x

Olimpijski tim izbeglica na OI u Tokiju

Olimpijski tim izbeglica na OI u Tokiju

Nakon "uspeha" u Riju 2016, olimpijski tim izbeglica učestvovaće i na Olimpijskim igrama u Tokiju. 


32. Letnje Olimpijske igre održaće se u periodu od 23. jula do 08. avgusta 2021. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), nakon što su prethodno bile odložene zbog pandemije korona virusa (Covid19).


Olimpijske igre u doba korone


Još 2015. godine, Međunarodni Olimpijski komitet formirao je prvi olimpijski tim izbeglica (engl. Refugee Olympic Team - EOR). Tada je deset sportista po prvi put predstavljalo ljude koji su prečesto zaboravljeni. Bio je to istorijski trenutak kada je tim sastavljen od izbeglica prvi put učestvovao na Olimpijskim igrama u Riju 2016. Dok su marširali na ceremoniji otvaranja, dva plivača, dvojica džudista, maratonac i pet trkača na srednje staze koji su rodom iz Etiopije, Južnog Sudana, Sirije i Demokratske Republike Kongo, postali su trenutni uzori za oko 68,5 miliona izbeglica i interno raseljenih ljudi i pravi globalni ambasadori olimpijskih vrednosti.


Od tad pa do danas, MOK nastavlja da podržava ovih 10 izbegličkih olimpijaca, kao i brojne druge sportiste izbeglice sa pet kontinenata putem Programa podrške sportistima izbeglicama Olimpijske solidarnosti. Kroz stipendije, koje dolaze u obliku mesečnih grantova za trening i fiksnih subvencija za takmičenje. Olimpijska solidarnost i njihovi domaći Nacionalni olimpijski komiteti pomažu ovim sportistima izbeglicama da se pripreme i učestvuju na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. 


Pored Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i UNHCR, kroz svoju dugoročnu saradnju sa MOK-om, igra presudnu ulogu u svim fazama izbora, odobravanja i praćenja sportista.



Predsednik MOK-a, Tomas Bah, nakon sednice na kojoj je odlučeno da MOK nastavi da pruža podršku ovom projektu, izjavio je: "Sednica MOK-a još jednom je podržala ovu inicijativu. U idealnom svetu ne bismo trebali imati izbeglički tim na Olimpijskim igrama. Ali, nažalost, razlozi zbog kojih smo prvi put stvorili olimpijski tim za izbeglice pre Olimpijskih igara Rio 2016. i dalje postoje. Potrudićemo se da poželimo dobrodošlicu sportistima izbeglicama i damo im dom i zastavu u olimpijskom selu u Tokiju sa svim olimpijskim sportistima iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta. Ovo je nastavak uzbudljivog, ljudskog i olimpijskog putovanja i podsetnik izbeglicama da nisu zaboravljeni" i dodao: "Sa sigurnošću možemo reći da će tim biti veći od onog za Rio 2016.“


Zahvaljujući stipendijama koje je obezbedio MOK, danas 51 perspektivni sportista, izbeglica iz 11 zemalja vredno trenira u 11 sportova (atletika, badminton, boks, biciklizam, džudo, karate tekvondo, streljački sport, plivanje, dizanje tegova i rvanje), u nadi da će biti izabrani u tzv. olimpijski tim izbeglica koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju.  


Sastav olimpijskog tima izbeglica biće objavljen u toku 2021. godine.


Izbeglice stipendisti MOK-a


Zanimljivosti olimpijskog tima izbeglica:

-Zvanična skraćenica izbegličkog olimpijskog tima je EOR, zasnovana na francuskom imenu: "ekuipe olimpikue des refugies" 

-Kao i svih ostalih 206 nacionalnih olimpijskih komiteta koji učestvuju na Olimpijskim igrama, i olimpijski tim izbeglica će boraviti u Olimpijskom selu i imati svoju ceremoniju dobrodošlice.

-Tokom ceremonije otvaranja, tim će marširati sa olimpijskom zastavom na drugoj poziciji, odmah posle Grčke.

-Za sve zvanične prezentacije tima (uključujući moguće ceremonije dodele medalja), podizaće se olimpijska zastava i svirati olimpijska himna.

-Šef misije olimpijskog tima izbeglica je Tegla Loroupe. Tokom Olimpijskih igara pomagaće joj zamenik šefa misije Stephen Pattison iz UNHCR-a u Ženevi.

-Deset sportista takmičilo se u timu iz 2016. godine i nalaze se u grupi od 51 izbeglice koje primaju olimpijske stipendije.

-Izbeglički tim na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. trebalo bi da bude veći od prvog tima sa Igara u Riju.

-Međunarodni olimpijski komitet će nastaviti da podržava sportiste izbeglice i nakon Olimpijskih igara u Tokiju 2020.


Datum: 11.01.2021. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...