Olimpijska baklja za OI 2020 od recikliranog aluminijuma iz Fukšime

Osim medalja od recikliranih materijala iz pametnih telefona i druge male potrošačke elektronike, organizatori Olimpijskih igara 2020 u Tokiju planiraju da iskoriste i reciklirani aluminijum iz Fukušime za izradu Olimpijskih baklji.


Olimpijske igre (engl. Olympic Games) predstavljaju međunarodni sportski događaj koji se od 1896. godine, kada su održane prve Olimpijske igre modernog doba u Atini (Grčka), održava na svake četiri godine. Prve moderne (obovljene) Olimpijske igre održane su u Atini (Grčka) 1896. godine. Najpoznatiji simbol Olimpijskih igara pored Olimpijskih krugova koji predstavljaju jedinstvo pet naseljenih kontinenata, svakako je i Olimpijski plamen koji se povezuje sa porukom nade i mira, budući da se plamen nosi uz pomoć Olimpijske baklje širom države u kojoj se igre održavaju.


Ideja organizatora OI 2020 je da reciklirani aluminijum nabave iz privremenih stambenih objekata izgrađenih u japanskom gradu Fukušima, koji je 2011. godine pogođen zemljotresom, cunamijem i nuklearnom katastrofom.


U aprilu 2018. organizacioni odbor OI 2020 predstavio je viziju olimpijske baklje koja će obići Japan. Štafetno putovanje olimpijske baklje Japanom biće propraćeno parolom “Nada osvetljava naš put” (engl. “Hope Lights Our Way”), sa ciljem da okupi japanski narod oko poruka podrške, prihvatanja i ohrabrenja, istovremeno podržavajući sposobnost Olimpijskog plamena da promoviše mir i nadu u svetu, kao primarne poruke Olimpijskih igara.


Predviđeno je da olimpijska baklja bude upaljena 12. marta 2020. godine, na ceremoniji u Olimpiji (Grčka), odakle će biti preneta u Japan. Po dolasku u Japan, Olimpijska baklja krenuće na svoj put po Japanu upravo iz Fukušime 26. marta 2020. godine.


32. Letnje Olimpijske igre održaće se u periodu od 24. jula do 09. avgusta 2020. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).


Datum: 19.01.2019. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...