x

Olimpijska baklja za OI 2020 od recikliranog aluminijuma iz Fukšime

Olimpijska baklja za OI 2020 od recikliranog aluminijuma iz Fukšime

Osim medalja od recikliranih materijala iz pametnih telefona i druge male potrošačke elektronike, organizatori Olimpijskih igara 2020 u Tokiju planiraju da iskoriste i reciklirani aluminijum iz Fukušime za izradu Olimpijskih baklji.


Olimpijske igre (engl. Olympic Games) predstavljaju međunarodni sportski događaj koji se od 1896. godine, kada su održane prve Olimpijske igre modernog doba u Atini (Grčka), održava na svake četiri godine. Prve moderne (obovljene) Olimpijske igre održane su u Atini (Grčka) 1896. godine. Najpoznatiji simbol Olimpijskih igara pored Olimpijskih krugova koji predstavljaju jedinstvo pet naseljenih kontinenata, svakako je i Olimpijski plamen koji se povezuje sa porukom nade i mira, budući da se plamen nosi uz pomoć Olimpijske baklje širom države u kojoj se igre održavaju.


Ideja organizatora OI 2020 je da reciklirani aluminijum nabave iz privremenih stambenih objekata izgrađenih u japanskom gradu Fukušima, koji je 2011. godine pogođen zemljotresom, cunamijem i nuklearnom katastrofom.


U aprilu 2018. organizacioni odbor OI 2020 predstavio je viziju olimpijske baklje koja će obići Japan. Štafetno putovanje olimpijske baklje Japanom biće propraćeno parolom “Nada osvetljava naš put” (engl. “Hope Lights Our Way”), sa ciljem da okupi japanski narod oko poruka podrške, prihvatanja i ohrabrenja, istovremeno podržavajući sposobnost Olimpijskog plamena da promoviše mir i nadu u svetu, kao primarne poruke Olimpijskih igara.


Predviđeno je da olimpijska baklja bude upaljena 12. marta 2020. godine, na ceremoniji u Olimpiji (Grčka), odakle će biti preneta u Japan. Po dolasku u Japan, Olimpijska baklja krenuće na svoj put po Japanu upravo iz Fukušime 26. marta 2020. godine.


32. Letnje Olimpijske igre održaće se u periodu od 23. jula do 08. avgusta 2021. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), nakon što su prethodno bile odložene zbog pandemije korona virusa (Covid19).


Datum: 19.01.2019. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...