x

MOK: OKS za primer ostalima

MOK: OKS za primer ostalima

Juče je održana III sednica Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije. Imajući u vidu epidemiološku situaciju u Srbiji i poštujući važeće Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, a saglasno preporukama Međunarodnog olimpijskog komiteta, sednica je održana putem konferencijske video veze.


Na sednici Izvršnog odbora OKS svi članovi su informisani o tekućim pripremama za Olimpijske igre u Tokiju, kao centralnom događaju ove godine, koji će početi 23. jula i trajaće do 8. avgusta.


Olimpijske igre u doba korone


Kako je Olimpijski komitet Srbije krajem 2020. godine formirao Radnu grupu za praćenje svih aspekata infekcije COVID-19, koja je pripremila dokument pod nazivom “COVID-19 protokol Olimpijskog komiteta Srbije”, Olimpijski komitet Srbije je kroz zajedničku inicijativu sa Ministarstvom omladine i sporta uspeo da obezbedi mogućnost za prioritetno vakcinisanje srpskih olimpijaca koji će nastupati u Tokiju ili u kvalifikacionim takmičenjima za OI. Nekolicina srpskih sportista već je vakcinisano, dok će se u narednim danima nakon usaglašavanja svih proceduralnih detalja sa Ministarstvom omladine i sporta krenuti sa vakcinisanjem većeg broja sportista.


Međunarodni olimpijski komitet je na jučerašnjem Izvršnom odboru posebno pohvalio program koji sprovodi Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa institucijama. Saradnja OKS i Vlade Srbije apostrofirana je, od strane MOK – a, kao pravi primer saradnje nacionalnog olimpijskog komiteta sa državnim organima u izazovnim vremenima u kojima se nalazimo.


Održan sastanak radne grupe OKS za praćenje svih aspekata infekcije Covid-19


Zaključak Radne grupe OKS za praćenje svih aspekata infekcije COVID-19 jeste da vakcinacija sportista nikako nije obavezna, ali jeste poželjna jer će doprineti opštoj sigurnosti i zdravlju sportista, ali i kompletnog stanovništva u Srbiji, kao primarnom cilju. Samim time, i sportistima će nastup na kvalifikacionim takmičenjima, kao i na samim Olimpijskim igrama u Tokiju biti olakšano uz manje rizike da se zaraze i da sami budu prenosioci infekcije COVID-19.


U sklopu ove inicijative, Olimpijski komitet Srbije će 5. februara 2021. godine organizovati edukaciju putem interneta, te će putem video konferencijske veze svi zainteresovani sportisti i treneri moći da postave pitanja i diskutuju na temu zaštite od infekcije virusa COVID-19 kroz proces imunizacije. Edukaciju će održati  članovi Radne grupe OKS za praćenje svih aspekata COVID–19 infekcije na čelu sa predsednikom Zdravstvene komisije OKS Prof. dr Draganom Radovanovićem. 


MOK: Olimpijske igre počinju 23. jula 2021.


Članovi Izvršnog odbora OKS su na jučerašnjoj sednici usvojili liste kategorisanih sportista u individualnim i timskim sportskim granama u okviru programa Olimpijska kategorizacija – Tokio 2020 i Razvojni program. Takođe, usvojena je i inicijalna lista kategorisanih sportista u okviru programa „Olimpijske nade – Pariz 2024“ koji ima za cilj praćenje i finansiranje sportskih programa talentovanih sportista – kandidata za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.


Datum: 29.01.2021. Autor: Jovan Simić

PROČITAJTE JOŠ...