


Mesečna računica na tu zardu je 9,5 miliona dolara, što iznosi skoro 5 miliona manje nego Jokićeva, a činjenica je da Bogdanovićev ugovor upola manji od Jokićevog.



5. Aleksandar Mitrović

Aleksandar Mitrović, ’’Mitrogol’’ je još uvek igrač Fulama koji je od nedavno izgubio trku za opstankom u Primer Ligi. Njegov tim će od naredne sezone meriti snage sa klubovima iz Championshipa.


Bivši centarfor Partizana, Anderlehta, Njukasla i sada Fulama, sa ugovorom koji je sklopljen 2019. godine zarađuje 3,8 miliona evra godišnje. U praksi, naš reprezentativac zarađuje oko 320 hiljada evra na mesečnom nivou, odnosno blizu 80 hiljada evra na nedeljnom nivou.


Sa obizorm da je Mitrović slobodan da napusti klub u slučaju ispadanja Fulama iz najvišeg ranga Engleskog šampionata, što je pre par nedelja i potvređeno. Velika je verovatnoća da ćemo najboljeg strelca naše reprezentacije gledati u nekom drugom klubu od iduće sezone. 



6. Ivana Španović

Činjenica da fudbaleri, košarkaši i teniseri znatno vise zaradjuju od atletičara, ali nećemo preskoičiti našu najpoznatiju atletičarku Ivanu Španović. Naša najpoznatija atletičarka se u „Dijamantskoj Ligi“ proslavila i popela na sam vrh ovog atraktivnog takmičenja i od trijumfa u Šangaju, Lozani, Oslu i Stokholmu osigurala sebi prvo mesto u Dijamanskoj Ligi. 


Naša atletičarka je od najatraktivnijeg atletskog takmičenja u evropi zardila 86 hiljada dolara. Znajući da na svakom takmičenju vrednost prvog mesta iznosi 10 hiljada dolara a drugo 6 hiljada. Plus 40 hiljada dolara koje će naša atletičarka dobiti za osvojeno prvo mesto sa svih takmičenja, upravo će izaći na pomenutu cifru od svega 86 hiljada dolara.


Sve u Svemu

Naša zemlja je izbacila veliki broj sportista koji se svake sezone probijaju u sam vrh sportskih takmičanja, a znajući koliko se danas zarađuje od sporta, samim tim imaju veoma bogatu karijeru i ogromne prihode u svim granama sporta. 


Datum: 22.05.2021. Autor: James Trello

PROČITAJTE JOŠ...