BetWinner

Olimpijski tim izbeglica na OI u Tokiju

Nakon "uspeha" u Riju 2016, olimpijski tim izbeglica učestvovaće i na Olimpijskim igrama u Tokiju. 


32. Letnje Olimpijske igre održaće se u periodu od 23. jula do 08. avgusta 2021. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), nakon što su prethodno bile odložene zbog pandemije korona virusa (Covid19).


Olimpijske igre u doba korone


Još 2015. godine, Međunarodni Olimpijski komitet formirao je prvi olimpijski tim izbeglica (engl. Refugee Olympic Team - EOR). Tada je deset sportista po prvi put predstavljalo ljude koji su prečesto zaboravljeni. Bio je to istorijski trenutak kada je tim sastavljen od izbeglica prvi put učestvovao na Olimpijskim igrama u Riju 2016. Dok su marširali na ceremoniji otvaranja, dva plivača, dvojica džudista, maratonac i pet trkača na srednje staze koji su rodom iz Etiopije, Južnog Sudana, Sirije i Demokratske Republike Kongo, postali su trenutni uzori za oko 68,5 miliona izbeglica i interno raseljenih ljudi i pravi globalni ambasadori olimpijskih vrednosti.


Od tad pa do danas, MOK nastavlja da podržava ovih 10 izbegličkih olimpijaca, kao i brojne druge sportiste izbeglice sa pet kontinenata putem Programa podrške sportistima izbeglicama Olimpijske solidarnosti. Kroz stipendije, koje dolaze u obliku mesečnih grantova za trening i fiksnih subvencija za takmičenje. Olimpijska solidarnost i njihovi domaći Nacionalni olimpijski komiteti pomažu ovim sportistima izbeglicama da se pripreme i učestvuju na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. 


Pored Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i UNHCR, kroz svoju dugoročnu saradnju sa MOK-om, igra presudnu ulogu u svim fazama izbora, odobravanja i praćenja sportista.Predsednik MOK-a, Tomas Bah, nakon sednice na kojoj je odlučeno da MOK nastavi da pruža podršku ovom projektu, izjavio je: "Sednica MOK-a još jednom je podržala ovu inicijativu. U idealnom svetu ne bismo trebali imati izbeglički tim na Olimpijskim igrama. Ali, nažalost, razlozi zbog kojih smo prvi put stvorili olimpijski tim za izbeglice pre Olimpijskih igara Rio 2016. i dalje postoje. Potrudićemo se da poželimo dobrodošlicu sportistima izbeglicama i damo im dom i zastavu u olimpijskom selu u Tokiju sa svim olimpijskim sportistima iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta. Ovo je nastavak uzbudljivog, ljudskog i olimpijskog putovanja i podsetnik izbeglicama da nisu zaboravljeni" i dodao: "Sa sigurnošću možemo reći da će tim biti veći od onog za Rio 2016.“


Zahvaljujući stipendijama koje je obezbedio MOK, danas 51 perspektivni sportista, izbeglica iz 11 zemalja vredno trenira u 11 sportova (atletika, badminton, boks, biciklizam, džudo, karate tekvondo, streljački sport, plivanje, dizanje tegova i rvanje), u nadi da će biti izabrani u tzv. olimpijski tim izbeglica koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju.  


Sastav olimpijskog tima izbeglica biće objavljen u toku 2021. godine.


Izbeglice stipendisti MOK-a


Zanimljivosti olimpijskog tima izbeglica:

-Zvanična skraćenica izbegličkog olimpijskog tima je EOR, zasnovana na francuskom imenu: "ekuipe olimpikue des refugies" 

-Kao i svih ostalih 206 nacionalnih olimpijskih komiteta koji učestvuju na Olimpijskim igrama, i olimpijski tim izbeglica će boraviti u Olimpijskom selu i imati svoju ceremoniju dobrodošlice.

-Tokom ceremonije otvaranja, tim će marširati sa olimpijskom zastavom na drugoj poziciji, odmah posle Grčke.

-Za sve zvanične prezentacije tima (uključujući moguće ceremonije dodele medalja), podizaće se olimpijska zastava i svirati olimpijska himna.

-Šef misije olimpijskog tima izbeglica je Tegla Loroupe. Tokom Olimpijskih igara pomagaće joj zamenik šefa misije Stephen Pattison iz UNHCR-a u Ženevi.

-Deset sportista takmičilo se u timu iz 2016. godine i nalaze se u grupi od 51 izbeglice koje primaju olimpijske stipendije.

-Izbeglički tim na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. trebalo bi da bude veći od prvog tima sa Igara u Riju.

-Međunarodni olimpijski komitet će nastaviti da podržava sportiste izbeglice i nakon Olimpijskih igara u Tokiju 2020.


Datum: 11.01.2021. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...