x

Svet na stazi počeo sa odbrojavanjem

Svet na stazi počeo sa odbrojavanjem Foto: SAS

Za organizaciju najveceg sportskog dogadjaja u istoriji srpskog sporta, Svetskog atletskog prvenstva u dvorani Beograd22, s ponosom vam predstavljamo jedinstven javni sat s nazivom "Svet na stazi". 


Uloga mu je da na simboličan način označi 365 dana do početka najvećeg sportskog dogadjaja u Srbiji. Dizajnerska ideja bila je da na atletskoj stazi prikaze mapu sveta, a da u njenom centru bude grad domaćin Beograd, kao simboliku da ce ceo atletski svet biti u nasem gradu. 


Svetsko prvenstvo u atletici u dvorani 2022


Iz atletske staze izlazi "sat" krunisan logoom World Indoor Championhsips Belgrade22. Ovaj velelepni sat biće postavljen na Trgu Terazije. 


Trgovčević, Lukić i Kijanović bez polufinala


Trg Terazije je centralni i najpoznatiji beogradski trg smesten izmedju vaznih saobracajnih raskrsnica. Formiran je pocetkom 19. veka po nalogu kneza Milosa Obrenovica. Naziv je dobio po kuli za vodu koja je imala vaznu ulogu u snabdevanju grada vodom , i na tom mestu je 1860. postavljena fontana Terazijska cesma, koja i dan danas krasi ovaj beogradski trg. Najpoznatiji hoteli, kafane trgovinske radnje smesteni su ovde i u neposrednjoj blizini trga kao i mnoge istorijske i kulturne znamenitosti grada Beograda .


Na zvaničnom predstavljanju sata obratili su nam se najveći zvaničnici organizacije Svetskog atletskog prvenstva u dvorani: zamenik gradonacelnika Beograda, Goran Vesić, predsednik Srpskog atletskog saveza, Veselin Jevrosimović, ministar omladine i sporta Srbije i predsednik organizacionog odbora Vanja Udovičić.


“Ostalo je još samo godinu dana do početka Svetskog atletskog prvenstva u dvorani Beograd22. Ponosan sam što je Beograd dobio ovakav sat „Svet na stazi“ koji meri vreme do početka najvećeg sportskog događaja održanog u Srbiji. Danas smo pokrenuli i zvanični sajt Svetskog atletskog prvenstva u dvorani Beograd22, na kome možete videti sve informacije o događaju čiji smo domaćini.  Pozivam svet da nam se pridruži naredne godine u Beogradu i zajedno sa nama učestvuje u prazniku atletike”, rekao je predsednik Lokalnog organizacionog odbora Slobodan Branković.„Ispred nas je još godinu dana priprema, zajedničkog zalaganja i potpune posvećenosti do dostizanja postavljenog cilja, a to je organizacija najvećeg svetskog atletskog takmičenja u našoj Srbiji. Uveren sam, da ćemo, kao i mnogo puta do sada, dokazati da sa opravdanjem nosimo epitet najboljeg domaćina koji pomera granice i da ćemo još jednom pokazati međunarodnoj sportskoj javnosti koliko je Srbija zemlja sporta  u svakom smislu”, izjavio je tom prilikom ministar omladine i sporta i predsednik organizacionog odbora Svetskog atletskog prvenstva u Beogradu, Vanja Udovičić.


„Danas je tačno 365 dana od početka najvećeg sportskog događaja u našoj zemlji. Ova postavka se zove Svet na stazi, jer će Beograd biti centar sveta za godinu dana. Zahvaljujem se Gradu Beogradu i Ministarstvu omladine i sporta, bez čije pomoći ne bismo mogli da organizujemo ovakav događaj“, rekao je Jevrosimović.


Anić i Sinančević šesti u Evropi


Zamenik gradonačelnika, Goran Vesić, istakao je da će Svetsko dvoransko prvenstvo biti najbolja moguća promocija za Beograd i Srbiju.


„Beograd će biti centar sveta, a Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici će biti možda i najvažniji sportski događaj godine, a podsetiću da su kratke trke na Olimpijskim igrama uvek najgledanija takmičenja. Ono što je gospodin Jevrosimović uradio, samo pokazuje šta može da se napravi od sporta koji je skoro zamro, kada se na čelo postave pravi ljudi. Koliko ovo znači za promociju, samo izračunajte koliko će svetskih televizija prenositi ovaj događaj, pomnožite to sa ciframa i minutima na televizijama za reklame, to je najbolja moguća promocija“, istakao je Goran Vesić.


Sat su u rad simbolično pustili pritiskom na taster čime je zvanično počelo odbrojavanje do Svetskog prvenstva u dvorani Beograd22.


Datum: 19.03.2021. Autor: Katarina Branković

PROČITAJTE JOŠ...