x

Nenad Putnik ostaje predsednik Streljačkog saveza Srbije

Nenad Putnik ostaje predsednik Streljačkog saveza Srbije Foto: SSS

Skupština Streljačkog saveza Srbije je na redovnoj Izbornoj skupštini za predsednika Saveza ponovo izabrala dr Nenada Putnika, koji je funkciju prvog čoveka SSS obavljao i u prethodnom mandatu, od 2017.godine.


Zbog epidemiološke situacije, Skupština je održana elektronsko-dopisnim putem, a sem predsednika, udružene članice Saveza su tokom sednice izabrale i šest članova Upravnog odbora – Nikolu Marića, Dragana Donevića (region Beograd), Miodraga Friča, Živicu Dimkovića (region Vojvodina), Miomira Spasojevića , Milana Parezanovića (region Centralna Srbija).


Po završetku izbornog procesa i verifikacije rezultata, novi Upravni odbor je u utorak održao konstitnutivnu sednicu u Beogradu, u klubu „Petica“. Po Statutu, UO broji ukupno 11 članova, od kojih četvoro predlaže predsednik. Na konstitutivnoj sednici jednoglasno je prihvaćen predlog Nenada Putnika da četiri mesta popune dr Mladen Milošević, Vitomir Homan, Nevena Savić i dr Božidar Otašević.


Za potpredsednike Saveza su izabrani Nikola Marić i Mladen Milošević.


-Zahvaljujem se udruženim članicama na velikom odzivu i učešću u Izbornoj skupštini. Pokazali su razumevanje da se sednica Skupštine, s obzirom na okolnosti održi na ovakav, neuobičajen način. Prepoznali su značaj trenutka - da je potrebno da se izbori obave, a da se istovremeno i sačuva zdravlje delegata – kazao je Putnik, posle konstitnutivne sednice UO.


Putnik se zahvalio članicama Saveza na ukazanom poverenju i reizboru. Takođe, istakao je i zahvalnost članovima UO i Nadzornog odbora u poslednje četiri godine na posvećenom radu u afirmaciji i razvoju streljaštva u Srbiji.


Upravni odbor nastavlja da radi u skoro istom sastavu kao i u prethodnom mandatu.  Činjenica da je rukovodeći tim neznatno promenjen (sem predsednika, ponovo je izabrano šest članova iz prethodnog saziva UO) dovoljno govori o funkcionisanju Saveza i rukovodećih tela u prethodnom mandatu.


Ocenjujući učinjeno u prethodnom mandatu Putnik kaže:


-Jedan od najznačajnijih projekata koje smo pokrenuli u prethodnom mandatu  je Program pomoći udruženim članicama, kroz koji su klubovi besplatno ili po povoljnim uslovima nabavljali oružje, opremu i municiju. I u novom mandatu ćemo nastaviti sa realizacijom Programa, a jedna od najvažnijih akcija za ovu godinu biće nabavka malokalibarskog oružja.


Značajan napredak napravljen je po pitanju infrastrukture.


-U poslednjih nekoliko godina smo, uz pomoć Ministarstva omladine i sporta, inicirali i započeli realizaciju programa izgradnje i rekonstrukcije nekoliko strelišta u Srbiji, a nadam se da ćemo projekte uskoro i završiti, uključujući i rekonstrukciju Nacionalnog trenažnog centra na Carevoj ćupriji i izgradnju Nacionalnog trenažnog centra za rad u zimskim uslovima u Košutnjaku.


Putnik se zahvalio na kontinuiranoj podršci Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije, Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije i generalnom sponzoru „Telekomu Srbija“, kao i svim prijateljima Saveza, koji su u prethodne četiri godine doprineli da se postignu kvalitetni rezultati i na takmičarskom i na organizacionom planu.


–Sponzorska sredstva su nam omogućila da realizujemo Program pomoći klubova i da omogućimo pripremu i uslove za ispunjenje dve od ukupno šest olimpijskih kvota, jer te dve kvote su izborili reprezentativci, koji u tom trenutku nisu bili kategorisani u programu OKS.


Strateški planovi SSS se, kako ističe Putnik, ne menjaju. Aktivnosti u okviru Programa pomoći klubova, se nastavljaju, kao i rad na razvoju infrastrukture. Predsednik SSS naglašava da će Upravni odbor nastojati da proširi klub prijatelja Saveza, da poveća prisutnost streljaštva u medijskom prostoru...


Kad je o kratkoročnim planovima reč, ove godine u centru pažnje su Olimpijske igre u Tokiju.


-Streljaštvo za sada ima šestoro kvalifikovanih sportista za Tokio, više nego ijedan drugi pojedinačni sport u Srbiji. Nadamo se da ćemo na Evropskom prvenstvu, poslednjem kvalifikacionom takmičenju, izboriti još neku kvotu. Pandemija koronavirusa je značajno promenila program reprezentacije i otežala rad. Mnogo toga je bilo potrebno promeniti u hodu, morali smo da u skladu sa okolnostima revidiramo planove i istovremeno sačuvamo zdravlje sportista. Natojaćemo da reprezentativcima u narednih nekoliko meseci omogućimo najbolje moguće uslove da se adekvatno pripreme za veliki izazov u Tokiju – poručio je Putnik.


Nadzorni odbor i komisije


Formiran je i Nadzorni odbor SSS. Predsednik NO će, kao i u prethodne četiri godine, biti Ida Kabok. Uz nju, članovi su Slavica Đorđević i Dušanka Velimirović.


Na konstitutivnoj sednici UO izabrani su i predsednici radnih tela Upravnog odbora.


-Izborni proces smo uskladili sa Evropskom streljačkom konfederacijom i omogućili viši stepen demokratičnosti, jer sve članice SSS su imale mogućnost da predlože predsednike i članove radnog tela – kazao je Nenad Putnik.


Predsednici komisija - Stručna komisija: Nikola Marić, Sudijska komisija: Miodrag Frič, Statutarno-pravna komisija: dr Mladen Milošević, Komisija za objekte i opremu: Živica Dimković, Disciplinska komisija: Dragan Alimpijević, Komisija za registraciju takmičara: Ivan Kvasnevski, Sportska komisija: Andrea Arsović, Komisija za javne nabavke: Nikola Marić, Trenerska komisija: Dragan Marković, Komisija za priznanje i nagrade: Milan Parezanović, Komisija za izdavačku delatnost: Siniša Veljković, Komisija za odnose sa javnošću: Nevena Savić, Komisija za marketing: Božidar Otašević, Komisija za zdavstvo i psihofizičku pripremu: dr Aneta Surtov.



Trofeji za Bobanu i Jasnu


Zbog epidemiološke situacije, Streljački savez Srbije ove godine nije organizovao tradicionalnu svečanu dodela priznanja najuspešnijim strelcima, trenerima i klubovima u prethodnoj sezoni.


Većina priznanja je laureatima uručena u februaru, na Prvenstvu Srbije u Nišu, a posle prve sednice Upravnog odbora priređena je dodela nagrada za najuspešnijeg ženskog strelca i najboljeg trenera Srbije u 2020.godini.


Ceremonija je imala i svečan i tužan karakter. Najbolji ženski strelac Srbije u 2020.godini bila je prerano preminula Bobana Momčilović Veličković, koja je priznanje zaslužila osvajanjem titule šampiona Evrope vazdušnim pištoljem.


Nenad Putnik je pehar uručio Bobaninom suprugu Miroslavu Momčiloviću. Predsednik SSS je podsetio na velike uspehe višestruke šampionke Evrope i olimpijke, istakao da su Bobanu  Momčilović Veličković za najbolju sportistkinju naše zemlje izabrali Olimpijski komitet Srbije i Udruženje sportskih novinara Srbije.Putnik je kazao da je UO SSS prošle godine osnovao fond „Bobana Momčilović Veličković“. Prvi korisnik sredstava fonda je Vukašin, sin prerano preminule šampionke Bobane Momčilović Veličković.


SSS je za najboljeg trenera u 2020. izabrao Jasnu Šekarić, koja je poslednjih nekoliko godina trenirala Bobanu Momčilović Veličković. Uručujući priznanje Šekarićevoj, koja je proglašena za najboljeg trenera Srbije u izboru OKS, Putnik je pozvao Jasnu da ostane u streljaštvu i uz Savez i da stvara nove šampione.


Članovima Upravnog i Nadzornog odbora u prethodnom mandatu dodeljene su zahvalnice za izuzetno zalaganje i doprinos radu SSS u periodu od 2017. do 2021.


Članovi UO u prethodnom mandatu: Nikola Marić, prof. dr Mladen Milošević, Milan Parezanović, Dragan Donević, Živica Dimković, Miodrag Frič, Dragan Milosvljević, Boško Gavović, dr Moma Jakovljević, Vanja Bulić,Aleksandar Apostolovski.


Članovi NO u prethodnom mandatu: Ida Kabok, Dušanka Velimirović, Radiša Mihailović.


Zahvalnice za izuzetan doprinos afirmaciji i unapređenju streljačkog sporta su dodeljene i licima koja su u minule četiri godine u svojim oblastima doprinele radu SSS


Priznanja su dobili: Predrag Ćulibrk, prof dr. Milenko Dželetović (sponzorstvo), prof. dr Lukas Rasulić, Marija Rabrenović,Jovana Glogovac, dr Jadranka Radić (doprinos u oblasti zdravstva), Predrag Čuturilo, Ivan Pešukić, Dragan Grujić, Borko Jelenić, Predrag Dragojović, Slobodan Šolević (marketing, medijska promocija i infrastruktura), Nataša Krivokapić, Leposava Porubović Vujanović, Marinko Radić, Dejan Milić, Dejan Čavić (pravo), Snežana Mijailović, Dejan Mijailović (domaćini manifestacija SSS), Miljan Šišović, prof. dr Ivan Rašković, Dejan Matejić (arhitektura i urbanizam).


Datum: 18.03.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...