x

Proglašeni najbolji sportisti vazduhoplovci u 2020. godini

Proglašeni najbolji sportisti vazduhoplovci u 2020. godini Foto: VSS

Raketni modelar Mihailo Petrović iz Aero kluba „Franjo Kluz“ iz Zemuna i pilot paraglajdera Željko Ovuka iz Kluba slobodnog letenja i biciklizma „Ares“ iz Beograda proglašeni su za najbolje sportiste Vazduhoplovnog saveza Srbije za 2020.godinu. Oni su se rezultatima postignutim u 2020.godini izborili za najbolje u svojim sportovima – raketnom modelarstvu i paraglajdingu, a zatim su bili najuspešniji u okviru letačkih i neletačkih grana vazduhoplovnih sportova.


Dvadesetšestogodišnji Mihailo Petrović je godinama u samom vrhu rezultatskih tabela državnih prvenstava u raketnom modelarstvu i u kupu raketnih modelara. U 2020.godini je osvojio prvo mesto na državnom prvenstvu raketnom modelarstvu u klasi S3A i drugo mesto u klasi S9A. Na međunarodnom raketno modelarskom takmičenju „Sirmijum kup“ bio je najbolji, kao i u kolu seniorskog kupa u klasama S3A i S6A. Mihailo je među 30 najboljih raketnih modelara na svetskoj rang listi i stalni član reprezentacije Srbije u raketnom modelarstvu. Višegodišnji je stipendista Ministarstva omladine i sporta RS i kategorisan kao vrhunski sportista međunarodnog ranga. Po obrazovanju je diplomirani mašinski inženjer vazduhoplovstva, ali i student treće godine doktorskih studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na Mašinskom fakultetu radi i kao saradnik u nastavi na predmetima Teorija elastičnosti i Kompozitne konstrukcije. 


Željko Ovuka iz KSLiB «Ares» iz Beograda je u 2020.godini postigao čak šest državnih rekorda u paraglajdingu, a takođe je osvojio i treće mesto na državnom prvenstvu, i drugo mesto u ligi Srbije u paraglajdingu. Svi ti rezultati su ga doveli na mesto najboljeg u ovom sportu za 2020.godinu. Iza Željka je 20 godina letačke karijere, u kojoj je samo u protekloj godini ostvario 90 sati naleta i preletenih 2300 kilometara. Jedan je od najboljih pilota paraglajdera u Srbiji, član reprezentacije, državni rekorder, organizator domaćih i međunarodnih takmičenja i generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije. 



Pored najvišeg vazduhoplovnog priznanja – statua „Zlatni orao“ za dvojicu najboljih sportista, proglašeni su i najbolji sportisti u okviru svakog vazduhoplovnog sporta. 


U vazduhoplovnom jedriličarstvu najbolji sportista u 2020.godini je Aleksandar Diklić iz AK „Zrenjanin“. On je osvojio titulu državnog prvaka za 2020.godinu i time nastavio kontinuitet najboljeg u svom sportu, nakon što je i 2019.godine proglašen za najboljeg jedriličara i iste godine državnog prvaka. 


U padobranstvu titula najuspešnijeg sportiste u 2020.godini je otišla u ruke Aleksandru Cvetkoviću iz Smedereva, članu Padobranskog kluba «Arhistratig» iz Beograda. Aleksandar je u 2020.godini osvojio prvo mesto na 66. Padobranskom prvenstvu Srbije, što mu je šesta titula državnog prvaka u dosadašnjoj padobranskoj karijeri, u kojoj beleži preko tri hiljade padobranskih skokova.


Najbolji pilot opšte avijacije u 2020.godini je Aleksandar Godić iz AK «Naša Krila» Paraćin. Aleksandar je osvojio prvo mesto na državnom prvenstvu u disciplini precizno letenje i godinama je u vrhu opšte avijacije. Profesionalno je takođe u svetu vazduhoplovstva kao pomoćnik direktora u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i kao velika podrška svim kolegama vazduhoplovcima u stvaranju što boljih i kvalitetnijih uslova za vazduhoplovnu zajednicu.  


U ultralakom letenju najuspešniji sportista u 2020.godini je Dejan Beda iz Aero kluba «Ćuprija». Iako u 2020.godini nije održano državno prvenstvo u ultralakom letenju, pilot Dejan Beda je zajedno sa kolegom Goranom Stojkovićem nastupio na takmičenju u opštoj avijaciji, na kome su osvojili visoko treće mesto kao jedina posada ultralake avijacije, među osam posada opšte avijacije. Svoje znanje i tehniku pilotiranja prikazuje na svim ULL takmičenjima, kako kao takmičar, tako i kao deo organizacije i sudija. 



Najbolji sportista u seniorskoj kategoriji u vazduhoplovnom modelarstvu je Miloš Borđoški iz Aerokluba «Zrenjanin». Miloš je poneo titulu državnog prvaka u klasi F1A na državnom prvenstvu slobodnoletećih modela F1ABC. 


U juniorskoj kategoriji u vazduhoplovnom modelarstvu najbolji je Nikola Đeorgievski iz Aero kluba «Franjo Kluz» iz Zemuna. Nikola je osvojio prvo mesto među juniorima na državnom prvenstvu u sobnim vazduhoplovnim modelima klase F1N. Desetogodišnji Nikola, kao jedan od najmlađih vazduhoplovnih modelara, ima bogat takmičarski staž i brojne osvojene medalje i pehare, a u svet modelarstva ušao je vođen učenjem od strane starijih modelara iz porodice – dede Laze Đeorgievskog i oca Ivana, državnog prvaka u modelarstvu. 


Među juniorima u raketnom modelarstvu jedno novo ime i nadamo se, budući uspešan sportista raketni modelar – Vuk Mrvaljević iz Aero kluba «Sremska Mitrovica». Vuk je bio najuspešniji junior na državnom prvenstvu u raketnom modelarstvu u klasi S6A. Odnedavno je u svetu modelarstva, a bio je i uspešan učesnik kampa za raketne modelare. 


Pored plaketa „Zlatni orao“ za najbolje sportiste u prostorijama Vazduhoplovnog saveza Srbije juče su dodeljene i medalje rekorda za državne rekorde postignute u 2020.godini. Novi državni rekorderi su dvojica pilota paraglajdera, od kojih je jedan Marko Milutinović iz Sportskog kluba „FlajFit“ iz Beograda. Marko je 13.jula 2020.godine poletevši iz Subotice stigao do Valjeva. Tom prilikom je postigao dva državna rekorda: 1.Prelet sa jednom okretnom tačkom – u dužini od 218,64 km 2.Prelet po distanci sa maksimum tri okretne tačke – u dužini od 225,44 km. 



Rekordan broj rekorda u paraglajdingu je zabeležio Željko Ovuka iz Kluba slobodnog letenja i biciklizma „Ares“ iz Beograda. Željko je u dva leta postigao čak šest državnih rekorda. Prvo je 24.aprila 2020.godine u preletu paraglajderom od Vršca do Kačareva i nazad do Vršca, zabeležio sledeće rekorde: 1.Prelet paraglajderom po pravcu sa povratkom nazad – 104,06 km, 2.Prelet paraglajderom po deklarisanom pravcu i nazad – 103,50 km, 3.Ostvarena brzina preleta paraglajderom po pravcu i nazad na dužini od 100 km – 24,46 km na čas. Zatim, 22.maja 2020.godine usledila su nova tri državna rekorda u letu od Subotice do mesta Malo Crniće kod Požarevca: 1.Prelet paraglajderom po pravcu – u dužini od 211,27 km, 2.Prelet paraglajderom sa jednom okretnom tačkom – u dužini od 212,97 km, 3.Prelet paraglajderom po distanci sa maksimum tri okretne tačke – u dužini od 214,20 km.


Pored najboljih sportskih rezultata vazduhoplovaca, dodeljena su i priznanja najzaslužnijim pojedincima i organizacijama koji se bave vazduhoplovstvom i koji svojim radom doprinose razvoju i napretku vazduhoplovnog sporta. Zlatna plaketa Vazduhoplovnog saveza Srbije pripala je Mihalju Kovaču iz Subotice, prvom nastavniku padobranstva u Aero klubu „Ivan Sarić“ u Subotici, Miodragu Bugarčiću, dugogodišnjem vazduhoplovnom jedriličaru i instruktoru iz Novog Sada i Aero klubu „Naša Krila“ iz Paraćina, koji je u 2020.godini obeležio jubilej 85 godina postojanja. 


Najviše vazduhoplovno sportsko priznanje, statua «Zlatni orao», za sportistu godine u letačkoj i neletačkoj grani vazduhoplovnog sporta, dodeljuje se od 1957.godine i predstavlja krunu karijere za svakog sportistu vazduhoplovca. 


Datum: 20.02.2021. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...