x

Saradnja i pomirenje dolaze na biciklu

Saradnja i pomirenje dolaze na biciklu Foto: Ulice za bicikliste

Udruženje Ulice za bicikliste je u Beogradu, na dva mesta, ispred muzeja Jugoslavije i ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju postavilo dva biciklistička parkinga za posetioce ovih mesta koji dolaze do njih biciklom. Parkinzi su postavljeni uz podršku Regionalne kancelarije za mlade zapadnog Balkana – RYCO i Fonda za zapadni Balkan – WBF.


Biciklistički parkinzi su napravljeni kao doprinos lokalnoj zajednici u okviru projekta “Od održive mobilnosti ka održivom miru” koji je u septembru i oktobru ove godine biciklizmom povezao Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju i to u cilju jačanja i promocije interkulturalnog dijaloga, održivog razvoja, “zelene” mobilnosti, kao i saradnje među mladima i građanima regiona zapadnog Balkana. Pored organizacije Ulice za bicikliste iz Beograda, u projektu su učestvovali i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke, Bajkultura iz Zenice, Biciklo.me iz Podgorice i GO2 iz Skadra.


Održan okrugli sto - Bezbednost biciklista u Srbiji


Dvadeset učesnika je na ovaj način promovisalo malo zastupljen vid turizma u Srbiji, cikloturizam i potencijal zapadnog Balkana za bicikliste, a biciklistički parkinzi su još napravljeni i u Banjaluci, Zenici, Podgorici i Skadru. Biciklističke ture su povezale mlade društveno aktivne građane i avanturiste iz regiona zapadnog Balkana u cilju upoznavanja sa različitim kulturama i običajima te razmene ideja i stavova, ali i promocije zdravog načina života i kretanja održivim vidom transporta.


Tokom tura po regionu, učesnici su snimili i filmove ​ koji su promovisali potencijal zapadnog Balkana za cikloturizam, koji su objavljeni i koje možete pogledati ovde:

Srbija​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 

Bosna i Hercegovina

Crna Gora ​ ​ ​ ​ ​ 

Albanija


Datum: 11.12.2020. Autor: Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...