x

Osmoro srpskih juniora na vatrenoj liniji prvog dana EP u Osijeku

Osmoro srpskih juniora na vatrenoj liniji prvog dana EP u Osijeku Foto: SSS

Približava se dugo iščekivani povratak srpskih strelaca na najveću scenu.


U subotu u Osijeku počinje Evropsko prvenstvo u svim streljačkim disciplinama, prvo veliko međunarodno takmičenje na kome će srpska reprezentacija učestvovati posle EP vazdušnim oružjem u Vroclavu, održanom u februaru i martu 2020.godine.


Svi evropski strelci jedva čekaju start šampionata. Uželeli su se takmičenja posle duge pauze. Na preliminarnim listama prijavljenih učesnika nalaze se imena 1.201 takmičara iz 56 zemalja. Među njima je i 24 reprezentativaca Streljačkog saveza Srbije. 


Sanja Vukašinović najbolja na Prvenstvu Budimpešte


Kao i obično, šampionat otvaraju juniori i juniorke.


U subotu, prvog dana, su na programu sva četiri pojedinačna juniorska takmičenja vazdušnim oružjem. Srbija ima predstavnike u tri discipline. 


Vazdušnom puškom u ženskoj juniorskoj konkurenciji gađaće Aleksandra Havran, Jovana Ljuboja i Emilija Ponjavić. U muškoj konkurenciji ovim oružjem Srbiju predstavljaju Marko Ivanović i Petar Erdei. Uz petoro strelaca puškom, na vatrenu liniju izlazi i tri juniorke pištoljem -  Jelena Todorović, Jovana Todorović i Stanislava Popov.


Skoro svi članovi juniorskog dela ekspedicije Srbije vazdušnim oružjem sutra će debitovati na velikom takmičenju. Iskustva sa evropskih prvenstava imaju samo Marko Ivanović, koji je na prošlogodišnjem EP u Vroclavu bio na domak medalje (osvojio je četvrto mesto), i Jelena Todorović.


U svakoj disciplini prijavljeno je po više od 40 takmičara. Kvalifikacije su na programu od 9 do 17 časova. Prvo finale (puška, juniorke) zakazano je za 16 časova, a borbe za medalje se prvog dana završavaju u 20.30.


Srpske juniorke će se sem za pojedinačni boriti za ekipni plasman. Naime, sve reprezentacije koje imaju tri predstavnika po disciplini učestvuju u ekipnom takmičenju. Sistem timskog nadmetanja je isti kao i na prethodnom EP. Po osam najboljih timova u svakoj discplini na osnovu zbira pojedinačnih rezultata u kvalifikacijama, prolazi u drugu fazu. Prvoplasirani i drugoplasirani tim iz druge faze idu u meč za zlato, a trećeplasirani i četvrtoplasirani u meč za bronzu.


Po dva zlata za Strahinju Bojića i Ivu Rakonjac u Guči


Druga faza timskog nadmetanja i mečevi za medalje su na programu u nedelju, kada će biti održana i takmičenja miks parova. Srbiju će u nadmetanjima mešovitih parova puškom predstavljati, Marko Ivanović, Aleksandra Havran, Emilija Ponjavić i Petar Erdei.


Srpska delegacija u Osijeku će se kompletirati u subotu. Tokom prvog takmičarskog dana stići će i ostatak juniorske reprezencije – strelci koji će gađati samo malokalibarskim oružjem i kompletan seniorski tim.


Seniorska takmičenja počinju u ponedeljak, 24. maja, pojedinačnim takmičenjima vazdušnim oružjem. Sem medalja, seniori i seniorke će u Osijeku ciljati i olimpijske kvote. U pet seniorskih olimpijskih disciplina (vazdušni pištolj muškarci i žene, MK puška trostav muškarci i žene i MK sport pištolj žene) deliće se po jedna kvota, a u oba takmičenja vazdušnom puškom po dve olimpijske vize.


Sastav reprezentacije Srbije


Juniori, puška - Vazdušna puška i malokalibarska puška (trostav 3 puta 40): Marko Ivanović („Čika Mata“). Vazdušna puška: Petar Erdei (Novi Sad 1790). Malokalibarska puška, trostav (3 puta 40): Dimitrije Gaćeša (Mladost, Inđija).


Juniorke, puška - Vazdušna puška: Aleksandra Havran (Jedinstvo, Stara Pazova), Jovana Ljuboja (Partizan), Vazdušna puška i MK puška trostav: Emilija Ponjavić („Dragan Jevtić Škepo“, Gornji Milanovac), MK puška trostav: Marija Kolarević (Novi Sad 1790), Anja Knežević (Novi Beograd – Ušće).


Juniorke, pištolj - Vazdušni pištolj: Jelena Todorović (Olimpik 011), Jovana Todorović (Novi Beograd – Ušće), Stanislava Popov (Kikinda).


Seniori, puška -  vazdušna puška i malokalibarska puška (trostav 3 puta 40 i MK puška ležeći): Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (Novi Sad 1790). Samo vazdušna puška: Lazar Kovačević (Jagodina 92). Samo malokalibarska puška (trostav i ležeći stav): Stevan Pletikosić („Čika Mata“).


Seniorke, puška - vazdušna puška i MK puška trostav: Andrea Arsović (Partizan), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Teodora Vukojević („Čika Mata“). 


Seniori, pištolj - vazdušni i MK pištolj: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (Kikinda).


Seniorke, pištolj -  vazdušni i MK sport pištolj: Zorana Arunović (Olimpik 011), Jasmina Milovanović (Akademac).  Vazdušni pištolj: Brankica Zarić (Novi Sad 1790). 


Pionirko prvenstvo Srbije: Užičanima tri šampionske krune



Dva šampionata u jednom prvi put u 21.veku


Šampionat u Osijeku je prvo prvenstvo Evrope u svim streljačkim disciplinama u 21. veku.


Od 1971, kada je priređeno prvo EP samo za discipline vazdušnim oružjem strelci su se za kontinentalne medalje borili na dva šampionata. EP vazdušnim oružjem je organizovano odvojeno od šampionata Evrope u ostalim disciplinama (malokalibarsko oružje, gađanje letećih meta). Samo jednom od tada priređeno je jedinstveno EP za sve tri vrste streljaštva, bilo je to 1993. godine u Brnu.


Spajanje dva prvenstva u jedno ovaj put je posledica pandemije koronavirusa. 


Šampionat vazdušnim oružjem je trebalo da bude priređen zimus u Finskoj, ali domaćini su bili prinuđeni da otkažu prvenstvo. Osijek je odavno bio određen za domaćina šampionata malokalibarskim oružjem i u gađanju glinenih golubova, a posle otkazivanja Finaca, prihvatio je i organizaciju EP vazdušnim pištoljem i puškom.


Šampionat vazdušnim oružjem traje pet dana, od 22. do 26.maja (prva dva dana nadmetaće se juniori i juniorke, a potom na scenu izlaze strelci seniorskog uzrasta). Prve discipline na otvorenim strelištu za MK oružje i gađanje glinenih golubova na programu su 24.maja, a zavesa na prvenstvo će biti spuštena 5.juna . Srpski reprezentativci učešće završavaju 1.juna.


Kvalifikacije u disciplinama vazdušnim oružjem biće organizovana u dvorani „Gradski vrt“. Kvalifikacije u ostalim disciplinama (puška i pištolj na 25, 50, 300 metara i gađanje glinenih golubova), kao i sva finala biće održana na strelištu „Pampas“, izgrađenom 1985.godine za Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem. 


Predstojeći šampionat je ukupno peto EP u streljaštvu u Osijeku. U gradu na Dravi su organizovana i EP 2009 (malokalibarsko oružje i glineni golubovi), 2013 (malokalibarsko oružje) i 2019.godine (vazdušno oružje). 


Ovaj put, svi učesnici će morati da poštuju strogi zdravstveni protokol, uobičajen za velika takmičenja u vreme pandemije koronavirusa. Svi učesnici će biti testirani svakih 48 časova. Ulazak na borilišta će biti dozvoljen samo sportistima i trenerima koji tog dana imaju takmičenja ili treninge...


Sanja Vukašinović kandidat za Sportsku komisiju ESK


Tokom šampionata u Osijeku biće održani izbori za članove Sportske komisije Evropske streljačke konfederacije (ESK).


Među kandidatima je i srpska reprezentativka puškom Sanja Vukašinović.


Uz Vukašinovićevu, za sedam mesta u komisiji konkurisaće: Bernard Pikl (Austrija, puška), Viktorija Čajka (Belorusija, pištolj), Sofija Čonka (Mađarska,pištolj), Jusuf  Dikec (Turska, pištolj), Artem Černousov (Rusija, pištolj), Olena Kostevič (Ukrajina, pištolj), Anton Glasinović (Hrvatska, glineni golubovi), David Kostelecki (Češka, glineni golubovi), Elena Alen (Velika Britanija, glineni golubovi), Marija Stanko Silvana (Italija, glineni golubovi).


Vukašinovićeva, koja u oktobru puni 24 godine, je najmlađa među kandidatima.


Svi učesnici EP će tokom prvenstva u Osijeku imati pravo da glasaju za sportiste koji će ih predstavljati u komisiji.


Datum: 21.05.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...